Κάνε το Τεστ
Valium, Βαλιουμ, Ηρεμιστικό, Αγχολυτικό, Stedon, Διαζεπάμη, Παρενεργειες, Χρηση, Τι είναι

VALIUM – Ηρεμιστικό, χρήση και παρενέργειες (Βάλιουμ)

Valium - χρήση, παρενέργειες (Βάλιουμ)

Το Valium ("βάλιουμ") είναι ένα ηρεμιστικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Οι βενζοδιαζεπίνες γενικότερα έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.

Που χρησιμοποιείται το Valium;

Το Valium (διαζεπάμη) xρησιμοποιείται σε αγχώδεις διαταραχές για την αντιμετώπιση του άγχους, αλλά κυρίως σε άλλες περιπτώσεις, όπως ως φάρμακο για την επιληψία, ως μυοχαλαρωτικό, προεγχειρητικά, για αϋπνία, ανησυχία, για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας, κατατονίας, κα. Σε χαμηλές δόσεις το Valium μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις δρα ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό.

Πιο αναλυτικά, ενδείξεις του Valium για ενήλικες είναι:

  1. Βραχυχρόνια (2-4 εβδομάδων) αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους, που προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσλειτουργία στον ασθενή. Το άγχος ενδέχεται να εμφανίζεται ως μόνο σύμπτωμα ή σε συνδυασμό με αϋπνία ή με βραχυχρόνια ψυχοσωματικά, οργανικά ή ψυχωτικά συμπτώματα.
  2. Συμπληρωματική θεραπεία στο σύνδρομο στέρησης οινοπνεύματος (αλκοόλ)
  3. Από του στόματος αγωγή πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις σε νευρωτικούς ασθενείς
  4. Φαρμακευτική αγωγή πριν από χειρουργικές επεμβάσεις
  5. Εγκεφαλική παράλυση
  6. Μυϊκοί σπασμοί
  7. Συμπληρωματική θεραπεία σε ορισμένους τύπους επιληψίας (π.χ. μυόκλωνος)

Επίσης, είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διακοπή του Xanax καθώς έχει μεγαλύτερο χρόνο ημισείας ζωής (μεταβολίζεται πιο αργά δηλαδή). Valium, Βαλιουμ, Stedon, Στεντόν, Διαζεπαμη, Diazepam, Παρενέργειες, Δοσολογία

Δοσολογία - πως παίρνω το Valium

Στην Ελλάδα το Valium (διαζεπάμη) κυκλοφορεί ως Stedon.

Το Valium (στο εξωτερικό) και το Stedon (στην Ελλάδα) δεν χορηγούνται χωρίς συνταγή, και θα πρέπει να ακολουθείτε τις εξατομικευμένες οδηγίες του ψυχιάτρου σας για τη λήψη και τη δοσολογία.

Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η συνήθης δοσολογία είναι ένα Valium, μία έως τέσσερις φορές την ημέρα:

  • Για την αντιμετώπιση του άγχους: Valium 2mg-10mg, μία έως τέσσερις φορές την ημέρα. Ως αγχολυτικό, η αγωγή θα πρέπει να καθορίζεται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, η διάρκειά της δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες και θα πρέπει να διακόπτεται σταδιακά.
  • Σε αϋπνία που συνοδεύεται με άγχος: 5-15 mg πριν τον ύπνο.
  • Σύνδρομο στέρησης οινοπνεύματος (αλκοόλ): 5-20 mg και κατόπιν επανάληψη της δόσης 2 έως 4 ώρες αργότερα, εάν χρειασθεί.

Για τους ηλικιωμένους και τους εξασθενημένους ασθενείς, οι χορηγούμενες δόσεις θα πρέπει να περιορίζονται στο ήμισυ των συνιστώμενων δόσεων.

Αποτελεσματικότητα Valium

Τα αποτελέσματα της δράσης του Valium επέρχονται συνήθως μέσα σε μία ώρα από τη λήψη, και διαρκούν 6-12 ώρες. Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του άγχους ή της αϋπνίας. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες βενζοδιαζεπίνες (όπως Xanax, Lexotanil, Tavor), οι οποίες έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, παρουσιάζουν όμως διαφορές κυρίως στο χρόνο δράσης και τις παρενέργειες.

Παρενέργειες Valium

Συχνές παρενέργειες είναι: υπνηλία, διαταραχές στο συντονισμό κινήσεων, έλλειψη ισορροπίας, ανησυχία, αδυναμία μνήμης.

Η ηρεμιστική δράση του Valium μπορεί να παραταθεί σε ηλικιωμένους. Ατυχήματα και πτώσεις είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους που παίρνουν Valium.

Xρειάζεται προσοχή στην οδήγηση και κατά τη χρήση μηχανημάτων, και γενικότερα σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση, γιατί η διαζεπάμη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη (για τους νεότερους, ίσως άλλα αγχολυτικά φάρμακα να είναι προτιμότερα, όπως το Xanax, Lexotanil). Για αυτούς τους λόγους το Valium ΔΕΝ είναι η πρώτη επιλογή σε βενζοδιαζεπίνη σήμερα για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους. stedon, xanax, tavor, lexotanil, αγχολυτικα, ηρεμιστικα, βενζοδιαζεπινες, ζαναξ, εθισμος, εξαρτηση Κατάχρηση του Valium (όπως και των άλλων βενζοδιαζεπινών) μπορεί να προκαλέσει εθισμό, εξάρτηση, και σε περίπτωση υπερδοσολογίας ακόμα και θάνατο. Μην διακόψετε τη λήψη Valium απότομα, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα απόσυρσης.

Αντενδείξεις για το Valium

Δεν πρέπει να πάρετε το Βάλιουμ αν πάσχετε από: αναπνευστικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, υπνική άπνοια, μυασθένεια Gravis.

Το Valium όπως και όλες οι βενζοδιαζεπίνες δεν πρέπει να συνδυάζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν είσαστε έγκυος, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το Valium μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και εξάρτηση.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Valium;

To Valium πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Το Valium δεν χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Valium μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες, κριτικές στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο forum για τα αποτελέσματα ή τη διακοπή του Valium, εμπιστευτείτε τους ειδικούς ψυχιάτρους.

Παρόμοια φάρμακα: Stedo, Diazepam, Distedon

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, είτε με ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό, που μπορούν αναλόγως την περίπτωση είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Valium (για τις περιπτώσεις εκείνες που το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας).

Μέθοδος Αντιμετώπιση άγχους
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το άγχος αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια του άγχους και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Valium όπου αυτό είναι αναγκαίο.