Κάνε το Τεστ
εσωτερική γαλήνη, βήματα προς την εσωτερική γαλήνη, τρόποι για να ανακαλύψετε την εσωτερική σας γαλήνη, πως θα βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη

Εσωτερική γαλήνη: πως μπορούμε να την κατακτήσουμε;

Εσωτερική γαλήνη

Για πολλούς ανθρώπους η εσωτερική γαλήνη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ψάχνουν να ανακαλύψουν τρόπους για την κατάκτησή της. Αλλά ποια είναι η λύση; Ο διαλογισμός στη φύση ή οι διακοπές σε ένα εξωτικό νησί; Η εσωτερική γαλήνη είναι κάτι τελείως προσωπικό για τον κάθε άνθρωπο και σε αυτό παίζουν τεράστιο ρόλο οι πεποιθήσεις και η ταυτότητα του καθένα.

Δεν υπάρχει ένας τρόπος που οδηγεί στη γαλήνη. Το στρες της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας απομακρύνουν από την εσωτερική μας γαλήνη.

Στις μέρες μας, το άγχος είναι παντού. Είτε προέρχεται από τα social media, τη δουλειά, το σχολείο, τις σχέσεις ή την οικογένεια. Υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών και απαιτήσεων. Αυτός ο συνεχής καταιγισμός από συναισθήματα μας δυσκολεύει να δίνουμε προσοχή σε οτιδήποτε άλλο. Και όταν έχουμε χρόνο να ηρεμήσουμε, συχνά νιώθουμε κόπωση και εξουθένωση.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το άγχος δεν είναι καλό για την υγεία μας και  δημιουργεί πολλά προβλήματα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να νιώθουμε ήρεμοι στην καθημερινότητα; Για να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη είναι σημαντικό να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να ζούμε στην παρούσα στιγμή.

Στην πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο να επιτύχουμε την εσωτερική μας γαλήνη αν έχουμε ήδη βρει την ευτυχία. Το κλειδί για την ευτυχία είναι η ενσυνειδητότητα σε ότι κάνουμε. Αν σπαταλάμε το χρόνο μας με όσα δεν αγαπάμε, δεν θα βρούμε ποτέ τη γαλήνη. Είναι αναγκαίο να κάνουμε θετικές σκέψεις για να βρούμε τη γαλήνη που μας αξίζει.

Τι είναι η εσωτερική γαλήνη;

Η εσωτερική γαλήνη είναι μια κατάσταση σωματικής και πνευματικής ηρεμίας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Για να βρει κάποιος την εσωτερική του γαλήνη πρέπει να βρει την ευτυχία και τις ευλογίες στη ζωή του παρά τις δυσκολίες. Η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη δεν σημαίνει ότι στη ζωή μας δεν υπάρχουν προβλήματα  ή συγκρούσεις. Αυτά είναι αναπόφευκτα στη ζωή μας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε γαλήνη;  

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις γύρω από την γαλήνη και την ευτυχία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν πάρουν την προαγωγή που θέλουν θα είναι ευτυχισμένοι, αν βρουν το σύντροφο της ζωής τους θα νιώσουν ηρεμία. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος σκέψης δεν μας οδηγεί στην ευτυχία γιατί χάνουμε το παρόν.

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί ώστε να μας προστατεύει. Οι συμπεριφορές μας έχουν ως σκοπό την επιβίωσή μας. Σύμφωνα με τις μελέτες όλοι μας είμαστε πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές εμπειρίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βιώνουμε εννέα θετικές εμπειρίες την ημέρα, αλλά μόνο μία αρνητική. Και όμως έχουμε μάθει να μένουμε σε αυτή τη μία αρνητική εμπειρία. Το μυαλό μας είναι ευαίσθητο στις αρνητικές εμπειρίες και αυτό εξηγεί γιατί σκεφτόμαστε αρνητικά.

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον. Ανησυχούμε τόσο για την ασφάλειά μας, που ζούμε στο παρελθόν ή στο μέλλον. Για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον, κοιτάμε στο παρελθόν. Για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα κοιτάμε στο μέλλον. Σαν αποτέλεσμα, χάνουμε τη ζωή μας αυτή τη στιγμή.

Πιστεύουμε ότι οι σκέψεις μας είναι γεγονότα.  Από τη στιγμή που οι σκέψεις μας είναι τόσο συχνές και έντονες, πιστεύουμε ότι είναι και αληθινές. Συχνά ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να καταπολεμήσουμε τις σκέψεις μας, να τις αλλάξουμε ή να ανησυχούμε για την άποψη των άλλων για εμάς. Έχετε νιώσει ποτέ άσχημα για κάτι που κάνατε, αλλά αν ρωτήσετε ένα άλλο άτομο θα σας πει ότι δεν είναι και κάτι τόσο σοβαρό; Οι σκέψεις μας πολλές φορές παραπλανούν την αντίληψή μας.

