Κάνε το Τεστ
σωστές αποφάσεις, λήψη αποφάσεων, λήψη αποφάσεων γρήγορα, βήματα για να πάρετε μια σωστή απόφαση, τρόποι για να πάρετε μια απόφαση γρήγορα

Πως μπορείτε να πάρετε αποφάσεις γρήγορα

Πως μπορείτε να πάρετε αποφάσεις γρήγορα

Πολλές φορές νιώθουμε ότι για να πάρουμε μια απόφαση χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση των άλλων. Όταν οι άλλοι μας ενθαρρύνουν να κάνουμε κάτι αυτό το εκλαμβάνουμε ως μια θετική αντίδραση στην επιλογή μας.

Όσο μεγαλώνουμε όμως διαπιστώνουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι παραπλανητική. Η αναζήτηση της επιβεβαίωσης σημαίνει ότι συμβιβαζόμαστε στην οπτική ενός άλλου ατόμου. Τελικά, μπορεί να οδηγούμαστε σε αποφάσεις με τις οποίες όλοι μπορούν να ζήσουν, αλλά κανένας δεν είναι πραγματικά ευχαριστημένος με αυτές.

Πολλές φορές οι αποφάσεις που παίρνουμε υπό πίεση είναι τουλάχιστον καλές, αν όχι καλύτερες από αυτές για τις οποίες βασανιζόμαστε καιρό. Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως μπορούν να πάρουν γρήγορα αποφάσεις.

Ποια είναι τα βήματα για να παίρνουμε καλές αποφάσεις;

Η ικανότητα να παίρνουμε καλές αποφάσεις χωρίς δισταγμό ή αναβλητικότητα είναι αυτή που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Ο μοναδικός τρόπος για να σιγουρευτείτε για την αποτελεσματικότητα μιας απόφασης είναι να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα. Θα ανακαλύψετε, με την πάροδο του χρόνου, εάν μια απόφαση ήταν καλή, κακή ή αδιάφορη. Υπάρχουν οχτώ βασικά στοιχεία για την λήψη καλών αποφάσεων.

1. Οι μεγάλες αποφάσεις διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη πολλές διαφορετικές απόψεις

Αν και η αναζήτηση επιβεβαίωσης δεν πρέπει να είναι ποτέ ο στόχος, αυτό δεν σας δίνει την ελευθερία να ενεργείτε μονομερώς. Για να πάρετε μια σωστή απόφαση, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλους τους ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζητάτε την άποψη όλων των ανθρώπων γύρω σας. Οι σωστοί άνθρωποι με σχετική εμπειρία μπορούν να διατυπώσουν με σαφήνεια τις απόψεις τους και να σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Η αναζήτηση πληροφοριών είναι η πιο υγιής συμπεριφορά. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε και έτσι θα μπορείτε να βρείτε έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις.

2. Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό

Από ποιον ακριβώς πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες πριν πάρετε μια απόφαση; Από ανθρώπους που έχουν γνώσεις, εμπειρία, και άποψη για τα θέματα που αντιμετωπίζετε. Αν δουλεύετε σε μια μεγάλη επιχείρηση, μπορεί να είναι ένα άτομο που να εργάζεται σε κάποιο άλλο τμήμα. Ζητήστε καθοδήγηση και βοήθεια από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

3. Οι μεγάλες αποφάσεις απαιτούν την αναγνώριση της αιτίας και όχι απλά του προβλήματος

Ίσως να αναρωτιέστε τι είδους πληροφορίες πρέπει να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας ή άλλα μέλη της ομάδας σας. Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο πρόβλημα, επικεντρωνόμαστε στην αναγνώριση του, όχι στην αιτία του. Όμως, αν το κάνετε αυτό το ίδιο πρόβλημα θα συνεχίζει να εμφανίζεται συνέχεια στο δρόμο σας.

Αν και μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε επειγόντως μια κατάσταση, από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα πλάνο ώστε να διορθώσετε την αιτία. Βρείτε ανθρώπους που να έχουν γνώση του αντικειμένου ώστε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

4. Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα υπεύθυνο άτομο

Από τη στιγμή που θα έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που έχετε ανάγκη ώστε να πάρετε μια απόφαση, καλό είναι να θυμάστε ότι είστε απόλυτα υπεύθυνοι για την επιλογή σας. Πολλές φορές μπορεί να μην θέλετε να νιώθετε εκτεθειμένοι αλλά αν φερθείτε υπεύθυνα μόνο τότε θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε αποτέλεσμα.

