Κάνε το Τεστ
ashwagandha, ασβαγκαντα, ιδιοτητες, οφελη, παρενεργειες

Ashwagandha: ιδιότητες, χρήσεις, οφέλη / Ασβαγκαντα

Ashwagandha - Ασβαγκάντα

Η Ashwagandha είναι ένας αειθαλής θάμνος που ευδοκιμεί στην Μέση Ανατολή και σε κάποιες περιοχές της Αφρικής. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις ρίζες και το πορτοκαλοκόκκινο φρούτο της ashwagandha για ιατρικούς σκοπούς. Το βότανο είναι επίσης γνωστό ως ινδικό τζίνσενγκ ή χειμωνιάτικο κεράσι και Withania somnifera. Το βότανο Ασβαγκαντα έχει τονωτικές ιδιότητες και μειώνει το άγχος. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για κάποιες μορφές καρκίνου, για το Αλτσχάιμερ και το άγχος.

Το όνομα Ashwagandha περιγράφει την μυρωδιά της ρίζας του φυτού, που σημαίνει "σαν άλογο", από την λέξη ashwa που σημαίνει άλογο.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις και τα οφέλη του βοτάνου.

Γιατί η Ασβαγκάντα είναι τόσο δημοφιλής στις μέρες μας;

Η ashwagandha (Withania somnifera) χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα για την αύξηση της ενέργειας, την βελτίωση της συνολικής υγείας και την μείωση της φλεγμονής (όπως και η ομοιοπαθητική), του πόνου και του άγχους. Η Αγιουβέρδα είναι μια μορφή παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, σύμφωνα με την οποία η επούλωση είναι εφικτή με διατροφή, άσκηση, ενσυνειδητότητα και βότανα που προάγουν την ισορροπία στο σώμα και στο πνεύμα.

Στις μέρες μας η καθημερινότητα είναι γεμάτη στρες και για αυτό όλοι ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να νιώσουμε καλύτερα. Η ashwagandha είναι ένα βότανο που πληροί τα κριτήρια για όσους ανθρώπους προτιμούν τα βότανα.

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη άγχος, το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση σωματικών και ψυχικών νοσημάτων. Όταν βάζουμε στη ζωή μας την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση, την ενσυνειδητότητα τότε ενισχύεται η αντοχή μας στο άγχος.

Γενικά η ashwagandha είναι ασφαλής αλλά καλό είναι μιλάτε με το γιατρό σας πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως η διάρροια, ο πόνος στο στομάχι, ο εμετός και η διάρροια.

Χρήσεις ashwagandha

Η ashwagandha είναι ένα σημαντικό βότανο για την Αγιουβερδική ιατρική, ένα από τα πιο παλιά ιατρικά συστήματα. Στην Αγιουβέρδα το συγκεκριμένο βότανο βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, της σωματικής και της πνευματικής υγείας.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το βότανο έχει νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή προκαλεί θέματα υγείας και η μείωσή της προστατεύει το σώμα ενάντια σε πολλές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ashwagandha για την θεραπεία:

Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους θεραπευτικούς σκοπούς τα διαφορετικά τμήματα τα του φυτού, όπως τα φύλλα, οι σπόροι και τα φρούτα.

Ποια είναι τα οφέλη της ashwagandha;

Σε καταστάσεις έντονου άγχους, βλέπουμε μια αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα και αυτό κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο δυνατά και πιο γρήγορα. Η αναπνοή μας δεν είναι τόσο εύκολη και το σώμα παράγει περισσότερη γλυκόζη. Το μυαλό μας είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό οποιασδήποτε απειλής, και το σώμα μπαίνει σε κατάσταση "πάλης ή φυγής". Όταν το στρες υποχωρεί, η κορτιζόλη είναι σε φυσιολογικά και τα συμπτώματα υποχωρούν.

Όταν το άγχος είναι χρόνιο, όπως  για το άγχος για τα οικονομικά, τη δουλειά ή την πανδημία, με τον καιρό συμβάλλει στην επίμονη φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και η ινομυαλγία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ασβαγκάντα βοηθά στην επαναφορά της κορτιζόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, μέσω της μείωσης του στρες. Επιπλέον, η ashwagandha συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, την καλύτερη μνήμη, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα η ashwagandha βοηθά στις εξής καταστάσεις:

Άγχος

Η ashwagandha έχει ηρεμιστική δράση και μειώνει τα συμπτώματα του άγχους όπως και τα αγχολυτικά φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μία καθημερινή δόση 240 mg ashwagandha μειώνει σημαντικά το στρες, συγκριτικά με το placebo (πλασέμπο).

ashwagandha, ασβαγκαντα, ιδιοτητες, οφελη, παρενεργειες

Αρθρίτιδα

Η Ασβαγκαντα δρα ως παυσίπονο, προλαμβάνει τα σήματα του πόνου να μεταφερθούν κατά μήκος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για αυτό το λόγο, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική στην θεραπεία των διάφορων μορφών αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Υγεία της καρδιάς

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ashwagandha για να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς καθώς:

  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • μειώνει την υψηλή χοληστερόλη
  • ανακουφίζει τον πόνο στο στήθος
  • προλαμβάνει τα νοσήματα του καρδιαγγειακού

Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Η ashwagandha βοηθά στην πρόληψη της απώλειας της λειτουργικότητας του εγκεφάλου σε ανθρώπους με νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Με την πάροδο του χρόνου στα συγκεκριμένα νοσήματα, κάποια τμήμα του εγκεφάλου εμφανίζουν βλάβη , πράγμα που οδηγεί στην απώλειας της μνήμης ή σε προβλήματα στην κίνηση. Στα πρώιμα στάδια αυτών των νοσημάτων, η ashwagandha προσφέρει μια προστασία.

Λήψη ασβαγκάντα

Η δοσολογία της ashwagandha εξαρτάται από την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε άνθρωπος. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δοσολογία. Διαφορετικές μελέτες αναφέρουν διαφορετικές δόσεις. Μια ποσότητα 250-600 mg Ashwagandha την ημέρα μπορεί να μειώσει το άγχος.

Οι κάψουλες από διάφορες μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως περιέχουν 250-1500 mg Αshwagandha. Το βότανο υπάρχει σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή υγρού εκχυλίσματος.

Παρενέργειες Ashwagandha

Αν έχετε κάποιο θέμα με το θυρεοειδή σας, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε ashwagandha.

Η ashwagandha διεγείρει τη λειτουργία του θυρεοειδή και έτσι μετατρέπει την λιγότερη δραστική ορμόνη, Τ4 στην πιο δραστική Τ3. Αυτό για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι καλό αλλά αν ένα άτομο έχει ήδη έναν οριακά υπερδραστήριο θυρεοειδή , συμβάλλει στον υπερθυρεοειδισμό.

Άλλες καταστάσεις που χρειάζονται προσοχή όσον αφορά τη λήψη της ashwagandha είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των νοσημάτων 

Τα βότανα όπως η ashwagandha συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, όπως το ΑΓΧΟΣ και αποτελούν μια φυσική επιλογή. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι αποτελεσματικές μέθοδοι και είναι κατάλληλες για τους ανθρώπους που προτιμούν φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.