Κάνε το Τεστ
παντζάρια, ροβίτσα, οφέλη παντζαριών, οφέλη ροβίτσας

Παντζάρια και ροβίτσα: τα οφέλη τους στην υγεία

Παντζάρια και Ροβίτσα

Τα παντζάρια στις μέρες μας θεωρούνται superfood. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια και ο χυμός τους βελτιώνουν την αθλητική απόδοση, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τη ροή του αίματος.

Τα παντζάρια ανήκουν στην οικογένεια των σακχαρότευτλων. Ωστόσο, γενετικά και θρεπτικά διαφέρουν. Τα σακχαρότευτλα είναι λευκά και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης και τη γεύση τους σε επεξεργασμένες τροφές. Δεν είναι δυνατό να πάρουμε ζάχαρη από τα παντζάρια, τα οποία είναι κόκκινα ή χρυσά.

Τα παντζάρια επίσης περιέχουν μικρή ποσότητα από:

 • Ασβέστιο
 • Σίδηρο
 • Θειαμίνη
 • Ριβοφλαβίνη
 • Βιταμίνη Β6
 • Χαλκό
 • Σελήνιο

Τα πράσινα φύλλα σε λαχανικά όπως τα παντζάρια έχουν υψηλή διατροφική αξία. Τα μαγειρεμένα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, μαγνησίου, καλίου και φολικού οξέος.

Οφέλη των παντζαριών

Τα παντζάρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας:

 • Υγεία της καρδιάς και αρτηριακή πίεση: η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι αλλαγές στη διατροφή βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, της ανακοπής, του εμφράγματος. Τα παντζάρια έχουν αντιϋπερτασικές ιδιότητες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων νιτρικού που περιέχουν.
 • Διαβήτης: τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται α-λιποϊκό οξύ. Αυτή η ουσία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
 • Πέψη: τα παντζάρια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ουσιαστικές για την ομαλή πέψη και την υγεία του στομάχου.
 • Άσκηση και αθλητική απόδοση: μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από τα παντζάρια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του οξυγόνου που κυκλοφορούν  στους μύες στη διάρκεια της άσκησης.
 • Πρόληψη του καρκίνου: τα παντζάρια περιέχουν ενώσεις που παρεμποδίζουν τον καρκινικό μετασχηματισμό των κυττάρων. Οι χρωστικές που δίνουν το χρώμα στα παντζάρια προστατεύουν τα κύτταρα από τον καρκίνο.

Ροβίτσα

Η ροβίτσα είναι μικρό, πράσινο φασόλι που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία, στην Κίνα και στην Ασία. Έχει γλυκιά γεύση και υπάρχει φρέσκια ή αποξηραμένη. Μπορούν να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η ροβίτσα έχει πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Οι φύτρες της έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλά αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

Οφέλη ροβίτσας

 • Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα: η ροβίτσα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή, το καφεϊκό οξύ , το κιναμικό οξύ και άλλα. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για χρόνια νοσήματα, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.
 • Μειώνει την "κακή" χοληστερόλη (LDL): η υψηλή χοληστερόλη και ειδικά η κακή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η ροβίτσα μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: η ροβίτσα είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Πεπτικό σύστημα: η ροβίτσα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι υδατάνθρακες που περιέχει η ροβίτσα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μετεωρισμό όπως συμβαίνει με άλλα όσπρια.
 • Μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης: η ροβίτσα περιέχει πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν την ινσουλίνη να δράσει πιο αποτελεσματικά.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους: η ροβίτσα περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας μέσω μείωσης των ορμονών που προκαλούν πείνα, όπως η γκρελίνη και αύξηση των ορμονών του κορεσμού όπως το πεπτίδιο ΥΥ, η GLP-1 και η χολοκυστοκίνη.
 • Βοηθά στην εγκυμοσύνη: οι γυναίκες χρειάζονται φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο είναι ουσιαστικό για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ροβίτσα περιέχει υψηλά ποσοστά φολικού οξέος, σιδήρου και πρωτεΐνης συστατικών που χρειάζονται οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τη ροβίτσα μπορείτε να την μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους και έτσι να την βάλετε στη διατροφή σας. Είναι υγιεινή, νόστιμη , περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και αξίζει μια θέση στο διατροφικό σας πλάνο.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.