Γιατί είναι σημαντικό να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη;

Όταν νιώθουμε γαλήνη τότε είναι λιγότερες οι ανησυχίες, το άγχος και οι φόβοι. Η εσωτερική γαλήνη έχει άμεση σχέση με την επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης. Όταν ένα άτομο βρει την ισορροπία στη ζωή του, τότε τα οφέλη είναι πολλά:

  • Καλύτερη λειτουργικότητα
  • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων
  • Λιγότερο δράμα, λιγότερες ανησυχίες, άγχος και περισσότερες θετικές σκέψεις
  • Συμπόνια προς τον εαυτό μας και τους άλλους
  • Αντοχή στην αρνητικότητα που υπάρχει γύρω μας
  • Διαχείριση των επώδυνων συναισθημάτων
  • Καλύτερος ύπνος

Πώς μπορώ να βρω την εσωτερική μου γαλήνη;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη και την ευτυχία. Κάτι που λειτουργεί για εσάς ίσως να μην λειτουργεί για τους άλλους. Φυσικά, η ηρεμία του μυαλού δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατακτήσουμε σε μια νύχτα, χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή.

 Χρόνος στη φύση

Όταν περνάτε χρόνο στη φύση, όπως όταν κάνετε ένα περίπατο μπορείτε να βρείτε τη γαλήνη που ψάχνετε. Μια βόλτα στη φύση και μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν να ηρεμήσουν το μυαλό σας από τις ανήσυχες σκέψεις. Αυτό δεν θα γίνει σε μια ημέρα, αλλά η συνεχής επαφή με τη φύση σας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το στρες της καθημερινότητας.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη στην σωματική, στη συναισθηματική και στην ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος και συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη γιόγκα, έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό, να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την ευτυχία και την ηρεμία.

Ευγνωμοσύνη

Για να βρει κάποιος την γαλήνη και να φροντίζει την ευεξία του σημαίνει ότι είναι ευγνώμων για όσα έχει στη ζωή του. Όταν εκτιμούμε όσα έχουμε, νιώθουμε περισσότερη γαλήνη. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη και αναγνωρίζουν τις ευλογίες στη ζωή τους νιώθουν περισσότερη γαλήνη και ευτυχία.

Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας

Η ανάληψη των ευθυνών αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη ωριμότητας. Ακόμη και αν είναι δύσκολο, θα νιώσετε ηρεμία και ευτυχία αν παραδεχτείτε τα λάθη σας. Αποδεχτείτε την κριτική και χρησιμοποιήστε την για να βελτιωθείτε, αποδεχτείτε ότι έχετε κάνει λάθη και έτσι θα αποκτήσετε αντοχή.

Μην αφήνετε τα λάθη του παρελθόντος να σας ορίζουν

Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν για τα οποία δεν είμαστε υπερήφανοι. Αν όμως μένετε κολλημένοι σε αυτά τα λάθη, δεν θα μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Μην αφήνετε τα λάθη του παρελθόντος να σας καθορίζουν και μην αφήνετε αυτές τις αναμνήσεις να μπαίνουν εμπόδιο στην προσωπική σας εξέλιξη. Για να βρείτε ηρεμία και γαλήνη, αφήστε πίσω σας τις ενοχές. Καλό είναι να θυμάστε ότι τα λάθη σας έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο σήμερα.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Η φροντίδα του εαυτού είναι πολύ σημαντική για την γαλήνη και την ευτυχία μας. Πώς θα βρείτε την ευτυχία αν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας; Η αγάπη προς τον εαυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε την σωματική, την συναισθηματική, την ψυχική και την πνευματική μας υγεία. Αυτό σημαίνει ότι τρώμε υγιεινά, κάνουμε άσκηση και φροντίζουμε την ευεξία μας.

Όταν έχουμε μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε, μπορούμε να προβάλλουμε αυτή τη θετική ενέργεια και στους άλλους. Πόσο ήρεμη και χαρούμενη θα ήταν η ζωή σας αν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και είχατε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας;

Όλοι αξίζουμε να βρούμε την γαλήνη 

Για να βρείτε τη γαλήνη, το κλειδί είναι η αποδοχή και η ικανοποίηση. Αποδεχτείτε ότι θα έχετε προβλήματα στη ζωή σας και μάθετε τρόπους να τα αντιμετωπίζετε. Η ικανοποίηση μπορεί να είναι συναισθηματική, σωματική ή ακόμη και οικονομική.  Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ανακαλύψετε το δικό σας μονοπάτι στην ευτυχία.