Κάνε το Τεστ
helides, χελιντες, γενοσημο του nexium, δοσολογια, τιμη, παρενεργειες

HELIDES – γενόσημο του NEXIUM (εσομεπραζόλη)

HELIDES - γενόσημο του NEXIUM (εσομεπραζόλη)

Το HELIDES είναι ένα φάρμακο για την αναστολή της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα το Helides (εσομεπραζόλη, esomeprazole) ανήκει στην κατηγορία των PPIs (proton-pump inhibitors -  αναστολείς της αντλίας πρωτονίων). Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι οι ισχυροί αναστολείς της έκκρισης του γαστρικού οξέος.

Ενδείξεις Helides

Το Helides χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των παρακάτω καταστάσεων σε ενήλικες:

 • Γαστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ). Αυτό συμβαίνει όταν οξύ από το στομάχι διαφεύγει προς τον οισοφάγο (τον σωλήνα που ενώνει το λαιμό με το στομάχι σας) προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και οπισθοστερνικό καύσο.
 • Έλκη στο στομάχι ή στο ανώτερο τμήμα του εντέρου τα οποία μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Εάν έχετε αυτή την κατάσταση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης ώστε να επουλωθεί το έλκος.
 • Στομαχικά έλκη που προκαλούνται από φάρμακα που ονομάζονται ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα). Το Helides μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μην δημιουργηθούν στομαχικά έλκη εάν λαμβάνετε ΜΣΑΦ.
 • Πάρα πολύ οξύ στο στομάχι που προκαλείται από μία νεοπλασία στο πάγκρεας (Σύνδρομο Zollinger-Ellison).
 • Παρατεταμένη θεραπεία μετά από την πρόληψη επαναιμορραγίας ελκών με ενδοφλέβια εσομεπραζόλη

Μορφή Σκεύασμα HELIDES Τιμή
Δισκία HELIDES GR.CAP 20MG/CAP BTx28 4,87
Δισκία HELIDES GR.CAP 40MG/CAP BTx28 5,72

Δοσολογία Helides σε ενήλικες

Για τη θεραπεία των ελκών που προκαλούνται από λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και για τη διακοπή της επανεμφάνισής τους: η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 20 mg δύο φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.

Για τη θεραπεία του αισθήματος καύσου που προκαλείται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): αν ο γιατρός σας βρει ότι ο οισοφάγος σας έχει ελαφρά διαβρωθεί, η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 40 mg μία φορά την ημέρα για 4 εβδομάδες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να λάβετε την ίδια δόση για άλλες 4 εβδομάδες αν ο οισοφάγος σας δεν έχει επουλωθεί. 

 • Η συνιστώμενη δόση μετά την επούλωση του οισοφάγου είναι ένα καψάκιο Helides των 20 mg μία φορά την ημέρα.
 • Αν ο οισοφάγος σας δεν έχει διαβρωθεί, η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 20 mg κάθε ημέρα. Όταν η κατάσταση έχει ρυθμιστεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να λαμβάνετε το φάρμακό σας όταν το χρειάζεστε, με μέγιστο το ένα καψάκιο Helides των 20 mg κάθε ημέρα.

Για τη θεραπεία των στομαχικών ελκών που προκαλούνται από ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα) η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 20 mg μία φορά την ημέρα για 4 έως 8 εβδομάδες.

Για την πρόληψη των στομαχικών ελκών αν λαμβάνετε ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα) η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 20 mg μία φορά την ημέρα.

Για τη θεραπεία του υπερβολικού οξέος στο στομάχι που προκαλείται από νεοπλασία στο πάγκρεας (Σύνδρομο Zollinger-Ellison) η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο Helides των 40 mg δύο φορές την ημέρα,

Αν έχετε σοβαρά ηπατικά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει χαμηλότερη δόση.

Λήψη Helides

Μπορείτε να πάρετε τα καψάκια με τροφή ή με άδειο στομάχι. Τα δισκία συνιστάται να καταπίνονται ολόκληρα και δεν πρέπει να μασώνται ή να θρυμματίζονται.

Το Helides λαμβάνεται 1 φορά την ημέρα. Συνιστάται η χορήγηση τουλάχιστον 1 ώρα πριν από ένα γεύμα, π.χ. το πρωί πριν το πρόγευμα, ώστε η αποτελεσματικότητά του να μεγιστοποιείται. Η έναρξη της δράσης είναι ταχεία, μεταξύ 2-6 ωρών μετά τη χορήγηση.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση, να την πάρετε μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση (δύο δόσεις ταυτόχρονα) για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του Helides;

Το HELIDES αναστέλλει την αντλία πρωτονίων των τοιχωματικών κυττάρων στο στομάχι προκαλώντας έτσι μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος. Ελαττώνει με αυτό τον τρόπο τον ερεθισμό των βλαβών και επιτρέπει την καλύτερη επούλωση.

