Κάνε το Τεστ
κακοποίηση, κακοποιητικές σχέσεις, αντιμετώπιση κακοποίησης, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία να ξεπεράσετε την κακοποίηση

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κακοποίηση;

Αντιμετώπιση κακοποίησης

Όταν κάποιος είναι αποδέκτης κακοποιητικής συμπεριφοράς, μπορεί να νιώθει μόνος και χωρίς ελπίδα. Τελικά, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και τη ζωή του όταν ζει με κάποιον που απειλεί την ψυχική και την σωματική του υγεία. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σας. Ο ψυχοθεραπευτής και η ψυχοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας.

Στην ψυχοθεραπεία δέχεστε συμπόνια και υποστήριξη. Ίσως η συναισθηματική υποστήριξη είναι κάτι που έχετε ξεχάσει εδώ και καιρό. Ο ψυχοθεραπευτής ακούει χωρίς να σας κρίνει όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχετε δεχθεί. Μαζί του μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά για όσα νιώθετε, να αισθανθείτε ανακούφιση και να βρείτε ξανά την ελπίδα.

Μορφές κακοποίησης

Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές.

Η σωματική κακοποίηση παρατηρείται όταν κάποιος σας προκαλεί σωματική βλάβη. Μπορεί να περιλαμβάνει χαστούκια, κλωτσιές, σπρώξιμο , ακόμη και χρήση ουσιών.

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι η μη συναινετική σεξουαλική επαφή (ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή). Μπορεί να περιλαμβάνει ανεπιθύμητα αγγίγματα,  καταγραφή της σεξουαλικής επαφής.

Η συναισθηματική κακοποίηση προκαλεί ψυχικό ή συναισθηματικό πόνο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον εκφοβισμό, τον εξαναγκασμό, τον εξευτελισμό, την απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, τις ελεγκτικές συμπεριφορές.

Η εκμετάλλευση συμβαίνει όταν ένας ευάλωτος ενήλικας χρησιμοποιείται με ακατάλληλο τρόπο προς όφελος ενός άλλου ατόμου. Παραδείγματα αποτελούν την παρακράτηση των χρημάτων ενός ατόμου, την πλαστογράφηση επιταγών ή την κλοπή.

Η παραμέληση συμβαίνει όταν ένα άτομο, είτε μέσω της δράσης του ή της αδράνειας, στερεί την φροντίδα από ένα ευάλωτο ενήλικα. Μπορεί για παράδειγμα να στερούν από κάποιον βασικά αγαθά , όπως η τροφή, ο νερό, τα ρούχα, ένα ασφαλές σπιτικό, φάρμακα ή ιατρική φροντίδα.

Η εγκατάλειψη συμβαίνει όταν ένας ευάλωτος ενήλικας μένει μόνος του χωρίς την ικανότητα να εξασφαλίσει τις βασικές του ανάγκες , όπως η τροφή ,η στέγη ή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μπορεί ένας ευάλωτος ενήλικας να μένει μόνος του σε ένα σπίτι χωρίς τα βασικά αγαθά.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά να αντιμετωπίσετε την κακοποίηση;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια της κακοποίησης

Όταν είστε σε μια κακοποιητική σχέση, μπορεί να είναι δύσκολο να  διακρίνετε ποιες είναι οι κακοποιητικές και οι φυσιολογικές συμπεριφορές. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε σύγχυση. Ίσως να έχετε βαθιά σύνδεση με το κακοποιητικό άτομο, και είναι δύσκολο να σκεφτείτε ότι κάνει πράγματα για να σας πληγώσει ή να σας ελέγξει. Όμως χρειάζεται να κατανοήσετε τι είναι η κακοποίηση για να την ξεπεράσετε. Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Μπορείτε να διακρίνετε την συναισθηματική κακοποίηση από τα ακόλουθα:

  • Εκφοβισμό
  • Απειλές
  • Ελεγκτικές συμπεριφορές
  • Οικονομικό έλεγχο
  • Απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια

Αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε διάφορα επώδυνα συναισθήματα. Και είναι απίστευτα δύσκολο να μένετε σε μια κακοποιητική κατάσταση. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσετε την συναισθηματική σας υγεία. Θα μάθετε τρόπους διαχείρισης του άγχους, και θα καταλάβετε πότε πρέπει να φύγετε από μια σχέση. Όσο διαχειρίζεστε τα συναισθήματα και το άγχος σας αποτελεσματικά, γίνεστε πιο υγιείς και δυνατοί και δεν αποδέχεστε την κακοποίηση.

