Κάνε το Τεστ
ενδορφίνες, τι είναι οι ενδορφίνες. τύποι ενδορφινών, οφέλη ενδορφινών, αύξηση των επιπέδων των ενδορφινών

Οι ιδιότητες των ενδορφινών

Ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα ικανοποίησης που νιώθετε μετά από άσκηση, αφού φάτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή μετά από ένα καλό γεύμα με ένα φίλο σας. Είναι οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και στην συνολική μας ευεξία.

Τι είναι οι ενδορφίνες;

Η λέξη "ενδορφίνες" προέρχεται από δύο λέξεις, από το "ενδογενές" (που σημαίνει αυτό που προέρχεται από το σώμα) και την "μορφίνη" (μια φυσική ουσία που δρα ως παυσίπονο). Άρα οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Είναι μια ομάδα πεπτιδίων που παράγονται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές (αν και κάποιες φορές θεωρούνται ορμόνες) δρουν για να αυξήσουν τα συναισθήματα της ευχαρίστησης και της ευεξίας και επίσης μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Έχετε νιώσει ποτέ μια ξαφνική αύξηση των ενδορφινών; Αυτό συμβαίνει σε απόκριση σε συγκεκριμένα γεγονότα όπως όταν τρώμε ένα απολαυστικό φαγητό, μετά από άσκηση, μετά από τη σεξουαλική επαφή, όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή κάτι επώδυνο.

Για παράδειγμα, αν τρέχετε στο δάσος και ξαφνικά στραμπουλίξετε τον αστράγαλό σας, οι ενδορφίνες αυξάνονται για να σας βοηθήσουν να καταφέρετε να περπατήσετε με ασφάλεια παρά τον τραυματισμό σας.

Οι ενδορφίνες ίσως εξηγούν γιατί μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να μετακινήσει ένα αυτοκίνητο για να σώσει έναν άνθρωπο μετά από ένα σοβαρό ατύχημα κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν  κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι ενδορφίνες είναι βοηθητικές και προσαρμόζονται ώστε να μας κρατήσουν μακριά από τα συναισθήματα πόνου και να προχωρήσουμε προς την ευχαρίστηση. Χωρίς τις ενδορφίνες, ο κόσμος θα φαινόταν καταθλιπτικός και μονότονος, οι μέρες θα ήταν πιο μεγάλες και θα νιώθατε ότι χάνετε τη ζωή.

Τύποι ενδορφινών

Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη ενδορφινών αλλά ο τύπος των ενδορφινών που είναι στο επίκεντρο των ερευνών είναι οι β-ενδορφίνες. Αυτές οι ενδορφίνες συμβάλλουν στην ευεξία και στην ανακούφιση από τον πόνο και έχουν παρόμοια δράση με αυτή της μορφίνης. Χωρίς τις β-ενδορφίνες, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το στρες και τον πόνο.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των ενδορφινών;

Οι ενδορφίνες προάγουν την ευεξία και έχουν πολλά οφέλη.

Ανακούφιση της κατάθλιψης

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η πλειοψηφία των μελετών έχει δείξει ότι τα θετικά οφέλη συνδέονται με την άσκηση. Η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών που βελτιώνουν τη διάθεση.

Μείωση του άγχους και της ανησυχίας

Οι ενδορφίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες και της ανησυχίας.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Τα θετικά συναισθήματα μας κάνουν να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, και τονώνουν την αυτοεκτίμησή μας.

Μείωση του βάρους

Ο ρόλος των ενδορφινών και άλλων ορμονών στη ρύθμιση της όρεξης είναι πολύπλοκος. Καθώς τρώμε ένα ωραίο φαγητό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών, και τα υψηλά επίπεδα ενδορφινών βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης.

Μείωση του πόνου

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για όλους. Ειδικά ο πόνος κατά τον τοκετό μπορεί να είναι μια απίστευτα επώδυνη εμπειρία. Οι ενδορφίνες μπορούν να κάνουν τον τοκετό πιο εύκολο.

Επιδράσεις των χαμηλών επιπέδων των ενδορφινών

Αν τα επίπεδα των ενδορφινών δεν είναι φυσιολογικά τότε μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Επιδείνωση της κατάθλιψης
 • Έντονο άγχος
 • Πολλές εναλλαγές στη διάθεση
 • Έντονους πόνους
 • Προβλήματα με τον ύπνο
 • Παρορμητικότητα

Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παράγετε ενδορφίνες.

Πώς θα ενισχύσετε φυσικά τις ενδορφίνες;

Δεν χρειάζεται να τρέχετε σε μαραθώνιο για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις της απελευθέρωσης των ενδορφινών. Το σώμα παράγει ενδορφίνες φυσικά όταν κάνετε τα ακόλουθα:

 • Κάνετε άσκηση (οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας αρέσει)
 • Κάνετε σεξ
 • Διαλογισμός
 • Τρώτε μαύρη σοκολάτα

Οι ενδορφίνες γενικά αυξάνονται όταν χαίρεστε πράγματα, όπως όταν:

 • Απολαμβάνετε το αγαπημένο σας φαγητό
 • Χορεύετε
 • Ασχολείστε με την τέχνη
 • Πίνετε ένα ποτήρι κρασί
 • Γελάτε
 • Κάνετε μασάζ
 • Παρακολουθείτε μια αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά
 • Συμμετέχετε σε φιλανθρωπικές ομάδες και είστε εθελοντές

Βελονισμός και ενδορφίνες

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι μία εξαρετική μέθοδος για τη φυσική αύξηση των ενδορφινών. Με αυτό τον τρόπο, ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε το άγχος, να χαλαρώσετε, να αδυνατίσετε (να μειώσετε τα ξεσπάσματα στο φαγητό) και να διακόψετε το κάπνισμα.