Κάνε το Τεστ
κακάο, ιδιότητες, συστατικά κακάου, οφέλη του κακάου, ευεργετικές ιδιότητες κακάου

Κακάο: οι ευεργετικές του ιδιότητες

Κακάο - ιδιότητες

Το κακάο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την γεύση του και τα εξαιρετικά οφέλη του στην υγεία. Προέρχεται από ψημένους κόκκους κακάου, και το κακάο σε σκόνη είναι η πιο αγνή και φυσική μορφή σοκολάτας.

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες , αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη στην υγεία από τη μείωση της κόπωσης μέχρι τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Εκτός από τις φλαβανόλες, το κακάο είναι φυσική πηγή:

  • Φυτικών ινών, που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού
  • Πρωτεΐνης, που απαιτείται για την διατήρηση της μυϊκής μάζας
  • Καλίου, που είναι σημαντικό για τη μυϊκή και τη νευρολογική λειτουργία
  • Μαγνησίου, που είναι ουσιαστικό για το μεταβολισμό , την υγεία των οστών και των δοντιών και την ψυχική μας υγεία
  • Φυσικών ουσιών που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση
  • Αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην υγεία και στη λάμψη του δέρματος

1. Ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Το κακάο περιέχει πολλά φυτοχημικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή. Πιο συγκεκριμένα η κατεχίνη, η επικατεχίνη και η προκυανιδίνη δρουν χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Το κακάο μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Για τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς τους , το κακάο είναι μια ωφέλιμη φυσική επιλογή.

3. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το κακάο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά επειδή καταπολεμούν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Η παρουσία μιας ελεύθερης ρίζας ενισχύει το σχηματισμό και άλλων, και αυτό είναι καταστροφικό για τα κύτταρα του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά ουσιαστικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα από πιθανή βλάβη.

4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες συνδέεται με διάφορα νοσήματα, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο διαβήτης. Το κακάο μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

5. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Φυσικά και το κακάο δεν μας κάνει εξυπνότερους. Όμως τα φλαβονοειδή που περιέχει βελτιώνουν την πνευματική απόδοση. Επίσης τα φλαβονοειδή βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, και έτσι βελτιώνεται η προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Ακόμη το κακάο έχει πολύ λίγες θερμίδες. Περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Εάν λοιπόν η σοκολάτα είναι μια ευχαρίστηση που σας δημιουργεί ενοχές, τότε η σκόνη κακάου είναι η καλύτερη επιλογή.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.