Όταν κάποιος ξεκινά την καριέρα του, και πρέπει να πάρει ρίσκα αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά όταν ακόμη χτίζει την αυτοπεποίθησή του. Η ανάληψη της ευθύνης για κάθε απόφαση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει στους άλλους ότι μπορούν να σας εμπιστεύονται.

5. Οι μεγάλες αποφάσεις εξετάζουν πολύπλευρα τις επιδράσεις ενός προβλήματος

Ένας τρόπος για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να προσπαθήσετε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στα ρίσκα και στις πιθανές επιδράσεις της κάθε απόφασης. Αυτό μπορεί να γίνει αν απλά σκεφτείτε "τι θα συνέβαινε αν…" στην επιλογή σας. Πόσο πιθανό είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα να προκύψει και αν αυτό συμβεί, ποιες θα ήταν οι συνέπειες;

Για παράδειγμα, ακόμη και μια σχετικά απλή απόφαση που θα αλλάξει τα σχέδια της ομάδας σας μπορεί να έχει πιθανές επιδράσεις στον προϋπολογισμό σας, στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, στην ποιότητα της δουλειάς και στην ικανοποίηση των πελατών.

6. Οι μεγάλες αποφάσεις βασίζονται στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη

Όταν σκέφτεστε το ρίσκο έναντι των επιδράσεων, είναι καλό να σκέφτεστε τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τις συνέπειες. Όταν κάποιος δεν μπορεί να δει μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να δημιουργεί πολλά εμπόδια. Αν και είναι δελεαστικό κάποιος να σκέφτεται βραχυπρόθεσμα, ειδικά αν κάποιος άλλος κρίνει αυστηρά την απόδοσή του.

Όσο όμως εξελίσσεστε επαγγελματικά, τόσο πιο προφανές γίνεται ότι πρέπει να σκέφτεστε κάθε επιλογή με βάση τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο βραχυπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο όφελος είναι το κλειδί για να παίρνετε σωστές αποφάσεις. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσετε αυτό τόσο το καλύτερο.

7. Οι μεγάλες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα επικοινωνίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους

Αν και δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνετε υπόψη σας όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για τη λήψη μιας απόφασης, σίγουρα θέλετε όλοι να γνωρίζουν το αποτέλεσμα. Για αυτό και η επικοινωνία και η ανάλυση πίσω από κάθε απόφαση στους ενδιαφερόμενους είναι σημαντική.

Ο σκοπός της επικοινωνίας δεν είναι να ζητάτε επιβεβαίωση ή έγκριση για το πως θα λύσετε ένα πρόβλημα. Αλλά να μπορέσουν οι άλλοι να κατανοήσουν σε ένα βαθμό την κατάσταση, πράγμα που συχνά είναι απαραίτητο για μια σοβαρή απόφαση.

8. Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται στην ώρα τους

Για να μπορέσετε να επιταχύνετε μια απόφαση καλό είναι να ξεκινήσετε να κατανοείτε τα βασικά στοιχεία της. Αν έχετε ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα βήματα τότε σίγουρα θα μπορείτε να απευθύνεστε πιο γρήγορα στα κατάλληλα άτομα σε επείγουσες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, αντί να συμβουλεύεστε τους πάντες που θέλουν να μοιραστούν την άποψή τους, καλό είναι να ζητάτε βοήθεια μόνο από όσους πραγματικά έχουν αξία και μην περιμένετε από όλους να συμφωνούν μαζί σας. Αντιθέτως, στηρίξτε την άποψή σας και κάντε μια ανάλυση για να δείτε τις επιπτώσεις και τα οφέλη της.

Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας!

Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν μια απόφαση επειδή φοβούνται ότι θα κάνουν λάθος, ή ακόμη χειρότερα ότι δεν θα είναι αρεστοί. Όμως, όλα στη ζωή έχουν ρίσκο. Αξιολογήστε το ρίσκο και λάβετε υπόψη σας όλες τις παραμέτρους.

Εκτός από όλα τα παραπάνω κάποιες φορές είναι ανάγκη να ακούτε το ένστικτό σας και να εμπιστευτείτε την κρίση σας. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να καλλιεργήσετε τις δεξιότητες σας. Έτσι, θα μπορείτε να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις και να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.