Κάνε το Τεστ
βελονισμος καταθλιψη αγχος

Βελονισμός, άγχος και κατάθλιψη

Βελονισμός για το άγχος και την κατάθλιψη

Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής. Λειτουργεί με βάση την αρχή της διέγερσης ειδικών σημείων του σώματος, ώστε να διορθωθεί η έλλειψη ισορροπίας στη ροή της ενέργειας (Τσι) μέσω ενεργειακών καναλιών που αποκαλούνται ʺμεσημβρινοίʺ. Αυτή η αρχή βασίζεται στην αλληλεπίδραση των πέντε στοιχείων (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό) και έχει σημαντικό αντίκτυπο στα εσωτερικά όργανα, που είναι είτε γιν είτε γιανγκ. Με τη βοήθεια του βελονισμού, μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος και η κατάθλιψη.

Βελονισμός και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική αναγνωρίζει ότι το μυαλό και το σώμα αλληλεπιδρούν, λειτουργούν σαν σύνολο, και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα έχουν επιδράσεις στο σώμα και το αντίστροφο. Τα πέντε συναισθήματα που αντιπροσωπεύονται από τα πέντε στοιχεία είναι:

 • Νερό (φόβος)
 • Ξύλο (θυμός)
 • Φωτιά (ευτυχία)
 • Γη (ανησυχία)
 • Μέταλλο (θλίψη)

Οι γιατροί του δυτικού κόσμου είχαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής και για μεθόδους όπως ο βελονισμός. Πρόσφατα όμως, ο βελονισμός  αναγνωρίστηκε ως αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες καταστάσεις και η αποδοχή του από την ιατρική κοινότητα αυξάνεται συνεχώς.

Άγχος και βελονισμός

Το άγχος και οι διαταραχές άγχους αποτελούν ως κατηγορία την πιο συχνή ψυχική νόσο παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονο άγχος περιστασιακά, αλλά άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη φυσιολογική απόκριση όταν συμβαίνει ένα ψυχοπιεστικό γεγονός. Όταν ένα άτομο βιώνει έντονο στρες, τότε το μυαλό μπορεί να κατακλυστεί από άγχος και αρνητικές σκέψεις και να αποτύχει να αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισης.

Αν και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά (όπως το σφίξιμο στο στομάχι, κόμπος στο λαιμό) υπάρχουν και άλλα πολύ πιο επώδυνα. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες αντιδράσεις:

 • Σωματικές, όπως η ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο
 • Γνωσιακές, που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις
 • Συμπεριφορικές, οι οποίες ίσως να περιλαμβάνουν πχ αδικαιολόγητη επιθετικότητα ή ανησυχία
 • Συναισθηματικές, όπως ο φόβος.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει κάποιος, μπορεί να διαγνωστεί με διαφορετικές διαταραχές άγχους. Αυτές περιλαμβάνουν:

Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και για αυτό υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες. Η προσωπικότητα, η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης ενός ατόμου μπορεί να το καθιστά πιο ευάλωτο στο άγχος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές άγχους μπορεί να είναι κληρονομικές. Βιοχημικοί παράγοντες όπως η έλλειψη ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (όπως η σεροτονίνη) μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σχετίζει το άγχος με την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της καρδιάς και των νεφρών. Ο βελονισμός σε σημεία γύρω από την καρδιά, τους νεφρούς, το σπλήνα και το αυτί αποτελούν στόχους για τη θεραπεία του άγχους. Η φωτιά αντιπροσωπεύει την καρδιά και τη χαρά σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε στοιχείων. Η θεραπεία στηρίζεται στην άποψη ότι υπάρχει υπερβολική "ζέστη" στην καρδιά που προκαλεί πρόβλημα στην αλληλεπίδραση με τους νεφρούς (που αντιπροσωπεύουν το νερό και το φόβο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να εξισορροπήσει τη φωτιά, και έτσι να ανεβαίνει στο μυαλό και να οδηγεί σε άγχος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα που μπορούν να συγκριθούν με αυτά της ψυχοθεραπείας, η οποία αποτελεί τον κύριο άξονα αντιμετώπισης του άγχους. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, ACTH) μειώνονται μετά από ηλεκτροβελονισμό.

Κατάθλιψη και βελονισμός

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους θα βιώσει κλινική κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αν και πολλές φορές είναι φυσιολογικό να νιώθετε για μικρά διαστήματα λύπη και στεναχώρια αυτά τα συναισθήματα μπορείτε να τις διαχειριστείτε κάνοντας σταδιακά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η κλινική κατάθλιψη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια και έντονα συναισθήματα, σωματικές και γνωσιακές επιδράσεις που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ανηδονία, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που φυσιολογικά απολαμβάνατε
 • Αρνητικές σκέψεις (ανησυχία για το μέλλον και τον εαυτό ή τρίτους)
 • Ευερεθιστότητα, σύγχυση, καταβολή
 • Αλλαγές στον ύπνο (αϋπνία, υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος)
 • Απελπισία (αίσθηση ότι είστε σε αδιέξοδο)
 • Αυτοκτονικές σκέψεις (ευχές θανάτου, αυτοκτονικότητα)

Οι αιτίες της κατάθλιψης μοιάζουν με αυτές του άγχους. Η κατάθλιψη τυπικά θεραπεύεται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό των δύο.

Στην  κατάθλιψη σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική παρατηρείται πρόβλημα στη ροή του ʺΤσιʺ στο σώμα. Το κύριο όργανο που ρυθμίζει τη ροή του ʺΤσιʺ είναι το ήπαρ, με την καρδιά και το σπλήνα να έχουν υποστηρικτικό ρόλο.

Αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης με βελονισμό

Το άγχος και η κατάθλιψη παραμένουν δύο κύριες ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ (και άλλες μορφές συμπληρωματικής θεραπείας, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ) αποτελούν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων παθήσεων.