Κάνε το Τεστ
Xanax και αλκοόλ, Xanax, Ζάναξ, Αλκοόλ, Συνδυασμός, Ποτά, Οινόπνευμα, ΧΑΝΑΧ, Κρασί, Μπύρα, Κίνδυνος, Πόσο μπορώ να πιω

Xanax και αλκοόλ

Ζάναξ και αλκοόλ

Το Xanax και το αλκοόλ είναι και τα δύο ουσίες που δρουν κατασταλτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός δράσης και των δύο αφορά τον νευροδιαβιβαστή GABA (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) του οποίου ενισχύουν τη δραστηριότητα. Αυτό οδηγεί σε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις.

Όμως όταν συνδυάζονται αυτές οι ουσίες (σε ταυτόχρονη ή παράλληλη λήψη) έχουν συνεργική δράση, δηλαδή τα αποτελέσματα του Xanax και του αλκοόλ ενισχύονται με αποτέλεσμα την αυξημένη καταστολή του ΚΝΣ. Αναλόγως των δόσεων και της ευαισθησίας του ατόμου, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρές παρενέργειες, όπως αναπνευστική καταστολή, απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Τα ίδια ισχύουν για όλες τις βενζοδιαζεπίνες, όπως Lexotanil, Tavor, Stedon, κα.

Συνεργική δράση Xanax και αλκοόλ

Η λήψη Xanax ακολουθούμενη από αλκοολούχα ποτά όχι μόνο θα ενισχύσει τα αποτελέσματα, αλλά και θα τα επιφέρει πολύ πιο γρήγορα από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου από μόνο του – οδηγώντας σε συμπτώματα υπερδοσολογίας πολύ πιο γρήγορα. Ένα ακόμα από τα προβλήματα, είναι πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχει πιει περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή όσο αντέχει.

Η λήψη ακόμη και χαμηλών δόσεων Xanax ενώ πίνετε οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ (κρασί, μπύρα, κα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε ευαίσθητους ανθρώπους, σε γυναίκες ή σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι παίρνουν ένα επιπλέον χάπι Xanax όταν βγαίνουν έξω ή κάποιοι χρησιμοποιούν απλώς το Xanax για χαλάρωση ή ψυχαγωγία, αναμιγνύοντας σκόπιμα το φάρμακο με αλκοόλ, για να αυξήσουν τα αποτελέσματα και των δύο ουσιών.

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα του συνδυασμού αλκοόλ και Xanax μπορεί να περιλαμβάνουν μια κατάσταση που μοιάζει με ευφορία, δεν αξίζει τον κίνδυνο. Το αλκοόλ μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνει τη διάθεση ενός ατόμου βραχυπρόθεσμα,  αλλά το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται μετά το πέρας της δράσης των ουσιών.

Σωματικές Παρενέργειες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τόσο το αλκοόλ όσο και το Xanax είναι κατασταλτικές ουσίες. Και αυτό που οδηγεί τους χρήστες στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, είναι ότι όταν συνδυάζονται οι δύο ηρεμιστικές ουσίες, η μία ενισχύει τη δράση της άλλης. Οι σωματικές παρενέργειες μπορεί να είναι:

 • Ζάλη
 • Καταστολή της αναπνοής
 • Επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού
 • Κώμα
 • Μειωμένα αντανακλαστικά
 • Ηπατική βλάβη
 • Υπνηλία
 • Προβλήματα μνήμης

Ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους από την ανάμειξη XANAX και αλκοόλ είναι ο κίνδυνος θανάτου (όπως και για όλες τις βενζοδιαζεπίνες, Lexotanil, Tavor, Stedon, κα). Η ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές στην υγεία ή σε υπερδοσολογία. Η υπερδοσολογία δεν σημαίνει πάντα "θάνατο", αλλά και αυτό είναι μια πιθανή συνέπεια.

Ψυχικές παρενέργειες

Η δράση που έχει το αλκοόλ από μόνο του στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε μέθη, παρορμητική συμπεριφορά, βία, πιο αργά αντανακλαστικά και απώλεια μνήμης.

Στην περίπτωση του συνδυασμού Ζάναξ με αλκοόλ, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων επιδράσεων και των δύο ουσιών, θα υπάρξει πιο γρήγορη και πιο έντονη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων, της κρίσης και των αντανακλαστικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι ακόλουθες:

 • Η εξασθενημένη κρίση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες και κακές αποφάσεις, εκμετάλλευση από τρίτους
 • Απώλεια ελέγχου, που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα ή βία
 • Η απώλεια αναστολών μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές

Μπορώ να πιω αλκοόλ ενώ παίρνω και Xanax;

Για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, ο συνδυασμός πρέπει να αποφεύγεται.

Στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να το αποφύγετε, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον είκοσι τέσσερις ώρες ΜΕΤΑ τη λήψη του Xanax. Με άλλα λόγια, όποιος παίρνει Xanax θα πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική ασφάλεια, μετά από ένα 24ωρο.

Γενικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί και θα εξουδετερώσει τα αποτελέσματα των φαρμάκων σας για το άγχος (ηρεμιστικά) ή για την κατάθλιψη (αντικαταθλιπτικά).

Είναι εντάξει να πιω μια μικρή δόση Xanax με αλκοόλ;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι". Ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα ανοχής σε αλκοόλ και Xanax. Ως εκ τούτου, ο όρος "μικρή δόση" είναι εντελώς υποκειμενικός και χωρίς νόημα.

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Το  Xanax και οι λοιπές βενζοδιαζεπίνες (όπως Lexotanil, Tavor) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους, αλλά και συμπληρωματικά στην ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Άλλες μέθοδοι όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να βοηθήσουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων.