Κάνε το Τεστ
nexium, νεξιουμ, στομαχι, δοσολογια, παρενεργειες, τιμη, γενοσημα

NEXIUM – που χρησιμοποιείται η ΕΣΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ;

NEXIUM - ενδείξεις, δοσολογία, παρενέργειες

Το NEXIUM είναι ένα φάρμακο για την αναστολή της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα το Nexium (εσομεπραζόλη, esomeprazole) ανήκει στην κατηγορία των PPIs (proton-pump inhibitors -  αναστολείς της αντλίας πρωτονίων). Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι οι ισχυροί αναστολείς της έκκρισης του γαστρικού οξέος.

Το Nexium χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπευτική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), του πεπτικού έλκους και ειδικότερα στην πρόληψη για μείωση του κινδύνου εμφάνισης γαστρικού έλκους σε όσους λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), της γαστρικής λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της πλειοψηφίας των πεπτικών ελκών) καθώς και σε σπάνιες παθήσεις όπου υπερεκκρίνεται γαστρικό οξύ όπως το σύνδρομο Zollinger-Ellison.

Στόχοι της θεραπευτικής προσέγγισης με Nexium είναι ταχεία απαλλαγή του ασθενούς από τα ενοχλήματα, η συντόμευση του χρόνου επούλωσης του έλκους και η πρόληψη επιπλοκών όπως η αιμορραγία και η διάτρηση.

Πώς πρέπει να λαμβάνω το NEXIUM & ποιά είναι η αποτελεσματικότα του;

Η πιο κοινή οδός χορήγησης είναι από του στόματος με τη μορφή δισκίων. Το Nexium κυκλοφορεί σε δισκία των Nexium 20mg και Nexium 40mg (αλλά και σε ενέσιμο διάλυμα, όπως και κοκκία για πόσιμο διάλυμα). Τα δισκία συνιστάται να καταπίνονται ολόκληρα με τη βοήθεια υγρού και δεν πρέπει να μασώνται ή να θρυμματίζονται. Το NEXIUM λαμβάνεται 1 φορά την ημέρα. Συνιστάται η χορήγηση τουλάχιστον 1 ώρα πριν από ένα γεύμα, π.χ. το πρωί πριν το πρόγευμα, ώστε η αποτελεσματικότητά του να μεγιστοποιείται. Η έναρξη της δράσης είναι ταχεία, μεταξύ 2-6 ωρών μετά τη χορήγηση.

Με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση της ημερήσιας δόσης παρατηρουνται προοδευτικά αποτελέσματα, με την πλήρη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου να επιτυγχάνεται σε 3-4 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας.

Μορφή Σκεύασμα Nexium Τιμή
Δισκία NEXIUM GR.TAB 20MG BTx28 6,94
Δισκία NEXIUM GR.TAB 40MG BTx28 8,05
Ενέσιμο NEXIUM PD.I.S.INF 40MG BTx1 4,40
Φακελίσκοι NEXIUM GR.GR.SUS 10MG ΒΤx28 17,38

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του Nexium;

Το NEXIUM αναστέλλει την αντλία πρωτονίων των τοιχωματικών κυττάρων στο στομάχι προκαλώντας έτσι μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος. Ελαττώνει με αυτό τον τρόπο τον ερεθισμό των βλαβών και επιτρέπει την καλύτερη επούλωση.

Συνοπτικές πληροφορίες: Nexium

Φάρμακο: NEXIUM
Δραστική ουσία: ΕΣΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ / esomeprazol
Συνήθης δόση: 20 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος)
Χρήση σε: Γαστρικό έλκος Δωδεκαδακτυλικό έλκος Διαβρωτική οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (σε συνδυασμό με κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών) Σύνδρομο Zollinger-Ellison
Γενόσημα φάρμακα: Helides, Etefacin, κα

nexium, νεξιουμ, χαπια, στομαχι, δοσολογια, παρενεργειες, τιμη, γενοσημα

Τι πρέπει να προσέξω πριν ξεκινήσω να λαμβάνω NEXIUM;

Εάν σας έχουν πει ότι έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο άιμα. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να ελέγξουν τα επίπεδα μαγνησιού στο αίμα του ασθενούς πρίν την έναρξη θεραπείας με NEXIUM καθώς και τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής.