Αλλάζετε τρόπο σκέψης

Το πρόβλημα με την συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι όσα συμβαίνουν σε εσάς. Είναι επίσης και όσα σκέφτεστε για όσα συμβαίνουν. Είναι όσα σκέφτεστε για τον εαυτό σας και το κακοποιητικό άτομο. Μερικές φορές, ο αρνητικός τρόπος σκέψης σας κρατά κολλημένους στον κύκλο της συναισθηματικής κακοποίησης. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, να τα αξιολογείτε, να αποφασίζετε πότε πρέπει να τα αλλάξετε και έτσι να υιοθετήσετε έναν πιο υγιή τρόπο σκέψης.

Γίνεστε πιο αποφασιστικοί

Τα κακοποιητικά άτομα συνήθως χρησιμοποιούν την συναισθηματική κακοποίηση για να ελέγχουν το θύμα. Με τον καιρό, το θύμα αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά χωρίς να αναρωτιέται. Μπορεί να αποδέχεται τους άσχημους χαρακτηρισμούς και τις κακές συμπεριφορές, ειδικά αν νιώθει ότι αξίζει την κακοποίηση κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, στην ψυχοθεραπεία αρχίζετε να είστε πιο αποφασιστικοί.

Βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή σας

Όταν δέχεστε συναισθηματική κακοποίηση τότε είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί η αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να καταλήγετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου σας και να σκέφτεστε ότι δεν ήθελε να σας πληγώσει. Μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι όλη η κριτική και ο θυμός προς εσάς είναι δικαιολογημένα. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να ανακαλύψετε ξανά τις δυνατότητες και τα προτερήματά  σας. Μπορείτε να δείτε ότι αξίζετε τον σεβασμό.

Επουλώνετε τα παλιά σας τραύματα

Μερικές φορές, η συναισθηματική κακοποίηση που προσπαθείτε να ξεπεράσετε μπορεί να συνέβη στο παρελθόν, ίσως όταν ήσασταν ακόμη παιδί. Είτε η κακοποίηση συνεχίζεται είτε όχι, τα τραύματα του παρελθόντος έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή σας. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να επεξεργαστείτε τα παλιά σας τραύματα και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας για αυτά, ώστε να επουλωθείτε.

Αντιμετωπίζετε άλλα θέματα ψυχικής υγείας

Όταν κάποιος ζει με την συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να εμφανίσει πολλά θέματα ψυχικής υγείας. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί:

Παίρνετε αποφάσεις για το μέλλον σας

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε την κακοποιητική συμπεριφορά και την αρνητική της επίδραση στη ζωή σας, σίγουρα θα θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές. Αλλά αν το άτομο που σας κακοποιούσε είχε τον έλεγχο για όλα, είναι δύσκολο να πάρετε αποφάσεις για τα επόμενα βήματά σας. Αν εξαρτάστε οικονομικά ή με άλλο τρόπο από το κακοποιητικό άτομο, μπορεί να είναι τρομακτικό να σκέφτεστε να κάνετε αλλαγές. Όμως ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε την κατάσταση είναι να κάνετε κάτι διαφορετικά, είτε αυτό είναι να αφήσετε τη σχέση, είτε να ζητήσετε υποστήριξη ή να βρείτε κάποια λύση. Ο ψυχοθεραπευτής σας δεν αποφασίζει για εσάς, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές σας και ποιες είναι οι καλύτερες για εσάς.

Προετοιμάζεστε για να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις στο μέλλον

Από τη στιγμή που έχετε αντιμετωπίσει την κακοποίηση, υπάρχει και κάτι άλλο που είναι ανάγκη να κάνετε στην ψυχοθεραπεία. Ίσως να μην ξέρετε ή να έχετε ξεχάσει πως είναι οι υγιείς σχέσεις. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει υγιής σχέση. Θα σας καθοδηγήσει να ξεκαθαρίσετε τι επιθυμείτε από μια νέα σχέση. Να αναπτύξετε υγιείς τρόπους επικοινωνίας. Έτσι θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε.

Μπορείτε να ξεπεράσετε την κακοποίηση

Η κακοποίηση σε μια σχέση μπορεί να σας δημιουργήσει βαριά τραύματα τα οποία σας κρατούν δέσμιους και δεν θα σας αφήνουν να προχωρήσετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR  μπορούν να σας βοηθήσουν να γιατρέψετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας