Κάνε το Τεστ
αγιουρβέδα, ayurveda, τι είναι η αγιουρβέδα, βασικές αρχές αγιουρβέδα, φιλοσοφία αγιουρβέδα

Τι είναι η Αγιουρβέδα;

Αγιουρβέδα

Χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση της σύγχρονης ιατρικής και τα δεδομένα για τη σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος, οι σοφοί της Ινδίας χρησιμοποιούσαν την Αγιουρβέδα, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα εξελιγμένη θεραπευτική μέθοδος.

Η Αγιουρβέδα είναι μια επιστήμη της ζωής (Ayur = ζωή, Veda = επιστήμη ή γνώση). Βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να χρησιμοποιούν στο μέγιστο τις ικανότητες τους.

Οι βασικές αρχές της Αγιουρβέδα

  1. Το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα
  2. Τίποτα δεν έχει περισσότερη δύναμη για να θεραπεύσει και να μεταμορφώσει το σώμα, από το μυαλό

Η ελευθερία από την ασθένεια και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων εξαρτάται από την επέκταση των γνώσεων μας, την επίτευξη της ισορροπίας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο ακούγεται.

Φιλοσοφία της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραδοσιακής ιατρικής που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος. Δημιουργήθηκε στην Ινδία περίπου 3,000 χρόνια πριν και έχει ως σκοπό την επαναφορά της έμφυτης αρμονίας. Οι θεραπείες της Αγιουρβέδα περιλαμβάνουν διατροφή, άσκηση, διαλογισμό, βότανα (όπως την ασβαγκάντα), μασάζ, έκθεση στο φως του ήλιου και ασκήσεις αναπνοών.

αγιουρβέδα

Σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα, τα πέντε βασικά στοιχεία (αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό και γη) συνδυάζονται μεταξύ τους και εκδηλώνονται στο ανθρώπινο σώμα ως τρεις ενέργειες ή doshas, γνωστές ως η αέρινη-vatta, η πύρινη-pitta και η υδάτινη-kapha. Οι doshas ελέγχουν όλες τις βιολογικές, τις ψυχολογικές και τις παθοφυσιολογικές λειτουργίες στο σώμα, στο μυαλό και στη συνείδηση. Η ανισορροπία των doshas μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και η Αγιουρβέδα έχει ως σκοπό να επαναφέρει τις doshas σε αρμονία.

Οι άνθρωποι είναι προικισμένοι από τη γέννηση με έναν από τους επτά τύπους σώματος, που εξαρτώνται από τη dosha, ή το συνδυασμό των βασικών doshas. Οι θεραπευτές της Αγιουρβέδα λαμβάνουν υπόψη τον τύπο του σώματος και την ανισορροπία μεταξύ των doshas για να θεραπεύσουν έναν ασθενή. Για την θεραπεία μπορεί να συστηθεί η χρήση βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων.

Η Αγιουρβεδική διάγνωση των διάφορων ασθενειών είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία. Η αιτία μιας ασθένειας μπορεί να οφείλεται στα γονίδια ή να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων. Τελικά, η Αγιουρβέδα βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των doshas.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές και φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.