Κάνε το Τεστ
Πως να μαθαίνετε πιο γρήγορα, Τρόποι για να μαθαίνετε πιο γρήγορα, Τεχνικές για να μαθαίνετε πιο γρήγορα, Συναισθήματα και μάθηση, Διατροφή και μάθηση, Ύπνος και μάθηση, Ενσυνειδητότητα και μάθηση, Χρήση τεχνολογίας στη μάθηση

Πως να μαθαίνετε πιο γρήγορα

Πως να μαθαίνετε πιο γρήγορα

Η ικανότητα να μαθαίνουμε γρήγορα είναι πολύ σημαντική στην απαιτητική κοινωνία που ζούμε. Αυτή η δεξιότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα είτε κάποιος είναι μαθητής είτε επαγγελματίας. Και φυσικά όταν κάποιος θέλει να είναι ανταγωνιστικός και καλός στη δουλειά του.

Η κατανόηση της διαδικασίας της μάθησης, μπορεί να διδάξει στον εγκέφαλο σας πως να διατηρεί αποτελεσματικά πληροφορίες και ιδέες. Όλα αλλάζουν, από τον τρόπο που κάνετε ερωτήσεις μέχρι τον τρόπο που λαμβάνετε πληροφορίες, από τη στιγμή που θα κατανοήσετε τις αρχές της μάθησης.

Συνήθως αποκτάμε κάποιες αποσκευές στη ζωή που αργότερα δυσκολευόμαστε να αφήσουμε, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είμαστε κακοί στη μάθηση. Μπορείτε να μάθετε πολύ πιο αποτελεσματικά εάν καταφέρετε να αφήσετε τις προκαταλήψεις σας για αυτά που θέλετε να πετύχετε.

Η ψυχολογία της επιτάχυνσης της μάθησης προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για το πως μπορούμε να μαθαίνουμε πιο γρήγορα. Επίσης, και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διατηρούμε με επιτυχία περισσότερες πληροφορίες.

Η ψυχολογία πίσω από τη μάθηση

1. Ο ρόλος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο που ουσιαστικά κυβερνά το σώμα μας, και φυσικά την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Ο εγκέφαλος δημιουργεί μια ανάμνηση όταν ένα άτομο βιώνει κάτι καινούργιο για πρώτη φορά.

Κάθε άνθρωπος κρατά της αναμνήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές στον εγκέφαλο κα τις ανακτά οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί μια πληροφορία. Ένα μικροσκοπικό τμήμα στον εγκέφαλο, ο ιππόκαμπος,  είναι ουσιαστικό για το σχηματισμό και την αποθήκευση των αναμνήσεων.

2. Κίνητρα και νοοτροπία εξέλιξης

Η μάθηση είναι μια εμπειρία που έχει σχέση με τα κίνητρα και την νοοτροπία εξέλιξης. Ο εγκέφαλος μας είναι πιο ανοιχτός σε πληροφορίες όταν έχει κίνητρο.

Η ταχύτητα της μάθησης και η διατήρηση της αυξάνονται σημαντικά όταν κάποιος γνωρίζει την βασική αιτία της μάθησης.

Η ιδέα για την νοοτροπία της εξέλιξης από την Carol Dweck δείχνει ότι τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν την τεχνογνωσία και την ευφυΐα μέσω της εξάσκησης και της προσπάθειας. Η νοοτροπία εξέλιξης κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στη μάθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει το φόβο της αποτυχίας και προσφέρει την επιθυμία για εξέλιξη.

Πώς μπορείτε να μαθαίνετε πιο γρήγορα;

1. Ενεργή ή βιωματική μάθηση

Η ανάγνωση και η ακοή είναι παραδείγματα παθητικής μάθησης που μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένα όσο οι μορφές βιωματικής μάθησης. Η βαθύτερη κατανόηση και η διατήρηση είναι πιο εύκολες με την επιμελή αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο. Όπως για παράδειγμα, με τρόπους όπως μια συζήτηση, η διδασκαλία σε ένα άλλο άτομο ή η επίλυση προβλημάτων.

2. Επανάληψη σε Αυξανόμενα Διαστήματα (spaced repetition)

Η επανάληψη σε αυξανόμενα διαστήματα σημαίνει ότι κάνετε επανάληψη σε μια γνώση που μάθατε αρκετό καιρό πριν , χωρίς να την έχετε ξεχάσει τελείως, και να πρέπει να την μάθετε ξανά από το μηδέν. Αυτό το σύστημα βελτιώνει την μακροπρόθεσμη μνήμη.

