Κάνε το Τεστ
δμσ, δείκτης μάζας σώματος bmi

Δείκτης μάζας σώματος – ΔΜΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος - ΔΜΣ

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μία μέτρηση που χρησιμοποιείται ως μέθοδος προσδιορισμού του λίπους στο σώμα ενός ανθρώπου. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI, Body Mass Index) είναι ένας αριθμός που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την φυσική σας κατάσταση. Μπορεί να υποδηλώνει υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ο δείκτης μάζας σώματος χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει αν ένα άτομο είναι λιποβαρές, έχει φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Όμως  η μέτρηση αυτή είναι λιγότερο αντιπροσωπευτική σε άλλες ομάδες, όπως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γυμναστική, τον αθλητισμό και οι ηλικιωμένοι. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που είναι πιο ακριβείς για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος;

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται με τη χρήση του ύψους και του βάρους και αποτελεί μια μέθοδο για να κατανοήσετε πως το σωματικό σας λίπος επηρεάζει την υγεία σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες μετρήσεις για να συζητήσετε με το γιατρό σας πως θα μειώσετε τον κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών και πως θα βελτιώσετε την συνολική σας υγεία.

Πρακτικά ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται ως εξής:

Δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ = βάρος (kg)/ύψος2 (m2)

Τα αποτελέσματα για τους ενήλικες ερμηνεύονται ως εξής:

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) Βάρος
< 18,5 Λιποβαρής
18,5 - 24,9 Φυσιολογικό βάρος
25,0 - 29,9 Υπέρβαρος
≥ 30 Παχύσαρκος

Να θυμάστε ότι ο δείκτης μάζας σώματος διαφέρει στα παιδιά για τα οποία χρησιμοποιούνται τα διαγράμματα ανάπτυξης.

δμσ δεικτης μαζας σωματος bmi

Κλινική σημασία του δείκτη μάζας σώματος

Ο δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ είναι δείκτης του συνολικού σωματικού λίπους. Για αυτό θεωρείται δείκτης για αρκετά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα , οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη μάζας σώματος έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν:

  • Υψηλή χοληστερόλη ή άλλες διαταραχές των λιπιδίων
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Καρδιακά νοσήματα
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου
  • Νοσήματα της χοληδόχου κύστης
  • Υπνική άπνοια και ροχαλητό
  • Πρόωρο θάνατο
  • Οστεοαρθρίτιδα και προβλήματα στις αρθρώσεις

Ο δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ, είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας. Άλλοι παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ηλικία, το φύλο, η περιφέρεια της μέσης, η φυσική δραστηριότητα, η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα κλπ. είναι επίσης σημαντικοί.

Τι μπορεί να με βοηθήσει να αδυνατίσω;

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για τους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αδυνατίσουν, καθώς μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, να μειώσουν την όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειώσουν το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό. Επίσης, είναι πολύ βασικό να ξέρετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε καθημερινά.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα, όπως το XENICAL, το MYSIMBA και το OZEMPIC, όπου μπορούν να βοηθήσουν όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν αποτύχει.