Κάνε το Τεστ
arpilif, αρπιλιφ

ARPILIF – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ARPILIF - ενδείξεις και παρενέργειες

Το ARPILIF ("αρπιλίφ") είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Arpilif είναι ένα γενόσημο φάρμακο, το πρωτότυπο φάρμακο είναι το Abilify. Ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά) και αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά παλαιότερης γενιάς. Η κύρια χρήση του Abilify (αριπιπραζόλη, aripiprazole) είναι στην θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψυχωσική συνδρομή). Το Arpilif δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, διπολικής διαταραχής  (τύπου Ι, σε μανιακό επεισόδιο και για την πρόληψη υποτροπών μανιακών επεισοδίων), ή σε κατάθλιψη σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο (ιδίως αν υπάρχουν παραληρητικές ιδέες).

Δόση Arpilif

Για το Arpilif υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Συνήθως η δόση είναι 10-30 mg/ημέρα.

Κυκλοφορεί σε χάπια των Arpilif 5 mg, 10 mg και 30 mg.

Μορφή mg και ποσότητα Arpilif Τιμή
Χάπια ARPILIF TAB 5MG BTx28 9,91
Χάπια ARPILIF TAB 10MG BTx28 23,26
Χάπια ARPILIF TAB 30MG BTx28 39,60

Πληροφορίες συνοπτικά: Arpilif

Φάρμακο: ARPILIF
Δραστική Ουσία: ΑΡΙΠΙΠΡΑΖΟΛΗ / Aripiprazole
Συνήθης δόση: 10-30 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 30 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Ως αντιψυχωσικό (σχιζοφρένεια)
Δευτερεύουσα χρήση: Διπολική διαταραχή
Πρωτότυπο φάρμακο: ABILIFY

Χρόνος δράσης Arpilif

Ο χρόνος δράσης του Abilify είναι άμεσος, δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες κανείς θα δει τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του. Ωστόσο για να δει κανείς τα πλήρη αποτελέσματά του σε μια συγκεκριμένη δόση, χρειάζονται περίπου 3-4 εβδομάδες σταθερής καθεριμενής λήψης. Σημασία έχει βέβαια και ο λόγος για τον οποίο παίρνει κανείς Arpilif.

arpilif χαπια, αρπιλιφ Παρενέργειες Arpilif

Γενικά το Arpilif έχει ένα καλό προφίλ παρενεργειών συγκρινόμενο με τα άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα δεύτερης γενιάς (άτυπα αντιψυχωσικά). Δηλαδή συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα αντιψυχωσικά φάρμακα, θεωρείται ότι προκαλεί μικρότερη: υπνηλία, αύξηση βάρους, εξωπυραμιδικά συμπτώματα, υπόταση, αύξηση προλακτίνης, παράταση QT και καρδιο-μεταβολικό κίνδυνο.

Ωστόσο το Arpilif (αριπιπραζόλη) θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο (ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ή διαταραχές αγωγιμότητας), αγγειοεγκεφαλική νόσο, καταστάσεις που θα προδιέθεταν τους ασθενείς για εκδήλωση υπότασης (αφυδάτωση, υποογκαιμία, και αγωγή με αντιϋπερτασικά φαρμακευτικά προϊόντα) ή υπέρτασης.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν Arpilif ενδέχεται να βιώσουν αυξημένες παρορμήσεις, ειδικά για χαρτοπαιξία, καθώς και αδυναμία ελέγχου αυτών των παρορμήσεων κατά την περίοδο λήψης αριπιπραζόλης. Άλλες παρορμήσεις που έχουν αναφερθεί: αυξημένη σεξουαλική παρόρμηση, ωνιομανία, αδηφαγική διαταραχή ή καταναγκαστική υπερφαγία, καθώς και άλλες παρορμητικές και καταναγκαστικές συμπεριφορές.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: αρπιλιφ