3. Μνημονικές τεχνικές

Η ενίσχυση της μνήμης μπορεί να γίνει μέσω μνημονικών τεχνικών που βοηθούν στη διατήρηση πολύπλοκου υλικού. Η χρήση στρατηγικών μάθησης όπως οι ομοιοκαταληξίες, τα ακρωνύμια και οι νοερές εικόνες κάνουν την διαδικασία της μάθησης πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική.

4. Στρατηγικές οπτικής μνήμης

Οι στρατηγικές οπτικής μνήμης περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση πληροφοριών μέσω νοητικών αναπαραστάσεων. Η πλειοψηφία αυτών των στρατηγικών περιλαμβάνουν διαγράμματα στο μυαλό, εικονογραφήσεις και εφαρμογή χρωματικής κωδικοποίησης σε σημαντικές πληροφορίες.

5. Διαχωρισμός σε κομμάτια

Όπως λέει και το όνομά της αυτή τεχνική είναι μια διαδικασία διαίρεσης των πληροφοριών σε πιο διαχειρίσιμες αναλογίες. Η ομαδοποίηση των πληροφοριών επιτρέπει στον εγκέφαλο να τις κατανοεί καλύτερα και να τις διατηρεί πιο εύκολα.

Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας, του ύπνου και της διατροφής στη μάθηση

Η ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή. Η ενσωμάτωση της επίγνωσης στη διαδικασία της μάθησης ενισχύει την προσοχή, μειώνει το στρες και βελτιώνει τη μνήμη. Όταν κάποιος είναι απορροφημένος σε αυτό που κάνει, όπως το να διαβάζει ή να κρατά σημειώσεις, σημαίνει ότι δεν υποκύπτει σε περισπασμούς.

Φυσικά, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος κάνει επεξεργασία των πληροφοριών και εμπεδώνει τις αναμνήσεις στη διάρκεια του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάπτει την μνήμη και τη μάθηση και να μειώνει την πνευματική απόδοση, για αυτό ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά έχει ανάγκη 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Η μνήμη και η μάθηση είναι διαδικασίες που έχουν άμεση σχέση με την διατροφή. Η διατροφή μας είναι ανάγκη να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για τον εγκέφαλο, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η μαύρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, τα λιπαρά ψάρια, τα blueberries και άλλες τροφές συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής απόδοσης.

Ο ρόλος των συναισθημάτων στη μάθηση

Η μνήμη και η μάθηση έχουν άμεση σχέση με τα συναισθήματα. Το άγχος και η ανησυχία υπονομεύουν τη μνήμη ενώ τα θετικά συναισθήματα την βελτιώνουν. Όταν κάποιος ελέγχει τα συναισθήματά του μπορεί και να μαθαίνει πιο εύκολα.

Επίσης, η περιέργεια έχει καταλυτική σημασία για τη μάθηση. Η μάθηση γενικά είναι πιο γρήγορη και βαθιά αν κάποιος είναι περίεργος για κάτι.

Η χρήση της τεχνολογίας στη μάθηση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βελτιώνει τη μάθηση, όπως μέσα από διαδικτυακά μαθήματα, βίντεο και εφαρμογές. Δεν είναι λίγα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν κάρτες για να βοηθούν στην εκμάθηση νέων πληροφοριών. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας.

Η σημασία της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση και η ανατροφοδότηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τον έλεγχο της προόδου και την αναγνώριση των πτυχών που χρειάζονται βελτίωση. Η μάθηση έχει άμεση σχέση με τους στόχους, την αξιολόγηση της μάθησης και την προσαρμογή νέων τακτικών.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να μαθαίνει πιο γρήγορα ώστε να βελτιστοποιεί τις ικανότητές του.

Βελτίωση μάθησης και ψυχική ενδυνάμωση 

Όπως αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν πολλές τεχνικές για να καταφέρετε να μαθαίνετε πιο γρήγορα. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι η μάθηση έχει άμεση σχέση με τα συναισθήματα σας. Για αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος με υγιείς τρόπους. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι κάποιες πολύ αποτελεσματικές επιλογές για την αντιμετώπιση του άγχους.