Κάνε το Τεστ
ψυχικό τραύμα, emdr ,σε τι βοηθά το emdr

Ψυχικό τραύμα και EMDR

Ψυχικό Τραύμα και EMDR

Ψυχικό τραύμα

Ο όρος "ψυχικό τραύμα" (ή ψυχολογικό τραύμα) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια εμπειρία, μια κατάσταση, ή μια σειρά γεγονότων που είναι συναισθηματικά επώδυνα, θλιβερά , και μπορεί να συντρίψουν την ικανότητα ενός ατόμου να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, τα άτομα νιώθουν αδύναμα και αναφέρουν ότι πλέον δεν νιώθουν ασφαλή στον κόσμο.

Το ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση από την οποία επιβίωσε κάποιος (φωτιά, σεισμοί, πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή), μια ληστεία ή απαγωγή, συγκρούσεις τρένων ή μπορεί να είναι χρόνιο όπως η παιδική κακοποίηση ή η παραμέληση, η ενδοοικογενειακή βία, η έκθεση σε χρόνιες διακρίσεις, οι κακές συνθήκες διαβίωσης ή ο πόλεμος.

EMDR

Το EMDR είναι η απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών κινήσεων. Ο στόχος του είναι να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις επώδυνες αναμνήσεις ώστε το άτομο να μην έχει πλέον αρνητικά συναισθήματα σχετικά με αυτές. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κίνηση των ματιών είναι όμοια με αυτή στη φάση REM του ύπνου και μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί δεδομένα με συμπληρωματικό τρόπο.

Όταν ένα άτομο είναι πολύ αναστατωμένο, ο εγκέφαλος του δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες όπως συνήθως. Όταν κάτι του υπενθυμίζει το ψυχικό τραύμα, νιώθει τα ίδια έντονα συναισθήματα όπως όταν αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει την πραγματική ανάμνηση του γεγονότος χωριστά από τις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν. Τα πραγματικά συναισθήματα που συνδέονται με το ψυχολογικό τραύμα ξυπνούν με κάθε ερέθισμα που το θυμίζει και τότε επικρατούν πάλι τα ίδια χαοτικά και επώδυνα συναισθήματα.

Όταν κάποιος έχει ζήσει μια τραυματική εμπειρία μπορεί να μπει σε ένα φαύλο κύκλο αναμνήσεων και ψυχικού πόνου πολύ μετά το τέλος του γεγονότος. Είναι σαν το μυαλό του να μη μπορεί να την αφήσει πίσω.

Το EMDR έχει άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου EMDR , η φυσιολογική επεξεργασία των πληροφοριών συνεχίζεται και το άτομο πλέον δεν ξαναζεί τις εικόνες ,τους ήχους και τα συναισθήματα που φέρνει το ψυχικό τραύμα στο μυαλό. Το άτομο θα συνεχίσει να θυμάται όσα συνέβησαν, αλλά το συναισθηματικό φορτίο που συνδέεται με την ανάμνηση είναι σημαντικά μικρότερο.

φυσικες καταστροφες, μαζικες καταστροφεσ, ψυχικο τραυμα, συγκρουση τρενων, σεισμος, φωτια, πλημμυρα

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με το EMDR;

Το EMDR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία οποιουδήποτε θέματος που αφορά σε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία είναι ανάγκη να επεξεργαστούν και να επιλυθούν. Ο εγκέφαλος μας φυσιολογικά κάνει εξαιρετική δουλειά στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των εμπειριών, αλλά μερικές φορές το ψυχικό τραύμα παρεμβαίνει σε αυτή τη λειτουργία. Η θεραπεία με EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να επανεπεξεργαστείτε αρνητικές αναμνήσεις και συναισθήματα σε ασφαλές, φυσιολογικό και χαλαρό περιβάλλον.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το EMDR αποτελεί την κύρια θεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Το EMDR αποτελεί αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για:

Λόγοι για να δοκιμάσετε το EMDR

Αν είστε στη διαδικασία που σκέφτεστε αν το EMDR σας ταιριάζει σαν θεραπευτική επιλογή, οι παρακάτω λόγοι θα σας βοηθήσουν για να πάρετε την απόφασή σας. Το EMDR μπορεί λοιπόν να προσφέρει τα εξής:

1. να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε οριστικά τραυματικά γεγονότα (πρόσφατα ή προηγούμενων ετών, ακόμα και της παιδικής ηλικίας)

2. να σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να βρείτε το σκοπό στη ζωή σας, καθώς οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα μειώνονται και επιλύονται.

3. να σας ανακουφίσει από εφιάλτες και τις αναδρομές στο παρελθόν και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από ένα ψυχικό τραύμα καθώς οι αναμνήσεις επεξεργάζονται.

4. να ενισχύσει τα κίνητρα σας για προσωπική εξέλιξη καθώς αλλάζετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και σας επιτρέπει να σκεφτείτε καθαρά και αποφασιστικά.

5. να σας βοηθήσει να σπάσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και τα μοτίβα συμπεριφοράς. Όταν μετριάζετε την αρνητικότητα από το παρελθόν, δεν μπορεί πλέον να παραμορφώσει το παρόν ή το μέλλον σας.

6. να σας βοηθήσει να είστε πιο ανθεκτικοί αυξάνοντας την ικανότητά σας για να ελέγχετε τις αρνητικές εμπειρίες και να επανέρχεστε πιο γρήγορα μετά από έντονα γεγονότα.

7. να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη , χρησιμοποιώντας τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης του σώματος και να μάθετε και να εξελιχθείτε από τις εμπειρίες σας.

8. να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία, ρυθμίζοντας τα επίπεδα του στρες στη ζωή σας.

Θεραπεία με EMDR και ψυχοθεραπεία

Το EMDR είναι μια εξαιρετική ψυχοθεραπευτική τεχνική η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος σε λίγες συνεδρίες. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχετε ένα ασφαλές μέρος για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να μάθετε τεχνικές για να αφήσετε πίσω σας τα παλιά πρότυπα και τα συναισθήματα ώστε να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή σας.