Κάνε το Τεστ
βιταμίνες, βιταμίνες για το ανοσοποιητικό, βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενίσχυση ανοσοποιητικού

Βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Βιταμίνες και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο που αποτελείται από κύτταρα που καταπολεμούν τους παθογόνους παράγοντες όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει ανάγκη να του δίνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής μας.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι ουσιαστικά στοιχεία για την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού όπως τα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια που κρατούν υγιές το ανοσοποιητικό μας. Κάποιες σημαντικές βιταμίνες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να αντιμετωπίζει τα επιβλαβή μικρόβια και ιούς καλύτερα:

1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι η κύρια βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Η έλλειψη της βιταμίνης C σας κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ , τα μανταρίνια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο. Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία επειδή το σώμα δεν μπορεί ούτε να την παράγει ούτε να την αποθηκεύσει.

2. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 βοηθά σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το κοτόπουλο και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Η βιταμίνη Β6 υπάρχει σε πολλά πράσινα λαχανικά και στα ρεβίθια, που είναι το κύριο συστατικό του χούμους.

3. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βιταμίνη Ε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβη στα κύτταρα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το σπανάκι.

4. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι ουσιαστική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D ενισχύει την δράση των μονοκυττάρων και των μακροφάγων ενάντια στα παθογόνα και μειώνει τη φλεγμονή. Η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται με την έκθεσή μας στον ήλιο.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Στην πραγματικότητα τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το αλλεργικό άσθμα.

5. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή όραση, την υγεία του δέρματος και την σωστή ανάπτυξη. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού τα οποία είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της φλεγμονής και της λοίμωξης.

Τρόπος ζωής 

Εκτός όμως από τις βιταμίνες ο οργανισμός μας για να υγιής χρειάζεται:

  • Τακτική άσκηση: η καθημερινή άσκηση βοηθά στην παραγωγή ορμονών που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Ισορροπημένη διατροφή: η υγιής και ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό μας.
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα για να είστε γενικά υγιείς. Χρειάζεται μια προσεκτική διατροφή με έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνετε.
  • Επαρκή και ποιοτικό ύπνος: δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου, μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την αποκατάσταση του οργανισμού μας.
  • Διαχείριση του στρες: μάθετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες της καθημερινότητας.
  • Δραστηριότητες: βγείτε για ένα περίπατο, κανονίστε μια συνάντηση με τους φίλους σας ή ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι.

Για να έχετε ένα δυνατό ανοσοποιητικό περιορίστε το κάπνισμα αν είστε καπνιστής, και την κατανάλωση του αλκοόλ. Για να προφυλάξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μην ξεχνάτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τις κοινωνικές αποστάσεις στην περίοδο του κορωνοϊού.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.

Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα ζωής (σχέσεις, εργασιακά, κα) που πιέζουν και προκαλούν στρες, η βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει ώστε ο άνθρωπος να τα επεξεργαστεί και χειριστεί πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αν υπάρχουν τραυματικά βιώματα και ψυχολογικά τραύματα που επιδεινώνουν τα πράγματα, αυτά μπορούν να θεραπευτούν με το EMDR.