Ο Φρίντριχ Νίτσε (Friedrich Nietzsche) είναι ένας από τους πιο γνωστούς φιλοσόφους και συγγραφείς του 19ου αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1844, στη Σαξονία. Στην παιδική του ηλικία είχε ισχυρό δέσιμο με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν Λουθηρανός υπουργός. Ο πατέρας του αρρώστησε βαριά το 1848 και πέθανε το 1850, και έτσι μετακόμισε με την μητέρα του στο Νάουμπουργκ. Ο Νίτσε αποφοίτησε από το σχολείο το 1864 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βόννης, στο οποίο είχε σκοπό να σπουδάσει θεολογία και φιλολογία. Τελικά, ο Νίτσε εγκατέλειψε την θεολογία και ακολούθησε την φιλολογία.
Ο Νίτσε ήταν εξαίρετος στην φιλολογία και ο καθηγητής του τον σύστησε στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1869. Ο Νίτσε πήρε το διδακτορικό του και έγινε καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας. Άρχισε να ενσωματώνει την φιλοσοφία στις διαλέξεις του στο πανεπιστήμιο αφού μελετούσε τη δουλειά του Άρθρουρ Σοπενχάουερ. Ασχολήθηκε με τα έργα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Η έκδοση του πρώτου του βιβλίου , “Η Γέννηση της Τραγωδίας”, έγινε το 1872.
Ο Νίτσε παραιτήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1879 λόγω προβλημάτων υγείας. Έγραψε 10 βιβλία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια μέχρι που έπαθε νευρική κατάρρευση το 1889. Πέθανε το 1900.
Όπως οι περισσότεροι φιλόσοφοι της γενιάς του, ο Νίτσε μελέτησε πολλά θέματα, όπως η ηθική, η θρησκεία, η πολιτική και η μεταφυσική. Πολλοί ιστορικοί της φιλοσοφίας αναφέρουν ότι ο Νίτσε ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ψυχολογίας. Ανέπτυξε διάφορες ιδέες σχετικά με την ψυχολογία, όπως η δύναμη της θέλησης, που ο ίδιος περιέγραφε ως τη δύναμη που μας δίνει κίνητρο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και η ιδέα του υπερανθρώπου , ο οποίος είναι ένας ελεύθερος στοχαστής, που έχει την ικανότητα να καλλιεργήσει τις δικές του αξίες έχοντας στο μυαλό του το καλό της ανθρωπότητας, και δεν συμμορφώνεται με τα συμβατικά και προκαθορισμένα ήθη της θρησκείας. Ο Νίτσε ήταν γνωστός πολέμιος της θρησκείας, ειδικά του Χριστιανισμού και η κριτική του για τις πεποιθήσεις των Χριστιανών κυριαρχούν στα έργα του.
Η θεωρία του Νίτσε για την αιώνια επανάληψη, έχει τη βάση της στην ενέργεια, και δηλώνει την άπειρη επανάληψη των γεγονότων στη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία όλα τα πιθανά γεγονότα έχουν ήδη συμβεί και θα συμβούν ξανά. Αυτή η θεωρία είναι αντίθετη από τις απόψεις του για την ανεπάρκεια της ύπαρξής μας σε αυτό τον κόσμο.
Ο Νίτσε διατύπωσε πολλά σοφά αποφθέγματα που μπορούν να γίνουν οδηγός για μια καλύτερη ζωή.
Οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα ρεαλιστική άποψη για την αγάπη, δημιουργούν στη φαντασία τους τέλειες, ρομαντικές ιστορίες.
Μια σκέψη είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου. Αν θέλουμε να βρούμε την αλήθεια πρέπει να σκάψουμε πιο βαθιά. Τα συναισθήματα μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά περισσότερα από τις σκέψεις, διαμορφώνουν τις εμπειρίες της ζωής και τους δίνουν νόημα.
Δεν υπάρχει καλό ή κακό. Υπάρχει μόνο ο τρόπος με τον οποίο εμείς βλέπουμε τις καταστάσεις, μέσα από το δικό μας πρίσμα.
Μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν την αλήθεια επειδή δεν θέλουν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε την αλήθεια πώς θα κατανοήσουμε τους φόβους μας;
Δεν υπάρχει μόνος ένας τρόπος για την επιτυχία. Κάτι που λειτουργεί για τους φίλους σας, μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς. Είναι ανάγκη να μάθετε από τα λάθη σας και να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, να δημιουργήσετε το δικό σας μονοπάτι. Δεν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι για την επιτυχία.
Όταν κάποιος έχει έναν ουσιαστικό σκοπό, δεν τα παρατά όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσει. Ο σκοπός δίνει νόημα στη ζωή μας.
Δεν είναι ανάγκη κάποιος να γνωρίζει τις μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, αλλά είναι ανάγκη να γνωρίζει τις αλήθειες που ισχύουν για αυτόν. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για τη ζωή μέσα από τη δική μας οπτική και να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια.
Η ασφάλεια είναι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση. Είναι ανάγκη να πάρουμε ρίσκα και να βγούμε από το καβούκι μας για να ζήσουμε μια εκπληκτική ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, νέα μέρη, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και ιδέες.
Η συνεισφορά του Φρίντριχ Νίτσε στην ψυχολογία και στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Οι θεωρίες του αποτέλεσαν την βάση της σύγχρονης ψυχολογίας και της ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. Τα λόγια του αποτελούν μέχρι και σήμερα οδηγό για την ΕΥΕΞΙΑ μας.Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε