Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί επαναλαμβανόμενες, ξαφνικές επιληπτικές κρίσεις. Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι επιληπτικές κρίσεις δεν είναι όλες αποτέλεσμα της επιληψίας. Μπορεί να έχουν σχέση με κάποιο τραυματισμό στον εγκέφαλο ή μια κληρονομική διαταραχή, αλλά συχνά η αιτία τους είναι άγνωστη.
Οι επιληπτικές κρίσεις περιλαμβάνουν ξαφνικές, προσωρινές εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που αλλάζουν ή διαταράζουν τον τρόπο μεταφοράς των μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτές οι εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλούν ακούσιες αλλαγές στην κίνηση ή στη λειτουργία του σώματος. Επίσης, μπορεί να επηρεάζουν τις αισθήσεις, τη συμπεριφορά ή την επίγνωση.
Ο κάθε εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσο, ένα άτομο με επιληψία έχει χαμηλότερο κατώφλι επιληπτικών κρίσεων, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες επιληπτικών κρίσεων από ότι οι άνθρωποι χωρίς επιληψία.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την διαφορά ανάμεσα στις επιληπτικές κρίσεις και στην επιληψία. Η επιληπτική κρίση είναι ένα επεισόδιο και μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας.
Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή. Ένα άτομο με επιληψία έχει υψηλότερο κίνδυνο για επαναλαμβανόμενες (περισσότερες) επιληπτικές κρίσεις. Μερικές φορές πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο “επιληπτική διαταραχή” για να περιγράψουν την επιληψία. Κάποια στοιχεία-κλειδιά περιλαμβάνουν:
Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την επιληψία περιλαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα, συγκεκριμένη διατροφή, χειρουργικές επεμβάσεις ή συσκευές νευροδιέγερσης.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιληπτικών κρίσεων.
Γενικευμένη επιληπτική κρίση
Σε αυτή την περίπτωση η επιληπτική κρίση επηρεάζει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει την τονικοκλονική κρίση, την απουσία ή την ατονική κρίση.
Εστιασμένη επιληπτική κρίση
Ο όρος εστιασμένη αφορά την περιοχή του εγκεφάλου από όπου ξεκινά η επιληπτική κρίση. Σε αυτή την περίπτωση η επιληπτική κρίση ξεκινά από το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Άγνωστη έναρξη της επιληπτικής κρίσης
Η έναρξη της επιληπτικής κρίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι άγνωστη. Όσο πιο πολλές πληροφορίες μαθαίνουμε για τις επιληπτικές κρίσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε για την αναγνώριση των αιτιών τους.
Τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες που αφορούν την κίνηση.
Για την γενικευμένη επιληπτική κρίση:
Για την εστιασμένη επιληπτική κρίση:
Όσον αφορά τις επιληπτικές κρίσεις άγνωστης αιτίας μπορεί να είναι κινητικές επιληπτικές κρίσεις όπως η τονικοκλονική κρίση ή οι επιληπτικοί σπασμοί. Οι μη κινητικές επιληπτικές κρίσεις συνήθως περιλαμβάνουν διακοπή μιας συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση σταματά, το άτομο μπορεί απλώς να κοιτάζει κάπου επίμονα και να μην κάνει άλλες κινήσεις.
Ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει μια επιληπτική κρίση λόγω κάποια φυσικής αιτίας. Μπορεί να είναι κάποιο σοβαρό θέμα υγείας ή ένας τραυματισμός που να προκαλεί την επιληπτική κρίση. Επίσης, μια κρίση μπορεί να έχει σχέση με ουσίες ή την αντίδραση του σώματος στη στέρησή τους. Αυτές οι επιληπτικές κρίσεις δεν είναι επιληψία και για την θεραπεία τους είναι ανάγκη να αναγνωριστούν όλες οι υποκείμενες αιτίες που τις προκαλούν, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Υπάρχουν καταστάσεις που μιμούνται ή μοιάζουν με τις επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να συμβαίνουν αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου όπως στις επιληπτικές κρίσεις. Όμως, από τη στιγμή που δεν είναι επιληπτικές κρίσεις έχουν την ονομασία ως μη επιληπτικά επεισόδια. Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν:
Οι ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις δεν έχουν σχέση με ανωμαλίες στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Συνήθως, εμφανίζουν ομοιότητες με τις επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να συμβαίνουν ξαφνικά ή σταδιακά. Μπορεί να περιλαμβάνουν ακούσιες αλλαγές στην συμπεριφορά, στην κίνηση, στις αισθήσεις ή στη συνείδηση που διαρκούν περισσότερο από τις επιληπτικές κρίσεις. Οι ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις είναι η απόκριση του σώματος στο φυσικό ή στο συναισθηματικό στρες που ανιχνεύει ο εγκέφαλος.
Μερικοί άνθρωποι επίσης εμφανίζουν κρίσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουν οποιοδήποτε παράγοντα πριν από την κρίση ώστε να αναγνωρίζουν την αιτία των ψυχογενών μη επιληπτικών κρίσεων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες των κρίσεων.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι ένα ή δύο πράγματα πυροδοτούν εύκολα τις κρίσεις τους. Για παράδειγμα, οι κρίσεις μπορεί να συμβαίνουν μόνο στη διάρκεια του ύπνου ή όταν ξυπνάνε. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να παρατηρούν ότι κάποια ερεθίσματα τους ενοχλούν μόνο σε περιόδους έντονου στρες.
Αν και το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις αυξάνεται συνεχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν επιληψία. Οι ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις που έχουν τη ρίζα τους στο ψυχολογικό στρες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.Αντιμετώπιση ψυχογενών μη επιληπτικών κρίσεων