Κάνε το Τεστ
φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης, βότανα για τη γρίπη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού με φυσικούς τρόπους, βιταμίνες για τη γρίπη, μέλι για το βήχα, εχινάκεια και γρίπη, βιταμίνη C και γρίπη, σελήνιο και γρίπη, ενίσχυση ανοσοποιητικού

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης

Δεν είναι μυστικό ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έξαρση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Αν και είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει, η πραγματικότητα είναι ότι η έκθεση στη γρίπη και στους ιούς είναι αναπόφευκτη.

Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα ή γρίπη παραμονεύουν στη δουλειά, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό και οπουδήποτε αλλού. Ακόμη και αν ένα άτομο προσέχει να μην αρρωστήσει, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένα άλλο μέλος της οικογένειας να φέρει κάποιον ιό στο σπίτι. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Κρυολόγημα ή γρίπη;

Ένα κρυολόγημα είναι μια οξεία, αυτοπεριοριζόμενη ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Το κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πάνω από 200 διαφορετικούς ιούς, μαζί με τον κορωνοϊό και τους ρινοϊούς. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί από την επαφή με τα χέρια, την επαφή με ένα μολυσμένο αντικείμενο ή μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται από τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Η γρίπη, από την άλλη πλευρά, είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλεί ήπια ως σοβαρή νόσο. Υπάρχουν τέσσερις τύποι ιών της γρίπης, Α, Β, C, D. Οι περισσότερες περιπτώσεις γρίπης ανήκουν στον ιό της γρίπης τύπου Α και Β. Αυτοί οι ιοί είναι υπεύθυνοι για τις εποχιακές επιδημίες της γρίπης κάθε χειμώνα.

Όπως και το κοινό κρυολόγημα, έτσι και η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει μέσω των αεροσταγονιδίων (βήχα, φτέρνισμα, ομιλία).  Ωστόσο, δεν είναι τόσο συχνή η μετάδοση από την επαφή με επιφάνειες που φέρουν τον ιό.

Αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης

Πολλοί άνθρωποι με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης, αρχίζουν να λαμβάνουν φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά, τα αντιϊσταμινικά και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) , όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα δεν έχουν καμία επίδραση στη διάρκεια της νόσου. Αυτό που κάνουν , είναι απλώς να καταστέλλουν τα συμπτώματα. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, για αυτό δεν έχουν καμία αξία στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων. Καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια υπερβολική αύξηση στη λήψη των αντιβιοτικών,  αυτό παίζει κύριο ρόλο στην αντίσταση στα αντιβιοτικά. Για να σταματήσει αυτή η αντοχή στα αντιβιοτικά, είναι ανάγκη να μειωθεί η χρήση τους, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχουν κανένα όφελος, όπως η θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του κρυολογήματος και της γρίπης

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη, χωρίς να πάρουμε αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, επειδή στη φύση υπάρχουν άφθονα βότανα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και μας προστατεύουν από τα κρυολογήματα και τους ιούς της γρίπης, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και μειώνουν την διάρκεια της νόσου.

1. Μέλι: για το βήχα και την επιτάχυνση της ανάρρωσης

Το μέλι προάγει την ανάρρωση από τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το μέλι μανούκα, είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται από μέλισσες που τρέφονται από το νέκταρ των δέντρων τσαγιού της Νέας Ζηλανδίας και αναστέλλει την αντιγραφή του ιού της γρίπης. Επίσης ενισχύει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων αντιϊκών φαρμάκων για την θεραπεία της γρίπης όπως για παράδειγμα το Tamiflu. Το μέλι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την δεξτρομεθορφάνη και την διφαινυδραμίνη, οι πιο γνωστές ενώσεις στα φάρμακα για το βήχα, που βελτιώνει τον βήχα το βράδυ και την ποιότητα του ύπνου στις περιπτώσεις των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

2. Πρόπολη: για γρήγορη ανάρρωση

Η πρόπολη είναι ένα ρητινώδες μίγμα που παράγεται όταν οι μέλισσες αναμιγνύουν το σάλιο και το κερί τους με εκκρίσεις που συλλέγονται από τα άνθη των δέντρων και άλλων βοτάνων. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να προστατεύουν την κοινότητα από τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς. Ουσιαστικά η πρόπολη αποτελεί το ανοσοποιητικό σύστημα της κυψέλης. Έτσι, η πρόπολη έχει πολλά οφέλη και στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει πολυφαινολικές ενώσεις με αντιγριπική δράση. Επιπλέον, η ρινική χρήση διευκολύνει την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.

