Κάνε το Τεστ
πως μπορώ να ξεπεράσω τα λάθη μου, γιατί είναι δύσκολο να ξεπεράσω τα λάθη μου, τρόποι για να ξεπεράσω τα λάθη μου, βήματα για να ξεπεράσω τα λάθη μου

Πως μπορώ να ξεπεράσω τα λάθη μου

Πως μπορώ να ξεπεράσω τα λάθη μου

Όλοι κάνουμε λάθη. Στην πραγματικότητα τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Ο χρόνος δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω, και δεν είναι είναι πάντα εύκολο να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας για ορισμένα μεγάλα λάθη, αναρωτώμενοι τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά αν είχαμε ξανά μια συγκεκριμένη απόφαση; Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα λάθη μας, πως μπορούμε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας;

Όλοι μας έχουμε κάνει επιλογές και πράγματα που θα θέλαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά, αλλά οι ενοχές για τα λάθη του παρελθόντος μπορεί να μας παραλύουν. Οι ενοχές είναι φορτίο για τη ζωή μας και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να ξεκάνουμε όσα έγιναν. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε μερικά βήματα για να ξεπεράσουμε τις ενοχές.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε τα λάθη μας;

Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς, έχουν την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα τέλεια ώστε να αποφύγουν τα αρνητικά αποτελέσματα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα λάθη να έχουν πολύ υψηλό κόστος, καθώς ο φόβος της αποτυχίας καραδοκεί.

Τα λάθη συχνά έχουν σχέση με συναισθήματα όπως η ντροπή ή οι ενοχές. Οι σκέψεις που έχουν σχέση με αυτά τα συναισθήματα είναι ύπουλες.

Οι τελειομανείς άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι "φυσιολογικά" καλοί ή κακοί σε κάποια πράγματα. Σαν αποτέλεσμα το οποιοδήποτε λάθος έχει σχέση με την αξία τους ως άτομα, "Είμαι αποτυχημένος", "Δεν είμαι ποτέ καλός σε…", "Πάντα τα θαλασσώνω."

Οι τελειομανείς άνθρωποι δίνουν τεράστια σημασία στα λάθη τους. Πιστεύουν ότι αν δουν τα λάθη σαν ευκαιρία να μάθουν, δεν θα κάνουν ποτέ το ίδιο λάθος. Αυτό είναι θεωρητικά πολύ καλό, αλλά πρακτικά οι τελειομανείς μηρυκάζουν τα λάθη τους και δεν βλέπουν τις επιτυχίες τους.

Πώς θα ξεπεράσετε τα λάθη σας;

Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τα λάθη σας είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σας κρατούν κολλημένους σε αυτά.

1. Αφήστε πίσω σας την τελειομανία

Η τελειομανία είναι αυτή που σας υπαγορεύει πως αν κάτι δεν είναι τέλειο δεν αξίζει. Αυτή η οπτική όμως σημαίνει πως αν κάποιος κάνει λάθη, τότε το χειρότερο σενάριο είναι αναπόφευκτο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας. Όταν κάποιος βλέπει τα λάθη ως φυσιολογικά και ως μια ευκαιρία μάθησης τότε είναι λιγότερο επώδυνα. Όλοι κάνουμε λάθη, αυτή είναι η πραγματικότητα και η άρνηση της πραγματικότητας οδηγεί σε έντονο στρες.

2. Διαχωρίστε τον μηρυκασμό των σκέψεων από την επίλυση προβλημάτων

Κάποιες φορές ο μηρυκασμός των σκέψεων μπορεί να οδηγεί σε λύσεις, ωστόσο δεν είναι μια αποτελεσματική συνήθεια. Γενικά, όσο περισσότερο οι άνθρωποι μηρυκάζουν τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η επίλυση των προβλημάτων. Δεν ψάχνουν για λύσεις ή δεν βλέπουν τα πράγματα καθαρά. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που μηρυκάζουν τις σκέψεις τους χρειάζονται πάνω από ένα μήνα για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τη στιγμή που θα ψηλαφήσουν έναν όγκο στο στήθος. Για να καταφέρετε να αποφύγετε το μηρυκασμό, μπορείτε να κάνετε την εξής σκέψη, "Ποια είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή, δεδομένης της κατάστασης;" Μπορείτε να κάνετε ένα βήμα τη φορά, ακόμη και αν δεν είναι η πιο τέλεια επιλογή.

