Κάνε το Τεστ
χαμομήλι, ιδιότητες χαμομηλιού, οφέλη χαμομηλιού στην υγεία

Χαμομήλι: ιδιότητες και οφέλη

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά ιατρικά βότανα με πολλά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα τερπενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Αντιοξειδωτικά

Τα κύρια αντιοξειδωτικά του χαμομηλιού που προέρχονται από τα άνθη του είναι τα τερπενοειδή. Όμως περιέχει και φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή που περιλαμβάνουν την απιγενίνη και την κουερσετίνη.

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια βλάβη στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά του χαμομηλιού βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης, μειώνουν τον πόνο και συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.

Οφέλη χαμομηλιού

Εδώ και περίπου 5000 χρόνια χρησιμοποιείται το τσάι του χαμομηλιού για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Βοηθά σε πολλές καταστάσεις όπως:

  • το άγχος
  • η κατάθλιψη
  • οι αλλεργίες
  • οι φλεγμονές
  • η αϋπνία
  • οι δερματικές παθήσεις
  • τα έλκη
  • οι διαταραχές του γαστρεντερικού
  • τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και η ρευματοειδής αρθρίτιδας
  • οι αιμορροΐδες

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Το χαμομήλι έχει μοναδικές ιδιότητες που συμβάλλουν στον ποιοτικό ύπνο. Περιέχει απιγενίνη , ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που προάγουν τον ύπνο και μειώνουν την αϋπνία. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα το χαμομήλι θα σας βοηθήσει.

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Η σωστή πέψη είναι πολύ σημαντική για την συνολική μας υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμομήλι βοηθά στην πέψη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του γαστρεντερικού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι προστατεύει από την διάρροια και αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι προλαμβάνει τα έλκη στο στομάχι,  μειώνει τα οξέα του στομάχου και αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που συμβάλλουν στην εμφάνιση έλκους. Επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας και των αερίων.

Έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα

Το τσάι χαμομηλιού φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του προλαμβάνουν την βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος, η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υγεία του παγκρέατος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα.

Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι χαμομηλιού έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το χαμομήλι προλαμβάνει την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό.

Υγεία της καρδιάς

Το χαμομήλι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι φλαβόνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης και έτσι προστατεύουν την καρδιά.

Ενίσχυση του οργανισμού

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην ενίσχυση του οργανισμού, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, όπως και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.