3. Πρωτόγαλα : για πρόληψη

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγουν οι αγελάδες μετά τη γέννηση ενός μοσχαριού. Έχει παρόμοια δομή με το ανθρώπινο πρωτόγαλα και έχει πολλά οφέλη στο ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, το πρωτόγαλα είναι αρκετά αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά.

4. Εχινάκεια: για πρόληψη και θεραπεία του κρυολογήματος

Η εχινάκεια είναι μια ομάδα ποωδών ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας και ευδοκιμεί στην Ανατολική, στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Ιστορικά, οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν την εχινάκεια για την θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων.  Στις μέρες μας η εχινάκεια υπάρχει σε μορφή τσαγιού ή κάψουλας.

5. Μούρο αφροξυλιάς: για θεραπεία των συμπτωμάτων

Τα μικρά, σκούρα μωβ μούρα της αφροξυλιάς έχουν μεγάλη ιστορία στη θεραπεία τους κρυολογήματος και της γρίπης. Τα εκχυλίσματα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης και μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια της νόσου κατά δυο με τέσσερις ημέρες. Ουσιαστικά, τα μούρα της αφροξυλιάς καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη μέσω της αύξησης της συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών.

Το σιρόπι με μούρα αφροξυλιάς συμβάλλει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης. Οι παστίλιες με μούρο αφροξυλιάς, μπορεί να περιέχουν άλλα ανοσοενισχυτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος.

6. Σκόρδο: για πρόληψη και μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων

Το ταπεινό σκόρδο έχει μεγάλη ιστορία καθώς σύμφωνα με τους μύθους προστατεύει από το "κακό μάτι". Στις μέρες μας, είναι ξεκάθαρο ότι προστατεύει τον οργανισμό μας ενάντια στους ιούς.

Η αλλισίνη  είναι μια ένωση που απελευθερώνεται μετά από τη σύνθλιψη μιας σκελίδας σκόρδου, και ενισχύει την ανοσία ενάντια στους ιούς που προκαλούν τα κρυολογήματα.

7. Τζίντζερ: για πρόληψη και θεραπεία

Στην Κίνα και στην Ιαπωνία, το τζίντζερ είναι ένα συστατικό κλειδί για όλες τις παραδοσιακές συνταγές για την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι το φρέσκο τζίντζερ έχει αντιϊκές ιδιότητες ενάντια σε συγκεκριμένους ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.

8. Γλυκόριζα: για πρόληψη και θεραπεία

Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι ένα βότανο με ένα εύρος αντιϊκών ιδιοτήτων. Η γλυκυρριζίνη , που δίνει τη γλυκιά γεύση στη γλυκόριζα, αναστέλλει την αντιγραφή του ιού της γρίπης και μειώνει την φλεγμονή που προκαλεί ο ιός.

Τα φυτοχημικά που υπάρχουν στη γλυκόριζα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν ήπια οιστρογονική επίδραση, για αυτό δεν πρέπει οι άνθρωποι με υπέρταση, υποκαλιαιμία, υπερνατριαιμία ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης να λαμβάνουν γλυκόριζα για περισσότερες από 10 μέρες.

9. Προβιοτικά: για πρόληψη

Σύμφωνα με τις μελέτες, το υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι πολύ σημαντικό για την κατάλληλη ανοσολογική απόκριση στον ιό της γρίπης.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προβιοτικά περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια , τα οποία αποτελούν σημαντικά όπλα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Τα προβιοτικά και τα γιαούρτια που περιέχουν Lactobacillus μειώνουν τον κίνδυνο για γρίπη και κρυολόγημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν προβιοτικά χωρίς να έχουν παρενέργειες ή έχουν ήπιες γαστρεντερικές παρενέργειες όπως τα αέρια. Ωστόσο, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις της μακροχρόνιας λήψης προβιοτικών.

10. Φύλλα ελιάς: για πρόληψη

Τα φύλλα ελιάς περιέχουν τρεις τύπους πολυφαινολών, που έχουν πιθανές αντιϊκές ιδιότητες. Το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς αλλάζει την μεμβράνη του ιού της γρίπης, και έτσι αποτρέπει τη σύνδεση και την είσοδο στα κύτταρα.

