Ημικρανία και διατροφή

ημικρανία, σύνδεση διατροφή ημικρανίας, πως η διατροφή επηρεάζει την ημικρανία, τροφές που προκαλούν ημικρανία, τροφές που βοηθούν στην ημικρανία, πρόληψη ημικρανίας

Ημικρανία και Διατροφή

Οι ημικρανίες μπορεί να είναι εξουθενωτικές, για αυτό καλό είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις πιθανές αιτίες. Σε μερικούς ανθρώπους, οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούνται από συγκεκριμένες τροφές. Επίσης κάποιες τροφές μπορεί να μειώνουν την συχνότητα των ημικρανιών ή να ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα.

Σύνδεση διατροφής και ημικρανίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πονοκέφαλο περιστασιακά. Περίπου το 75% των ανθρώπων ηλικίας 18-65 ετών αναφέρουν ότι εμφανίζουν πονοκέφαλο. Πάνω από το 30% αυτών των ενηλίκων αναφέρει ότι έχει ημικρανία.

Οι ημικρανίες διαρκούν περισσότερο και έχουν περισσότερα σωματικά συμπτώματα από ότι ο κοινός πονοκέφαλος.

Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας ημικρανίας. Συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των ημικρανιών σας.

Ποιες τροφές προκαλούν ημικρανία;

Οι τροφές που προκαλούν ημικρανία διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σε κάποια άτομα η διατροφή δεν σχετίζεται με την ημικρανία.

Ωστόσο, μερικές τροφές που προκαλούν ημικρανία περιλαμβάνουν:

  • τα ώριμα τυριά
  • το αλκοόλ, ειδικά η μπύρα και το κόκκινο κρασί
  • τη σοκολάτα
  • τα αλλαντικά
  • τα συντηρητικά στα τρόφιμα, όπως τα νιτρικά και τα τεχνητά γλυκαντικά
  • τα καπνιστά ψάρια

Επίσης το να μην καταναλώνετε τίποτε από τα παραπάνω μπορεί να αυξήσει την επίπτωση της ημικρανίας. Η παρατεταμένη πείνα και η μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στην επιδείνωση της ημικρανίας.

Τροφές που βοηθούν στην ημικρανία

Η διατροφή σας μπορεί να είναι ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός ενάντια στις ημικρανίες. Καλό είναι να βάλετε στην διατροφή σας τροφές που προλαμβάνουν την ημικρανία και να περιορίσετε τις τροφές που συμβάλλουν στην ημικρανία.

Οι τροφές χωρίς συντηρητικά και τεχνητές γλυκαντικές ενώσεις είναι μια καλή αρχή. Επίσης υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι ασφαλείς για τον πόνο και περιλαμβάνουν:

  • τα πορτοκάλια, τα κίτρινα και πράσινα λαχανικά όπως ου γλυκοπατάτες, τα καρότα και το σπανάκι
  • το ανθρακούχο νερό ή το νερό βρύσης
  • το ρύζι, ειδικά το καστανό ρύζι
  • τα αποξηραμένα ή τα μαγειρεμένα φρούτα
  • τα φυσικά γλυκαντικά όπως το εκχύλισμα βανίλιας

Επίσης η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη μπορεί να βοηθά στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας. Η βιταμίνη Β2 υπάρχει σε τροφές όπως ο σολομός και το κόκκινο κρέας, τα μανιτάρια.

Πρόληψη ημικρανίας

Φυσικά και δεν υπάρχει μόνο μια τροφή που μπορείτε να καταναλώνετε και να προλάβετε την ημικρανία. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές. Αλλά η διατήρηση των σταθερών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα στη διάρκεια της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο. Ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα
  • Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  • Καταναλώστε άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα
  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Η πιο σημαντική μέθοδος πρόληψης είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε όσα τρώτε και πίνετε, τις δραστηριότητες που κάνετε, τα επίπεδα του άγχους ακόμη και τον καιρό μαζί με το πως νιώθετε το κεφάλι σας. Μπορεί να χρειάζεται χρόνο αλλά τελικά αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν αρχίζετε να αναγνωρίζετε συγκεκριμένα μοτίβα.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more