3. Δείτε τα λάθη σας ως ευκαιρίες μάθησης

Η νοοτροπία εξέλιξης μας δείχνει ότι μπορούμε να μάθουμε οποιαδήποτε δεξιότητα με εκπαίδευση και εξάσκηση. Μέσα από αυτή την οπτική, τα λάθη είναι ευκαιρίες μάθησης και προσαρμογής.

4. Κατανοήστε τα λάθη σας

Περιστασιακά νιώθουμε θλίψη χωρίς να ξέρουμε πραγματικά γιατί. Η λύπη για ένα λάθος του παρελθόντος που διαπράξατε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε έτσι.

Όταν μετανιώνετε για κάτι αυτό σημαίνει ότι νιώθετε άσχημα και εύχεστε να είχατε κάνει κάτι διαφορετικά. Μπορεί να μετανιώνετε για πράγματα που κάνατε (πράξεις) ή δεν κάνατε (αδράνεια).

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την πηγή των τύψεων σας και να αναγνωρίσετε όσα κάνατε ή δεν κάνατε τη συγκεκριμένη στιγμή.

5. Πάρτε το χρόνο σας για να πενθήσετε

Πριν φτάσετε στην αποδοχή είναι ανάγκη να πενθήσετε για τα λάθη σας, ώστε να μην μένετε δέσμιοι.

Αν νιώθετε ότι λανθασμένα χάσατε μια ευκαιρία λόγω των αποφάσεων που πήρατε, όπως το να μην κάνετε παιδιά ή να μην περνάτε περισσότερο χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς σας, τότε είναι η στιγμή να πάρετε λίγο χρόνο για να πενθήσετε για αυτή την απώλεια.

Αν δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξετε τα πράγματα, τότε αρπάξτε την ευκαιρία που έχετε! Μερικές φορές έχουμε την ευκαιρία να ζητήσουμε συγνώμη αν μετανιώσουμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση. Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε, κάντε το!

Συγχωρήστε, κάντε όσα μπορείτε και προχωρήστε. Δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία, αλλά είναι ανάγκη να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας που παρεμποδίζουν την ευτυχία μας.

6. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Γράψτε τα συναισθήματά σας, αν είναι μονάχα για τον εαυτό σας. Μεταφέρετε αυτά τα συναισθήματα από το μυαλό σας στο χαρτί. Καταγράψτε τα σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα κομμάτι χαρτί που θα το καταστρέψετε με τρόπο που θα σας προσφέρει ικανοποίηση, όπως το να το κάψετε.

Σταδιακά θα κατανοήσετε ότι η συνεχής ανησυχία για το παρελθόν είναι η συνταγή για το άγχος και άλλα θέματα υγείας. Μην κάνετε τα συναισθήματα ενοχής πιο έντονα. Αξίζετε να συμπεριφέρεστε καλά στον εαυτό σας και οι άλλοι να είναι καλοί μαζί σας.

7. Κάντε μια προσπάθεια αποδοχής των λαθών σας 

Οι ενοχές και οι τύψεις μπορεί να είναι εξουθενωτικές. Αλλά δεν υπάρχει ένα κουμπί που να διαγράφει το παρελθόν. Και αν και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, προσπαθήστε να βρείτε ένα θετικό στοιχείο σε κάθε κατάσταση.

Δεν έχετε άλλη επιλογή από την αποδοχή. Και αν και ίσως να είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τις συνέπειες των προηγούμενων αποφάσεων σας, μπορείτε να σταματήσετε να  έχετε εμμονή με αυτές.

8. Μάθετε από τα λάθη σας

Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη συμπεριφορά σας για να αποφύγετε τα ίδια λάθη και αποφάσεις στο μέλλον. Μην χάσετε το μάθημα που έχουν να σας προσφέρουν αυτές οι εμπειρίες. Τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά σήμερα και ώστε να τα καταφέρετε; Πώς θα μπορούσατε να γίνετε καλύτεροι γονείς, φίλοι ή σύντροφοι;

Σταματήστε να νιώθετε άσχημα για τις αποφάσεις του παρελθόντος και αξιολογήστε τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε τώρα! Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξετε τη ζωή σας, να μάθετε κάτι καινούργιο, να δημιουργήσετε μια ουσιαστική σχέση, να αλλάξετε την σχέση με τον εαυτό σας.