11. Σελήνιο: για πρόληψη

Το σελήνιο βοηθά στην ισορροπία και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σημαντικό στη βελτιστοποίηση των αμυντικών μηχανισμών ενάντια στους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Η ανεπάρκεια του σεληνίου οδηγεί σε μεταλλάξεις του ιού της γρίπης, αλλά η αποκατάστασή του βελτιώνει την ανοσολογική μας απόκριση ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Εκτός από τα συμπληρώματα με σελήνιο, υπάρχουν και τροφές πλούσιες σε σελήνιο που περιλαμβάνουν:

  • Τα Βραζιλιάνικα φιστίκια
  • Τα μανιτάρια shiitake
  • Το μπακαλιάρο
  • Τις γαρίδες
  • Τον τόνο
  • Το κοτόπουλο
  • Τα αυγά
  • Τη γαλοπούλα

12. Βιταμίνη C: για μείωση της διάρκειας της νόσου

Με τα χρόνια, έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το πότε η βιταμίνη C είναι χρήσιμη στη θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης. Στη διάρκεια των εξάρσεων της γρίπης, καλό είναι να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης C των 1000-4000mg την ημέρα.

13. Ψευδάργυρος: για μείωση της διάρκειας της νόσου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και πολλές φορές δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα μέσα από τη διατροφή μας. Η λήψη ψευδαργύρου τις πρώτες 24 ώρες του κρυολογήματος, μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

14. Κοτόσουπα: για θεραπεία

Η κοτόσουπα δεν είναι απλά μια ζεστή και εύκολη λύση. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα συστατικό στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά την γρίπη. Επίσης , η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Επιπλέον, τα ζεστά υγρά ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση, μας κρατούν ενυδατωμένους και καταπραΰνουν τη φλεγμονή στη μύτη και στο λαιμό.

Από τα αρχαία χρόνια, οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν το σκόρδο και το πιπέρι στην κοτόσουπα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Η κοτόσουπα συμβάλλει στην διάλυση της βλέννας και κατά συνέπεια στην μείωση της σύσπασης των βρόγχων.

Είναι αποτελεσματικοί οι φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπισης της γρίπης; 

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα όπως τα βότανα , οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία για την πρόληψη και την θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης. Όμως αυτά λειτουργούν;

O εμβολιασμός προσφέρει μια σημαντική προστασία ενάντια στη γρίπη. Συνιστάται ιδιαίτερα σε ευάλωτους ασθενείς με υποκείμενα προβλήματα υγείας, ιδίως του αναπνευστικού και του καρδιολογικού συστηματος.

Η λήψη ψευδάργυρου ίσως να βοηθά στην θεραπεία του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες και να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Ο ψευδάργυρος είναι διαθέσιμος σε δύο μορφές, η μία είναι η λήψη από το στόμα (π.χ. παστίλιες, σιρόπι, δισκία) και η ενδορινική μορφή. Μια ανάλυση του 2015 έδειξε ότι η λήψη ψευδάργυρου από το στόμα μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος αν κάποιος ξεκινά τη λήψη μέσα σε  24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ενδορινικός ψευδάργυρος έχει συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες (απώλεια της όσφρησης). Ο ψευδάργυρος που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να προκαλεί ναυτία και άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού. Η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου , ειδικά σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλεί προβλήματα όπως η ανεπάρκεια του χαλκού. Ο ψευδάργυρος μπορεί  να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και η πενικιλλαμίνη ( ένα φάρμακο για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας).

Η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει το κρυολόγημα και απλά μειώνει την διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Όσοι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνη C μετά το κρυολόγημα, δεν έχουν καμία βελτίωση στα συμπτώματά τους. Η βιταμίνη C είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως η διάρροια και η ναυτία.

Η εχινάκεια δεν έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην πρόληψη ή στη θεραπεία του κρυολογήματος. Η εχινάκεια είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν για την θεραπεία ή την πρόληψη του κρυολογήματος. Βέβαια, τα προϊόντα της εχινάκειας διαφέρουν καθώς περιέχουν διαφορετικά είδη και τμήματα του φυτού. Επίσης, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι μπορώ να κάνω για να ενισχύσω με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό μου;

1. Ξεκινήστε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φυσικά, όλα τα συμπληρώματα πρέπει να τα παίρνουμε με μέτρο. Ποτέ μην παίρνετε πολλές πολυβιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα ταυτόχρονα.

2. Καταναλώστε τροφές με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά

Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά αυτό έχει κόστος στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Χρειάζεται να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να παραμένουμε υγιείς και δυνατοί. Καλό είναι λοιπόν η διατροφή μας να περιλαμβάνει τις ακόλουθες βιταμίνες:

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι πάντα καλός σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

3. Καταναλώστε περισσότερο νερό

Το νερό μας χαρίζει υγεία και κάνει το σώμα μας πιο δυνατό. Βοηθά στην καλύτερη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η ευεξία μας παίζουν κύριο ρόλο στην αντοχή μας. Επίσης, η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το άγχος μας καθιστά πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και στη γρίπη, καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για αυτό πέρα από την καλή σωματική μας υγεία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με υγιείς τρόπους το άγχος, όπως με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Φυσικά, υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.