Βελονισμός, άγχος και κατάθλιψη

acupuncture depression anxiety

Βελονισμός για το άγχος και την κατάθλιψη

Ο βελονισμός αποτελεί μια αρχαία μορφή παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής. Λειτουργεί με βάση την αρχή της διέγερσης ειδικών σημείων του σώματος ώστε να διορθωθεί η έλλειψη ισορροπίας στη ροή της ενέργειας (Τσι) μέσω καναλιών που αποκαλούνται ʺμεσημβρινοίʺ. Αυτή η αρχή βασίζεται στην αλληλεπίδραση των πέντε στοιχείων (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό) και έχει σημαντικό αντίκτυπο στα εσωτερικά όργανα, που είναι είτε γιν είτε γιανγκ.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική επίσης αναγνωρίζει ότι το μυαλό και το σώμα αλληλεπιδρούν, λειτουργούν σαν σύνολο, και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα έχουν επιδράσεις στο σώμα και το αντίστροφο. Τα πέντε συναισθήματα που αντιπροσωπεύονται από τα πέντε στοιχεία είναι:

 • Νερό (φόβος)
 • Ξύλο (θυμός)
 • Φωτιά (ευτυχία)
 • Γη (ανησυχία)
 • Μέταλλο (θλίψη)

Οι γιατροί του δυτικού κόσμου έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής και για μεθόδους όπως ο βελονισμός. Πρόσφατα όμως, ο βελονισμός  αναγνωρίστηκε ως αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες καταστάσεις και η δημοτικότητά του αυξάνεται συνεχώς.

Άγχος

Το άγχος αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχική νόσο παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονο άγχος περιστασιακά αλλά άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη φυσιολογική απόκριση όταν συμβαίνει ένα ψυχοπιεστικό γεγονός. Όταν ένα άτομο βιώνει έντονο στρες, τότε το μυαλό μπορεί να υπερφορτωθεί και να αποτύχει να αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισης.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαχειρίσιμα όπως το σφίξιμο στο στομάχι, υπάρχουν και άλλα πολύ πιο επώδυνα. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες αποκρίσεις:

 • Σωματικές, όπως η ταχυπαλμία
 • Γνωσιακές, που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις
 • Συμπεριφορικές, οι οποίες ίσως να περιλαμβάνουν αδικαιολόγητη επιθετικότητα ή ανησυχία
 • Συναισθηματικές, όπως ο φόβος.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει κάποιος, μπορεί να διαγνωστεί με διαφορετικές διαταραχές άγχους. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Τη διαταραχή γενικευμένου άγχους (GAD)
 • Τη διαταραχή πανικού
 • Τη διαταραχή κοινωνικού άγχους
 • Τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
 • Την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Το άγχος  μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και για αυτό υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες. Η προσωπικότητα, η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης ενός ατόμου μπορεί να το καθιστά πιο ευάλωτο στο άγχος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές άγχους μπορεί να είναι κληρονομικές. Βιοχημικοί παράγοντες όπως η έλλειψη ισορροπίας των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σχετίζει το άγχος με την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της καρδιάς και των νεφρών. Η φωτιά αντιπροσωπεύει την καρδιά και τη χαρά σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε στοιχείων. Η διάγνωση στηρίζεται στην άποψη ότι υπάρχει υπερβολική “ζέστη” στην καρδιά που προκαλεί πρόβλημα στην αλληλεπίδραση με τους νεφρούς (που αντιπροσωπεύουν το νερό και το φόβο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να εξισορροπήσει τη φωτιά, και έτσι να ανεβαίνει στο μυαλό και να οδηγεί σε άγχος. Ο βελονισμός σε σημεία γύρω από την καρδιά, τους νεφρούς, το σπλήνα και το αυτί αποτελούν στόχους για τη θεραπεία του άγχους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα που μπορούν να συγκριθούν με αυτά της ψυχοθεραπείας, η οποία αποτελεί τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης του άγχους. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του στρες μειώνονται σε ποντίκια μετά από ηλεκτροβελονισμό.

Κατάθλιψη

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους θα βιώσει κλινική κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αν και πολλές φορές είναι φυσιολογικό να νιώθετε λύπη και κακοκεφιά, ειδικά μετά από κάποια απώλεια, αυτές τις συνέπειες μπορείτε να τις διαχειριστείτε κάνοντας σταδιακά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η κλινική κατάθλιψη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια και έντονα συναισθήματα, σωματικές και γνωσιακές επιδράσεις που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ανηδονία, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που φυσιολογικά απολαμβάνατε
 • Αρνητικές σκέψεις (συχνή ανησυχία για το μέλλον)
 • Ευερεθιστότητα, σύγχυση και εξουθένωση
 • Αλλαγές στον ύπνο (αϋπνία, υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος)
 • Απελπισία (αίσθηση ότι είστε σε αδιέξοδο)
 • Αυτοκτονικές σκέψεις

Οι αιτίες της κατάθλιψης μοιάζουν με αυτές του άγχους. Η κατάθλιψη τυπικά θεραπεύεται με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό των δύο.

Στην  κατάθλιψη σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική παρατηρείται πρόβλημα στη ροή του ʺΤσιʺ στο σώμα. Το κύριο όργανο που ρυθμίζει τη ροή του ʺΤσιʺ είναι το ήπαρ, με την καρδιά και το σπλήνα να έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Η πιο γνωστή μέθοδος βελονισμού αποκαλείται ʺΟι Τέσσερις Πύλεςʺ και αυξάνει τη ροή του ʺΤσιʺ. Αυτή περιλαμβάνει τη διέγερση σημείων και στα δύο χέρια ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη και στα δύο πόδια ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και στο δεύτερο δάχτυλο.

Το άγχος και η κατάθλιψη παραμένουν δύο κύριες ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως. Ο βελονισμός και άλλες μορφές συμπληρωματικής θεραπείας όπως η ομοιοπαθητική, σταδιακά αποδεικνύονται αποτελεσματικές για την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα νοσήματα.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