Εάν έχετε κάποια πάθηση του ήπατος (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια). Μπορεί να επηρεαστεί ο μεταβολισμός της δραστικής ουσίας και ο γιατρός σας οφείλει να ρυθμίσει κατάλληλα τη χορηγούμενη δόση.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ή εάν θηλάζετε . Δεν είναι γνωστό εάν το NEXIUM μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Δεν είναι γνωστό αν η εσομεπραζόλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Λόγω αλληλεπιδράσεων χρειάζεται προσοχή και πρέπει να τις αναφέρετε στο γιατρό σας συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων. Παραδείγματα αποτελούν: κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, διγοξίνη, διαζεπάμη, φαινυτοϊνη, αναστολείς της πρωτεάσης κτλ.

Παρενέργειες NEXIUM

Το NEXIUM (και τα PPIs γενικότερα) έχει ένα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και είναι ένα καλώς ανεκτό φάρμακο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρατηρηθούν είναι κεφαλαλγία, ναυτία, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, διάρροια, ξηροστομία και υπνηλία.

Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, οίδημα προσώπου ή δυσκολία στην αναπνοή.

Το NEXIUM επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία και πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Γαστρεντερικές λοιμώξεις (μικρή αύξηση κινδύνου). Παράδειγμα αποτελεί η διάρροια που σχετίζεται με το clostridium difficile (κυρίως σε νοσηλευομένους ασθενείς). Εάν αντιληφθείτε συμπτώματα όπως υδαρείς κενώσεις, κοιλιακό άλγος και πυρετό θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας.

Οστεοπορωτικά κατάγματα (1 στους 100 έως 1 στους 1,000). Έχει διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου, καρπού και σπονδυλικής στήλης σε λήψη NEXIUM σε υψηλές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα (>1 έτους).

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η μακροχρόνια θεραπεία με NEXIUM μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12 και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Επομένως, θα πρέπει να διερευνώνται οι  ασθενείς υπό μακροχρόνια θεραπεία με Nexium που έχουν μειωμένες εφεδρείες ή παράγοντες κινδύνου για μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Β12.

Υπομαγνησιαιμία. Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις όπου έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σε άτομα που λαμβάνουν Nexium για τουλάχιστον 3 μήνες. Τα σοβαρά συμπτώματα της υπομαγνησιαιμίας περιλαμβάνουν τετανία, αρρυθμίες και επιληπτικές κρίσεις.

Οξεία διάμεση νεφρίτιδα (λιγότερο από 1 στους 10000). Συμπτώματα που θα σας υποψιάσουν περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες της ούρησης ή παρουσία αίματος στα ούρα.

γενοσημο του nexium, helides, νεξιουμ

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το NEXIUM;

Η εσομεπραζόλη και γενικά τα διάφορα γενόσημα του Nexium (όπως το Helides) πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Γενόσημα του Nexium: Helides, Etefacin, Esomeprazole, Elco-free
Συχνά ορθογραφικά λάθη: νεξιουμ

Αντιμετώπιση άλγους στομάχου και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Ο ψυχολογικός παράγοντας συνδέεται πολύ συχνά με την εμφάνιση ή την επιδείνωση γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς και άλλων ψυχοσωματικών προβλήματων. Προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό γενικότερα, όπως το στομαχικό άλγος, η νεύρωση στομάχου, το ευερέθιστο έντερο μπορούν βελτιωθούν σημαντικά αντιμετωπίζοντας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και της ζωής με άλλα είδη θεραπείας.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για ψυχολογικά τραύματα, όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος το άγχος και τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στις νευρώσεις και σε ψυχοσωματικά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και ουσιαστικά.