Κάνε το Τεστ
κουερσετίνη, τι είναι η κουερσετίνη, οφέλη κουερσετίνης στην υγεία

Κουερσετίνη: οφέλη στην υγεία

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα μούρα και το μπρόκολο. Είναι μια φυσική χρωστική ουσία, για αυτό υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα.

Η κουρσετίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό (όπως και η βιταμίνη C), και παίζει κύριο ρόλο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, της γήρανσης και της φλεγμονής.

Οι φλαβονοειδείς πολυφαινόλες είναι ωφέλιμες για την καταστολή των μονοπατιών της φλεγμονής και άλλων λειτουργιών. Η κουερσετίνη έχει ισχυρή επίδραση στην ανοσία και στη φλεγμονή.

Η κουερσετίνη υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά

Είναι ένα από τα πιο άφθονα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχετίζονται με πολλά χρόνια νοσήματα.

Οφέλη κουερσετίνης

Μείωση της φλεγμονής

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να ενεργοποιούν γονίδια που συνδέονται με την έναρξη της φλεγμονής. Έτσι τα υψηλά επίπεδα των ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και οι παθήσεις των νεφρών. Όμως όταν γίνεται μία χρόνια διαδικασία, δημιουργεί ποικίλλα προβλήματα υγείας.

Η κουερσετίνη μειώνει τους δείκτες της φλεγμονής στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ο TNF-α και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6).

Καταπολέμηση των αλλεργιών

Πολλοί πιστεύουν ότι η κουερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιϊσταμινικό και έτσι μειώνει τις εποχικές και τις τροφικές αλλεργίες, το άσθμα και τις δερματικές αντιδράσεις.

Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύσει έναν αλλεργιογόνο παράγοντα και είναι υπεύθυνες για τα δυσάρεστα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε όταν το σώμα εμφανίζει μια αλλεργική αντίδραση.

Η κουερσετίνη βοηθά στην σταθεροποίηση της απελευθέρωσης της ισταμίνης από συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, η οποία οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, τα υγρά μάτια, η ρινική καταρροή, τα εξανθήματα, το πρήξιμο στα χείλη και η δυσπεψία.

Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα σε πολλά φυτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των αλλεργιών σε συγκεκριμένες τροφές.

Μείωση του κινδύνου για χρόνιες διαταραχές του εγκεφάλου

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κουερσετίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως το Alzheimer και η άνοια.

Υγεία της καρδιάς

Εξαιτίας της ικανότητας της κουερσετίνης να μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, φαίνεται ότι είναι ωφέλιμη σε πολλά νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών με βαθύ χρώμα που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, που συμβάλλουν στα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή (όπως η κουερσετίνη, η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες.  Η διακοπή της ροής αίματος στις αρτηρίες είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να προστατεύουν το σώμα από την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Οι μελέτες δείχνουν ότι η κουερσετίνη προλαμβάνει την βλάβη που προκαλεί η LDL χοληστερόλη και φαίνεται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι πιο υγιείς ,έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, και  φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Φυσικά θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στη  καρδιά, και αυτό συμβαίνει επειδή είναι φυσική πηγή κουερσετίνης. Είναι ένα από τα πιο δραστικά συστατικά στο κόκκινο κρασί, που συνδέεται με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.