Συνοπτικές πληροφορίες: Helides

Φάρμακο: HELIDES
Δραστική ουσία: ΕΣΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ / esomeprazol
Συνήθης δόση: 20 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος)
Χρήση σε: Γαστρικό έλκος Δωδεκαδακτυλικό έλκος Διαβρωτική οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (σε συνδυασμό με κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών) Σύνδρομο Zollinger-Ellison
Πρωτότυπο φάρμακο: Nexium

helides, χαπια, χελιντες, γενοσημο του nexium, δοσολογια, τιμη, παρενεργειες

Τι πρέπει να προσέξω πριν ξεκινήσω να λαμβάνω Helides;

Εάν σας έχουν πει ότι έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο άιμα. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να ελέγξουν τα επίπεδα μαγνησιού στο αίμα του ασθενούς πρίν την έναρξη θεραπείας με Helides καθώς και τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής.

Εάν έχετε κάποια πάθηση του ήπατος (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια). Μπορεί να επηρεαστεί ο μεταβολισμός της δραστικής ουσίας και ο γιατρός σας οφείλει να ρυθμίσει κατάλληλα τη χορηγούμενη δόση.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ή εάν θηλάζετε . Δεν είναι γνωστό εάν το Helides μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Δεν είναι γνωστό αν η εσομεπραζόλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Λόγω αλληλεπιδράσεων χρειάζεται προσοχή και πρέπει να τις αναφέρετε στο γιατρό σας συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων. Παραδείγματα αποτελούν: κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, διγοξίνη, διαζεπάμη, φαινυτοϊνη, αναστολείς της πρωτεάσης κτλ.

Παρενέργειες Helides

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στα 1.000 άτομα. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

Συχνές (μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στα 10 άτομα):

 • Πονοκέφαλος
 • Επιδράσεις στο στομάχι ή το έντερο: διάρροια, στομαχικός πόνος, δυσκοιλιότητα, αέρια (μετεωρισμός)
 • Ναυτία ή έμετος
 • Καλοήθεις πολύποδες στον στόμαχο

Όχι συχνές (μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στα 100 άτομα):

 • Οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους
 • Διαταραγμένος ύπνος (αϋπνία)
 • Ζάλη, αίσθημα μυρμηγκιάσματος όπως «τσιμπήματα βελόνας», αίσθημα νύστας
 • Ίλιγγος
 • Ξηροστομία
 • Αλλαγές στις αιματολογικές εξετάσεις, με τις οποίες ελέγχεται πώς λειτουργεί το ήπαρ
 • Δερματικό εξάνθημα, κνίδωση και κνησμός
 • Kάταγμα ισχίου, καρπού ή σπονδυλικής στήλης (αν το Helides χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα)

Προφυλάξεις κατά τη χρήση Helides:

 • Αν λαμβάνετε Helides περισσότερο από τρεις μήνες, είναι πιθανό να πέσουν τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σας (υπομαγνησιαιμία). Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να εμφανισθούν ως κόπωση, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, αποπροσανατολισμός, σπασμοί, ζάλη ή αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό σας αμέσως. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μια μείωση των επιπέδων του καλίου ή του ασβεστίου στο αίμα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να παρακολουθεί τα επίπεδα του μαγνησίου.
 • Η λήψη ενός αναστολέα αντλίας πρωτονίων όπως το Helides ειδικά για περίοδο άνω του ενός έτους, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου, καρπού και σπονδυλικής στήλης.
 • Εξάνθημα, πιθανόν συνοδευόμενο από πόνο στις αρθρώσεις. Εάν εμφανίσετε δερματικό εξάνθημα, ιδίως σε σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, καθώς ενδέχεται να πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία με Helides.
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η μακροχρόνια θεραπεία με Helides μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12 και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Επομένως, θα πρέπει να διερευνώνται οι  ασθενείς υπό μακροχρόνια θεραπεία με Helides που έχουν μειωμένες εφεδρείες ή παράγοντες κινδύνου για μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Β12.

γενοσημο του nexium, helides, νεξιουμ

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Helides;

Το Helides όπως και τα διάφορα γενόσημά του Nexium πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Άλλα γενόσημα του Nexium: Etefacin, Esomeprazole, Elco-free
Συχνά ορθογραφικά λάθη: νεξιουμ

Αντιμετώπιση άλγους στομάχου και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Ο ψυχολογικός παράγοντας συνδέεται πολύ συχνά με την εμφάνιση ή την επιδείνωση γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς και άλλων ψυχοσωματικών προβλήματων. Προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό γενικότερα, όπως το στομαχικό άλγος, η νεύρωση στομάχου, το ευερέθιστο έντερο μπορούν βελτιωθούν σημαντικά αντιμετωπίζοντας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και της ζωής με άλλα είδη θεραπείας.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για ψυχολογικά τραύματα, όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος το άγχος και τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στις νευρώσεις και σε ψυχοσωματικά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και ουσιαστικά.