Κάνε το Τεστ
μαύρη σοκολάτα, ιδιότητες μαύρης σοκολάτας, είναι υγιεινή η μαύρη σοκολάτα, οφέλη μαύρης σοκολάτας, πόση μαύρη σοκολάτα μπορών να καταναλώσω, μειονεκτήματα μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: ιδιότητες και οφέλη

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% κακάο και ζάχαρη ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 10-50% κακάο, γάλα και ζάχαρη. Αν και η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα, μπορεί να υπάρχουν ίχνη γάλακτος κατά την επεξεργασία. Οι σοκολάτες χαμηλής ποιότητας έχουν πρόσθετα λιπαρά, φυτικά έλαια, τεχνητά χρώματα ή γεύσεις. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου κακάο και απλά περιέχει βούτυρο από κακάο, ζάχαρη και γάλα.

Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή:

Είναι υγιεινή η μαύρη σοκολάτα;

Σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας, η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει ελάχιστη ζάχαρη και λιπαρά σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε αφθονία πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή.

Στον πυρήνα τους, η σοκολάτα γάλακτος και η μαύρη σοκολάτα έχουν τα ίδια συστατικά που περιλαμβάνουν το βούτυρο από κακάο, τη ζάχαρη και τη σκόνη κακάου. Τα δύο είδη σοκολάτας διαφέρουν στο ποσοστό του κακάου που περιέχουν.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% κακάο και η σοκολάτα γάλακτος 10-50%. Αυτό το υψηλό ποσοστό του κακάου είναι που δίνει στη μαύρη σοκολάτα όλα τα οφέλη της. Μια μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο έχει περισσότερα φλαβονοειδή και λιγότερη ζάχαρη.

Οφέλη μαύρης σοκολάτας

Πλούσια σε φλαβανόλες

Οι φλαβανόλες είναι ένας τύπος φλαβονοειδών που υπάρχει σε φυτά όπως τα κακαόδεντρα. Αυτά τα δέντρα παράγουν τους σπόρους κακάου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της σοκολάτας. Οι φλαβανόλες είναι άφθονες στους σπόρους του κακάου. Οι σπόροι του κακάου καβουρδίζονται και στη συνέχεια από αυτούς παράγεται η σκόνη του κακάου.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 2-3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από την σοκολάτα γάλακτος. Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος για την καρδιά. Οι φλαβανόλες έχουν άμεση σχέση με το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Έτσι, μειώνεται και η αρτηριακή πίεση.

Η καλή ροή του αίματος είναι σημαντική για την συνολική μας υγεία. Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης τους, οι φλαβανόλες αποτρέπουν την βλάβη των κυττάρων λόγω της γήρανσης. Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβανόλες αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Όσο μεγαλύτερη ευαισθησία έχουμε στην ινσουλίνη τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουμε διαβήτη.

Πηγή μεταλλικών στοιχείων

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο φώσφορος. Στο σώμα μας, αυτά τα μεταλλικά στοιχεία έχουν τεράστια σημασία για το ανοσοποιητικό (ψευδάργυρος), την υγεία των οστών (φώσφορος), την ποιότητα του ύπνου (μαγνήσιο).

Δεν περιέχει γάλα

Όπως λέει και το όνομά της, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει γάλα. Αλλά η μαύρη σοκολάτα γενικά δεν περιέχει γάλα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια καλή επιλογή αν κάποιος έχει ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και προστατεύουν από την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, προστατεύει το δέρμα από την UV ακτινοβολία.

Βελτίωση της διάθεσης

Αν νιώθετε καλά μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Η μαύρη σοκολάτα προκαλεί συναισθήματα ευχαρίστησης και απόλαυσης. Αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από την δράση των πλουφαινολικών ενώσεων.

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Για αυτό υπάρχουν πολλά οφέλη στη διάθεση από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα με 85% περιεκτικότητα σε κακάο καθημερινά, έχουν καλύτερη διάθεση από αυτούς που καταναλώνουν σοκολάτα με λιγότερο κακάο ή καθόλου σοκολάτα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη μαύρη σοκολάτα;

Γενικά, η μαύρη σοκολάτα έχει πικρή γεύση και περιέχει περισσότερη καφεΐνη. Η καφεΐνη επιδεινώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή την καούρα. Αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη τότε καλό είναι να μην καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα.

Φυσικά, το ποσοστό της καφεΐνης στη μαύρη σοκολάτα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που περιέχει ο καφές. Ακόμη και αν καταναλώσετε 56gr μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο, η καφεΐνη που περιέχει είναι 50-60 mg. Αντίθετα μια κούπα καφέ περιέχει 100-200mg καφεΐνης.

Η μαύρη σοκολάτα επίσης περιέχει ένα μέτριο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν σχέση με την υψηλή χοληστερόλη. Αλλά η καρδιοπροστατευτική δράση των φλαβανολών εξισορροπεί την δράση των κορεσμένων λιπαρών.

Πόση μαύρη σοκολάτα μπορών να καταναλώσω;

Η ιδανική ποσότητα είναι 30-60 gr, η οποία ισοδυναμεί με τέσσερα τετράγωνα σοκολάτας από μια μεγάλη μπάρα. Επίσης είναι καλό να καταναλώνετε την μαύρη σοκολάτα όσο πιο αργά μπορείτε.

Μπορώ να τρώω  μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα;

Όπως συμβαίνει με όλα τα γλυκά, χρειάζεται να υπάρχει μέτρο. Μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι επειδή έχει οφέλη μπορούμε να καταναλώνουμε όση θέλουμε. Παρά την αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχει πολλές θερμίδες για αυτό είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνουμε με μέτρο.

Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας χρειάζεται να είναι ανάλογη με αυτή των ξηρών καρπών. Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες για να νιώσουμε ευχαρίστηση. Η δυνατή, πικρή γεύση της μαύρης σοκολάτας είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως σνακ.

Αν και υπάρχουν και μειονεκτήματα στη μαύρη σοκολάτα, γενικά είναι μια υγιεινή επιλογή αν θέλουμε ένα γλυκό για να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας. Επίσης χρειαζόμαστε μικρή ποσότητα για να νιώσουμε ικανοποίηση. Η μαύρη σοκολάτα δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε ολοκληρώσει το γεύμα μας και προκαλεί κορεσμό.

Η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη στην υγεία 

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το κακάο έχει πολλά οφέλη στην υγεία, ειδικά στην προστασία της καρδιάς και στη βελτίωση της διάθεσης. Αν βιώνετε άγχος ή κατάθλιψη, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό της διάθεσης, χωρίς να υποκαθιστά την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ή την ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.  Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας κάθε μέρα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Μπορείτε να καταναλώσετε ένα ή δύο τετραγωνάκια μετά το φαγητό. Αν θέλετε τα οφέλη του κακάου χωρίς τις θερμίδες της σοκολάτας, μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό κακάο χωρίς ζάχαρη.

Επίσης, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι θρεπτικές όλες οι σοκολάτες του εμπορίου. Για αυτό επιλέξτε μια μαύρη σοκολάτα με 70% ή περισσότερο κακάο. Έχει έντονη γεύση και πολλά οφέλη.