9. Μην συμπεριφέρεστε σκληρά στον εαυτό σας 

Μπορεί να έχετε κάνει ένα λάθος και ίσως να το έχετε κάνει σκόπιμα σε μια στιγμή αδυναμίας ή άγνοιας, αλλά είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι τα λάθη δεν σας καθορίζουν.

Τα λάθη, όπως τα συναισθήματα είναι προσωρινά. Όταν λέτε στον εαυτό σας πράγματα όπως, "Πάντα το κάνω αυτό", απλά δεν είστε ρεαλιστές.

10. Δείτε με ρεαλισμό τα πράγματα

Όταν νιώθετε άσχημα για οποιοδήποτε λόγο, έχετε την τάση να λέτε άσχημα πράγματα για τον εαυτό σας ώστε να νιώσετε ακόμη πιο άσχημα επειδή πιστεύετε ότι το αξίζετε.

Όταν το κάνετε αυτό, συνήθως ασυνείδητα, προσπαθείτε να αποφύγετε να αναλάβετε δράση ώστε να διορθώσετε τα πράγματα. Το να βασανίζετε τον εαυτό σας δεν βοηθά κανέναν ούτε λύνει κάποιο θέμα.

Αντί να το κάνετε αυτό, βρείτε τρόπους για να κάνετε τα πράγματα σωστά ή τουλάχιστον να μην προκαλέσετε κακό με ότι κάνετε.

11. Μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας όπως θα συγχωρούσατε τους άλλους 

Όλοι κάποια στιγμή τα έχουμε θαλασσώσει και πληγώνουμε ανθρώπους με τις πράξεις μας. Τα λάθη είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι γιατί εκτός του ότι συμβάλλουν στο να αναγνωρίζουμε όσα κάνουμε, μας δίνουν την δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν.

Από τη στιγμή που θα έχετε κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να κάνετε τις σωστές επιλογές, συγχωρήστε τον εαυτό σας. Μπορείτε να κάνετε πολύ όμορφα πράγματα όταν το μυαλό σας είναι καθαρό και η καρδιά ανάλαφρη. Αν δεν θέλετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για το δικό σας καλό κάντε το για το καλό των άλλων.

Πώς θα σταματήσετε να δίνετε σημασία στα λάθη σας;

Ένα από τα πιο δύσκολα μοτίβα σκέψης είναι ο μηρυκασμός. Οι άνθρωποι που μηρυκάζουν δίνουν  σημασία στις αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον.

Αυτός όμως είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο κάποιος δύσκολα βγαίνει.

1. Μην μηρυκάζετε τις σκέψεις σας

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθετε ότι είναι καλό να σκέφτεστε ένα πρόβλημα ή ένα λάθος. Ωστόσο, αν δεν έχετε βρει μα λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι απλά μηρυκάζετε τις σκέψεις σας.

2. Αναλάβετε δράση

Αν έχετε κάνει ένα λάθος, και μπορείτε διορθώστε το. Αν είναι ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη κάντε το. Φυσικά, αν μπορείτε να μάθετε κάτι από τα λάθη σας, αναλάβετε δράση για αυτό. Για παράδειγμα, αν συνεχώς ξεχνάτε ανοιχτά τα φώτα στο γραφείο σας, βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας.

3. Αλλάξτε οπτική

Από τη στιγμή που θα έχετε αναγνωρίσει το λάθος σας, θα έχετε νιώσει τα συναισθήματά σας και θα έχετε λύσει το πρόβλημά σας, το μόνο που μένει είναι ο τρόπος σκέψης σας. Για να ξεφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές αυτοφροντίδας. Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε το μυαλό να μένει συγκεντρωμένο στην παρούσα στιγμή. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο ή μια μέτρια άσκηση.

Τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής

Όλοι μας κάνουμε λάθη κάθε μέρα. Ακόμη και αν παίρνετε χρόνο για να αναλύσετε τις επιλογές σας και να πάρετε τη σωστή απόφαση, δεν μπορείτε να γνωρίζετε πάντα αν τα αποτελέσματα θα είναι τα επιθυμητά ή τα προσδοκώμενα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να μάθετε από τα λάθη σας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα σας και να αλλάξετε τρόπο σκέψης, ώστε να βλέπετε τα λάθη σας ως ευκαιρίες μάθησης.