Κάνε το Τεστ
μαϊντανός, οφέλη μαϊντανού, ιδιότητες μαϊντανού, θρεπτική αξία μαϊντανού

Μαϊντανός: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Μαϊντανός

Σίγουρα θα γνωρίζετε το μαϊντανό, στην φρέσκια ή στην αποξηραμένη εκδοχή του. Αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι ότι είναι ένα βότανο με αρκετά οφέλη στην υγεία.

Ο μαϊντανός  (petroselinum crispum) ανήκει στο είδος Petroselinum, ένα μέλος της οικογένειας των σελινοειδών. Άλλα φυτά στην ίδια οικογένεια περιλαμβάνουν τα καρότα, το σέλερι, και βότανα  όπως το κύμινο, ο άνηθος και ο γλυκάνισος.

Ο μαϊντανός ευδοκιμεί στην Μεσόγειο, και ακόμη και σήμερα παίζει κύριο ρόλο σε όλες τις συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Ο μαϊντανός και τα αιθέρια έλαιά του αποτελούν έναν φυσικό τρόπο αποτοξίνωσης, καθώς έχουν διουρητική , αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα εντυπωσιακά οφέλη του μαϊντανού στην υγεία οφείλονται στα ενεργά συστατικά του, που περιλαμβάνουν:

  • φαινολικές ενώσεις
  • αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή
  • καροτενοειδή
  • ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
  • αιθέρια έλαια μυρικετίνης και απιόλης
  • βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη A

Θρεπτική αξία μαϊντανού

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη Κ, η οποία είναι αναγκαία για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C , οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Αντιοξειδωτική δράση

Ο μαϊντανός περιέχει πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, που έχουν τεράστια οφέλη στην υγεία μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προλαμβάνουν την βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες. Το σώμα χρειάζεται μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά και στις ελεύθερες ρίζες ώστε να παραμένει υγιές.

Τα κύρια αντιοξειδωτικά του μαϊντανού είναι:

Το μυρωδάτο αυτό βότανο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, και πιο συγκεκριμένα με μυρικετίνη και απιγενίνη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Επιπλέον, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη  είναι δύο αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των καροτενοειδών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καροτενοειδών μειώνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος στους πνεύμονες.

Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από τα χρόνια νοσήματα.

Είναι ενδιαφέρον , ότι ο αποξηραμένος μαϊντανός έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον φρέσκο.

Οφέλη μαϊντανού

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Τα οστά μας χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να παραμείνουν υγιή και δυνατά. Ο μαϊντανός είναι γεμάτος βιταμίνη Κ , στοιχείο απαραίτητο για τα υγιή οστά. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην υγεία των οστών καθώς υποστηρίζει την διαδικασία της οστεογένεσης και τους οστεοβλάστες. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Η οστική πυκνότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς η μείωση της συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα.

Αντικαρκινική δράση

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης ενώσεις με αντικαρκινική δράση. Το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ανισορροπία ανάμεσα στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών, συνδέεται με την ανάπτυξη συγκεκριμένων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στο σώμα και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη, το β-καροτένιο και η ζεαξανθίνη είναι τρία καροτενοειδή που υπάρχουν στο μαϊντανό και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Τα καροετενοειδή είναι χρωστικές που υπάρχουν στα φυτά και έχουν πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, μια ανίατη οφθαλμική νόσο και κύρια αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεξανθίνη μειώνουν κατά 26% τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Το β-καροτένιο είναι ένα ακόμη καροτενοειδές που συμβάλλει στην υγεία των ματιών και μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Αυτή η μετατροπή του β-καροτένιου εξηγεί γιατί ο μαϊντανός είναι τόσο πλούσιος σε βιταμίνη Α. Μισή κούπα φρέσκου μαϊντανού ή φρέσκων φύλλων καλύπτει το 108% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύει τον κερατοειδή, το εξωτερικό στρώμα του ματιού, καθώς και τον επιπεφυκότα, τη  λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Ο μαϊντανός έχει αντιβακτηριδιακή δράση όταν χρησιμοποιείται το εκχύλισμα του. Οι μελέτες έχουν δείξει την ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση του ενάντια στους μύκητες και σε βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις όπως ο S. aureus .

Το εκχύλισμα επίσης προλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο φαγητό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως η Listeria και η Salmonella, γνωστά για τις τροφικές δηλητηριάσεις που προκαλούν.

Περιέχει φολικό οξύ

Οι βιταμίνες Β παίζει κύριο ρόλο στην προστασία της καρδιάς, και η ανεπάρκεια φολικού οξέος είναι πολύ επικίνδυνη. Ο μαϊντανός προστατεύει την υγεία του καρδιαγγειακού καθώς περιέχει όλο το φολικό οξύ που έχουμε ανάγκη και ο οργανισμός το μετατρέπει σε ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στο αίμα.

Η ομοκυστεΐνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία όταν δεν ελέγχεται, και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.

Συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία

Οι σπόροι του μαϊντανού χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στις Ασιατικές και Ινδικές κουλτούρες για την  ομαλοποίηση της εμμήνου ρύσεως, την θεραπεία της αμηνόρροιας και την μείωση των πόνων της περιόδου. Βοηθούν στην ορμονική ισορροπία, σημαντικό στοιχείο για την γονιμότητα και την πρόληψη των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην υγεία μας 

Ο μαϊντανός έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση είναι αυτό που τον καθιστά πολύτιμο σύμμαχο μας. Οι βιταμίνες που περιέχει είναι ουσιαστικές για την ισορροπία στον οργανισμό μας. Είναι πολύ εύκολο να εντάξουμε τον μαϊντανό στο διατροφικό μας πλάνο. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι αναγκαία για την ψυχική μας υγεία και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ συμβάλλει στην διαχείριση του άγχους της καθημερινότητας.