Κάνε το Τεστ
προβλήματα μνήμης, αιτίες προβλημάτων μνήμης, συμπτώματα προβλημάτων μνήμης, αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης

Προβλήματα μνήμης: συχνές αιτίες και αντιμετώπιση

Προβλήματα μνήμης

Σίγουρα για όλους μας τα θέματα μνήμης είναι ενοχλητικά, και κάποιες φορές μας προκαλούν σύγχυση και ανησυχία. Όταν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά από όσο θα έπρεπε, πυροδοτούν το φόβο για άνοια ή Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αιτίες που προκαλούν προβλήματα μνήμης και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία για τα προβλήματα μνήμης. Όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά το βράδυ μπορεί να έχει εναλλαγές στη διάθεση και ανησυχία, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στα προβλήματα μνήμης.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα ηρεμιστικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και κάποια άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη, και συνήθως προκαλούν καταστολή ή σύγχυση. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη συγκέντρωση σε καινούργια πράγματα. Καλό είναι να μιλάτε με το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι κάποιο φάρμακο σας δημιουργεί θέματα μνήμης.

Υπολειτουργικός θυρεοειδής

Ένας ασταθής θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάζει τη μνήμη (όπως επίσης και να παρεμβαίνει στον ύπνο και να προκαλεί κατάθλιψη, τα οποία συμβάλλουν στα θέματα μνήμης). Μια απλή εξέταση αίματος δείχνει αν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά.

Αλκοόλ

Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ αλκοόλ αυτό μπορεί να παρεμβαίνει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ακόμη και μετά την υποχώρηση των επιπτώσεων του αλκοόλ. Αν και η "υπερβολική" κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει από άτομο σε άτομο, καλό είναι να ακολουθείτε την σύσταση που λέει όχι περισσότερα από 1-2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και όχι περισσότερο από 1 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες.

Άγχος

Οτιδήποτε κάνει δύσκολη τη συγκέντρωση σε νέες πληροφορίες και δεξιότητες μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα μνήμης. Το άγχος και η ανησυχία παρεμβαίνουν στην προσοχή και μπλοκάρουν την δημιουργία νέων αναμνήσεων ή την ανάκτηση παλιών.

Κατάθλιψη

Κοινά σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν την λύπη, την έλλειψη κινήτρου και την απώλεια ευχαρίστησης από πράγματα που πριν κάποιος απολάμβανε. Τα προβλήματα μνήμης μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδι κατάθλιψης, ή να είναι συνέπεια της κατάθλιψης.

Κόπωση και έλλειψη άσκησης

Η κόπωση μπορεί να υπονομεύει τη μνήμη, αλλά η επίμονη, σοβαρή κόπωση ίσως να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους και για αυτό είναι αναγκαία η αξιολόγηση από έναν γιατρό. Όταν κάνουμε άσκηση, η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα και περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο. Έτσι, είμαστε σε εγρήγορση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική και μέτρια άσκηση διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση έχουν λιγότερα προβλήματα μνήμης όσο μεγαλώνουν , συγκριτικά με όσους έχουν ένα καθιστικό τρόπο ζωής.

Συμπτώματα προβλημάτων μνήμης

Τα προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη ή την προσοχή μπορεί να εμφανίζονται με πολλούς τρόπους. Κάποια σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στο να θυμηθεί κάποιος λεπτομέρειες όπως οι ημερομηνίες ή τα ονόματα
 • Απώλεια προσανατολισμού (όταν κάποιος δεν ξέρει που βρίσκεται)
 • Αίσθηση θολούρας στο μυαλό
 • Αργή επεξεργασία των νέων πληροφοριών
 • Όταν κάποιος μπερδεύεται εύκολα
 • Αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • Δυσκολία σε φυσιολογικά απλά πράγματα, όπως το να θυμηθεί κάποιος μια απλή λέξη
 • Μειωμένη ικανότητα για multitasking

Ο καθένας μπορεί να βιώνει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτά γίνονται πιο συχνά και πιο σοβαρά από το συνηθισμένο.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα μνήμης;

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να κάνετε ώστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μνήμης.

Ακολουθήστε μια ρουτίνα

Για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετείτε το πορτοφόλι σας, τα κλειδιά σας, το κινητό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα.

Κρατήστε σημειώσεις

Μην βασίζεστε στον εγκέφαλό σας για να θυμηθείτε ημερομηνίες, τοποθεσίες, ονόματα και άλλες λεπτομέρειες. Χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο ή μια εφαρμογή στο κινητό σας.

Μείνετε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα κάθε φορά

Κάποιες φορές το multitasking μπορεί να είναι καταστροφικό επειδή ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε αν κοιμάστε καλά το βράδυ και αν ο ύπνος σας είναι αναζωογονητικός. Αν ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι στη διάρκεια της ημέρας, και αυτό να προκαλεί προβλήματα μνήμης.

Μιλήστε με το γιατρό σας

Αν λαμβάνετε φάρμακα για κάποιο προϋπάρχον θέμα υγείας, όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντιεπιληπτικά, φάρμακα για την καούρα, αντιϊσταμινικά κ.ά. είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν τη μνήμη και να προκαλούν καταστολή ή σύγχυση. Μιλήστε με το γιατρό σας και μπορεί να σας προτείνει κάποιο άλλο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων που δεν θα προκαλεί θέματα μνήμης.

Συγκεκριμένες καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ,  απαιτούν θεραπεία για την απώλεια μνήμης Για παράδειγμα , μπορεί να συστήνονται ήπια διεγερτικά ή σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να λάβετε φάρμακα εξειδικευμένα για το Αλτσχάιμερ. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία αναμνήσεων.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό μου;

Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας τα προβλήματα μνήμης αν αυτά παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα σας. Στους ηλικιωμένους, τα προβλήματα μνήμης αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας αν:

 • Είστε πολύ νέοι ώστε τα προβλήματα μνήμης να έχουν σχέση με την ηλικία.
 • Έχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη μια ιατρικής κατάστασης.
 • Τα προβλήματα μνήμης προκαλούν ανησυχία σε εσάς και στους κοντινούς σας ανθρώπους.

Τα προβλήματα μνήμης είναι φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης. Ωστόσο, μπορεί να προκαλούνται από τον τρόπο ζωής ή από θέματα υγείας και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Η θεραπεία για τα προβλήματα μνήμης εξαρτάται από την αιτία τους. Μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης 

Σίγουρα τα θέματα μνήμης είναι ενοχλητικά για όλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αιτίες αυτών των προβλημάτων. Όταν διανύετε μια περίοδο με έντονο στρες και απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε καλά και να μην ξεκουράζεστε επαρκώς τότε ίσως κάνουν την εμφάνισή τους τα θέματα μνήμης.

Βέβαια, αυτό που χρειάζεται να κάνετε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να κοιμάστε καλά, να αλλάζετε φαρμακευτική αγωγή, να ηρεμείτε το μυαλό σας με τη βοήθεια τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, ή να κάνετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Δεν χρειάζεται να σας κατακλύζει ο πανικός όταν παρατηρείτε κάποια προβλήματα στη μνήμη σας, με ηρεμία και καθαρό μυαλό όλα αντιμετωπίζονται.