Κάνε το Τεστ
παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, βελονισμός, θεραπεία του άγχους με βελονισμό, θεραπεία της κατάθλιψης με βελονισμό, βότανα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, βιταμίνες για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, βιταμίνες και βότανα

Άγχος, Κατάθλιψη

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ψυχικές διαταραχές με διαφορετικές εκδηλώσεις. Το στρες είναι το πιο συχνό, καθώς αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού. Όλοι βιώνουμε στρες κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Οι κλινικές εκδηλώσεις  αυτών συναισθηματικών διαταραχών διαφέρουν. Το στρες προκαλεί έντονη ψυχική και συναισθηματική πίεση. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλα σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πονοκέφαλο, διαταραχές του στομάχου, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, μυϊκούς πόνους, πόνο στην καρδιά, ταχυπαλμία, αϋπνία και μειωμένη λίμπιντο.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί επίμονα συναισθήματα απελπισίας, θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος για όσα πριν απολαμβάνατε, θυμό ή ευερεθιστότητα, αλλαγές στη  όρεξη και στο βάρος, αλλαγές στον ύπνο και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα έντονης ανησυχίας όπως ο φόβος. Τα κλινικά συμπτώματα του άγχους εξαρτώνται από τον τύπο της αγχώδους διαταραχής, αλλά γενικά περιλαμβάνουν συναισθήματα πανικού, φόβου, και ανησυχίας, διαταραχές στον ύπνο, παγωμένα ή ιδρωμένα άκρα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία, ξηροστομία,  μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στα πόδια.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Το μακροχρόνιο στρες όμως μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Πολλοί ακόμη παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης όπως τα οικογενειακά προβλήματα, η απώλεια της δουλειάς, η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Παραδοσιακή Κινεζική ιατρική

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική πιστεύει ότι αυτές οι διαταραχές προκαλούνται από διαταραχές στη ροή της ενέργειας στο σώμα. Στην Κινεζική ιατρική η κατάθλιψη οφείλεται στο μπλοκάρισμα της ροής της ενέργειας, του τσι, στο ήπαρ. Οι διαταραχές του ύπνου οφείλονται στη μειωμένη ροή του τσι στην καρδιά. Κάποιες διαταραχές του γαστρεντερικού οφείλονται σε δυσαρμονία στη ροή της ενέργειας στο σπλήνα και στο στομάχι.

Ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει την λειτουργία αυτών των οργάνων μέσω της διέγερσης συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων στους μεσημβρινούς. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης σημαντικό ρόλο παίζει και η χρήση βοτάνων και βιταμινών:

Βότανα

1. St. John’s wort

To St. John’s wort είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο (Hypericum perforatum).  Το συγκεκριμένο βότανο αποτελεί θεραπεία για την κατάθλιψη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το placebo για τη θεραπεία της ήπιας και της μέτριας κατάθλιψης. Βέβαια δεν έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης.

2. Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από την Κινέζικη ιατρική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και την αύξηση των επιπέδων της ενέργειας. Έτσι βελτιώνεται το κίνητρο και η ενέργεια στους ανθρώπους με κατάθλιψη.

3. Χαμομήλι

Το χαμομήλι βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης.

4. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές αιθέριο έλαιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το έλαιο λεβάντας για χαλάρωση και μείωση του στρες και των διαταραχών της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο.

Βιταμίνες 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη διάθεση. Η κατάθλιψη συνδέεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D . Αν και η κατάθλιψη συνδέεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυτό δεν σημαίνει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι η κύρια αιτία (ή η μοναδική αιτία) της κατάθλιψης. Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, που έχουμε λιγότερη ηλιοφάνεια, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εποχική κατάθλιψη που συνδέεται με την μείωση της παραγωγής της βιταμίνης D (εξαιτίας της μειωμένης έκθεσης στην ακτινοβολία του ήλιου). Η βιταμίνη D υπάρχει σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος και σαρδέλες).

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο καθώς τον βοηθούν να παράγει επαρκή επίπεδα χημικών ουσιών που απαιτούνται για την ρύθμιση της διάθεσης και άλλες λειτουργίες. Αν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β και συγκεκριμένα Β12 , τότε είναι πιο πιθανό να βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης. Η ανεπάρκεια των βιταμινών Β παρατηρούνται συχνά σε ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη.

Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη διαταραχή, είναι δύσκολη η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 όσο μεγαλώνουμε. Η κατάθλιψη συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα κόπωσης και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καταπολέμησή της. Η Β12 συγκεκριμένα είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κόπωσης.

Κάποιες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά Β12 όπως τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά και το γάλα. Τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με Β12 βοηθούν τους ανθρώπους που είναι χορτοφάγοι.

Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη Β3: είναι επίσης γνωστή ως νιασίνη και παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βοηθά στην επικοινωνία ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Βιταμίνη Β9: Το φολικό οξύ που είναι επίσης γνωστό ως Β9 και είναι απαραίτητο για τις εγκύους και για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Η βιταμίνη είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση της διάθεσης επειδή βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης.