Κάνε το Τεστ
γλυκάνισος, αστεροειδής γλυκάνισος, ιδιότητες γλυκάνισου, ιδιότητες αστεροειδούς γλυκάνισου, οφέλη γλυκάνισου, οφέλη αστεροειδούς γλυκάνισου

Γλυκάνισος: ιδιότητες και οφέλη

Γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περιέχει πανίσχυρα βιοενεργά συστατικά που βοηθούν στην θεραπεία των μυκητιακών, βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Διατροφική αξία γλυκάνισου

Ο γλυκάνισος, είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου και μαγγανίου. Επίσης περιέχει πολλές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β1, Β2, Β3, η βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε. Η σκόνη του γλυκάνισου περιέχει επίσης σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Πλούσιο σε πανίσχυρα βιοενεργά συστατικά

Τα βότανα και τα μπαχαρικά περιέχουν πανίσχυρα ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας και ο γλυκάνισος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο γλυκάνισος περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Το πιο πολύτιμο συστατικό του γλυκάνισου είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες.

Ο γλυκάνισος περιέχει:

  • κουερσετίνη
  • λιναλοόλη
  • ανηθόλη
  • σικιμικό οξύ
  • γαλλικό οξύ
  • λιμονένιο

Μαζί, όλα αυτά τα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Κάποιες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο γλυκάνισος, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, και να μειώνουν το μέγεθος των όγκων.

Ιδιότητες γλυκάνισου

Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Η δημοτικότητά του οφείλεται στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και στις φαρμακολογικές του χρήσεις.

Αντιϊκές ιδιότητες

Μια από τις πιο δραστικές ενώσεις του γλυκάνισου είναι το σικιμικό οξύ. Το σικιμικό οξύ έχει αντιϊκές ιδιότητες, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα κύρια δραστικά συστατικά στο Tamiflu, ένα δημοφιλές φάρμακο για την θεραπεία της γρίπης.

Ο γλυκάνισος είναι η κύρια πηγή του σικιμικού οξέος για τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Καθώς η γρίπη κάθε χρόνο απειλεί τις ζωές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, η ζήτηση του γλυκάνισου έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου μπορεί να θεραπεύει και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του απλού έρπητα.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Ο γλυκάνισος είναι πλούσιο σε ανηθόλη, ένα φλαβονοειδές. Η ανηθόλη είναι υπεύθυνη για την ξεχωριστή γεύση του γλυκάνισου και έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Επίσης, ο γλυκάνισος περιέχει αιθέρια έλαια,  όπως το τερπένιο της λιναλοόλης, που ίσως καταστρέφει την μεμβράνη και τα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων στον άνθρωπο.

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Ένα ακόμη σημαντικό ιατρικό όφελος από τον γλυκάνισο είναι η ικανότητά του να αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που εμπλέκονται σε πολλές ασθένειες.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα γλυκάνισου είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο τα αντιβιοτικά ενάντια σε πολλά ανθεκτικά παθογόνα βακτήρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων.

Επίσης, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιοενεργά συστατικά στο γλυκάνισο είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται από βακτήρια.

γλυκανισος, οφελη, ιδιοτητες

Ποια είναι τα οφέλη του γλυκάνισου;

1. Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου

Η δραστηριότητα και η λειτουργία του εγκεφάλου εμφανίζουν μια πτώση με την πάροδο του χρόνου. Στον γλυκάνισο υπάρχουν κάποιες ενώσεις που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις πιο ενεργές περιοχές του εγκεφάλου.

Στην Κινεζική ιατρική, ο γλυκάνισος θεωρείται ότι αυξάνει την πνευματική διαύγεια, ενισχύει την συγκέντρωση και την  προσοχή.

Στην Αγιουρβέδα, ο γλυκάνισος πιστεύεται ότι αυξάνει την πνευματική απόδοση, βελτιώνει τον ύπνο, και προστατεύει το νευρικό σύστημα. Επίσης, έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

2. Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γλυκάνισος βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ειδικά αν κάποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δουλεύει καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο γλυκάνισος είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β, οι οποίες βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν τα συναισθήματα άγχους. Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

3. Βελτιώνει την πέψη

Τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου συμβάλλουν στην βελτίωση της πέψης. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στα έλκη και μειώνουν την παλινδρόμηση. Ο γλυκάνισος έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν από λοιμώξεις του πεπτικού. Επίσης, χαλαρώνει το γαστρεντερικό σύστημα, και συμβάλλει στη συνολική υγεία αποτρέποντας το φούσκωμα και τη δυσφορία από τα αέρια που συσσωρεύονται στο στομάχι και στο έντερο.

4. Βοηθά στο κρυολόγημα και στη γρίπη

Το τσάι από γλυκάνισο είναι μια καλή θεραπεία για το κρυολόγημα, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σκοτώνει τα βακτήρια στο λαιμό που προκαλούν λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις ασθένειες πιο αποτελεσματικά, καθώς ενισχύει την ικανότητα της απομάκρυνσης των επιβλαβών τοξινών από το σώμα.

5. Ισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

Αν έχετε διαβήτη, ο γλυκάνισος βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Καθώς ο γλυκάνισος είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά, μειώνει τον κίνδυνο για παθήσεις του καρδιαγγειακού. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο σώμα.

Τα φλαβονοειδή μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της κακής χοληστερόλης) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (της καλής χοληστερόλης).

6. Ηρεμεί το μυαλό και τους μύες

Ο γλυκάνισος προάγει την ισορροπία στο σώμα, καθώς ηρεμεί την λειτουργία του γαστρεντερικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάρκειά του.

7. Μειώνει τον πονοκέφαλο

Ο γλυκάνισος μπορεί να αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τους πονοκεφάλους. Για αιώνες, το βότανο χρησιμοποιούνταν ως εναλλακτική θεραπεία για τους ανθρώπους που υπέφεραν από ημικρανίες (πονοκεφάλους) λόγω της ικανότητάς του να χαλαρώνει τους μύες.

8. Βοηθά στη διατήρηση του βάρους

Ο γλυκάνισος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ελάχιστες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη διατήρηση του βάρους.

9. Βοηθά στο θηλασμό

Ο γλυκάνισος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις μαμάδες που θηλάζουν. Δεν είναι μυστικό ότι οι μαμάδες που θηλάζουν θέλουν να νιώθουν άνετα όταν θηλάζουν τα μωρά τους. Ωστόσο, ο θηλασμός μπορεί να είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

Ο γλυκάνισος βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης προστατεύει από λοιμώξεις όπως η μαστίτιδα , καθώς μειώνει τη φλεγμονή μέσα στον ιστό του μαστού (πράγμα που μειώνει το οίδημα).

Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος 

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να καταπολεμήσετε το άγχος και άλλα προβλήματα, υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.