Κάνε το Τεστ
τζίντζερ, ιδιότητες τζίντζερ, θρεπτική αξία τζίντζερ, θεραπευτικές ιδιότητες τζίντζερ, οφέλη τζίντζερ

Τζίντζερ: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Τζίντζερ

Τα μπαχαρικά δεν δίνουν μόνο γεύση και χρώμα στα φαγητά μας. Πολλά από αυτά περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Το τζίντζερ συγκεκριμένα έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη στην υγεία. Η χρήση του ξεκίνησε στη νοτιοανατολική Ασία από τον τον 9ο αιώνα, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί βασικό μπαχαρικό στην Ασιατική και στην Ινδική κουζίνα. Έχει χαρακτηριστική λεμονάτη και πικάντικη γεύση.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το τζίντζερ τόσο ξεχωριστό;

Το τζίντζερ μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό ή αποξηραμένο στα φαγητά και τα αφεψήματα, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και ελάχιστες θερμίδες.

Το τζίντζερ δεν περιέχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα περισσότερα οφέλη στην υγεία προκύπτουν από τη τζιντζερόλη, το κύριο συστατικό του τζίντζερ. Η τζιντζερόλη έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κάποια άλλα βιοενεργά συστατικά του τζίντζερ περιλαμβάνουν:

  • paradol (αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση)
  • shagaol (αντικαρκινική δράση)
  • τζιντζερόνη (αντιοξειδωτική δράση)
  • φλαβονοειδή

Ποια είναι τα οφέλη του τζίντζερ;

Η ρίζα του τζίντζερ μοιάζει με μικρή γλυκοπατάτα ή ένα παραμορφωμένο δέντρο. Ωστόσο, το τζίντζερ περιέχει πολλές θρεπτικές ενώσεις. Δεν περιέχει μόνο βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο, αλλά έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Το τζίντζερ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τροφές, για παράδειγμα με την κολοκύθα (σε μια κολοκυθόσουπα με τζίντζερ), για ενισχυμένα οφέλη στην υγεία.

Ανακούφιση του πόνου

Το φρέσκο τζίντζερ περιέχει μια ένωση με την ονομασία, τζιντζερόλη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τα ένζυμα της φλεγμονής. Σαν αποτέλεσμα, το τζίντζερ είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων και την ανακούφιση του πόνου, ειδικά τις κράμπες της περιόδου και τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο που έχει σχέση με την οστεοαρθρίτιδα.

Το ξηρό τζίντζερ επίσης περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, αλλά η τζιντζερόλη αλλάζει όταν ζεσταίνεται σε μια ένωση που δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Το τζίντζερ έχει σχέση με την μακροχρόνια ανακούφιση του πόνου από ότι την άμεση ανακούφιση του πόνου. Η λήψη παυσίπονων προκαλεί άμεση ανακούφιση. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι το τζίντζερ έχει μια καθυστερημένη δράση.

Βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

Η τζιντζερόλη επίσης εξηγεί το ρόλο του τζίντζερ στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2. Το τζίντζερ μειώνει τα ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες και έτσι συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 συχνά δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, η οποία αποτελεί το στοιχείο κλειδί που εξασφαλίζει την κυκλοφορία της γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται στην κυκλοφορία. Το τζίντζερ επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης. Οι μελέτες δείχνουν  ότι το τζίντζερ ενισχύει τους μύες να απορροφούν γλυκόζη, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον ινσουλίνη.

Αυτή η δράση μπορεί να έχει και άλλες θετικές επιδράσεις. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά είναι πιο δύσκολο να χάσουν βάρος. Η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα συμβάλλει στην απώλεια βάρους και πιθανόν να κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη.

τζίντζερ, ginger

Καταπολέμηση της ναυτίας

Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους τζίντζερ για την καταπολέμηση της ναυτίας. Ωστόσο, δεν είναι το τζίντζερ που ηρεμεί το στομάχι σας. Τα περισσότερα σκευάσματα με τζίντζερ δεν περιέχουν καθόλου πραγματικό τζίντζερ.

Η κατανάλωση φρέσκου τζίντζερ συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών μορφών ναυτίας, όπως η πρωινή ναυτία, η ναυτία όταν ταξιδεύουμε, και οι παρενέργειες κάποιων χημειοθεραπειών. Το τζίντζερ βοηθά επειδή αυξάνει την κινητικότητα της τροφής στη γαστρεντερική οδό, την γαστρική κινητικότητα, και μπλοκάρει τους υποδοχείς της σεροτονίνης στο στομάχι. Αυτή η διαδικασία ηρεμεί τα νεύρα που διεγείρουν το αντανακλαστικό του εμετού.

Χημειοθεραπεία: πολλοί άνθρωποι κάνουν χημειοθεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η πιο συχνή παρενέργεια της χημειοθεραπείας είναι η ναυτία. Το τζίντζερ μετά τη θεραπεία καταπολεμά τη ναυτία και χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων κατά της ναυτίας.

Εγκυμοσύνη: πολλές γενιές γυναικών χρησιμοποιούσαν το τζίντζερ για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το τζίντζερ αποτελεί μια αποδεκτή και αποτελεσματική μη φαρμακευτική θεραπεία για τη ναυτία και τον εμετό.

Μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα με τζίντζερ καθημερινά έχουν μειωμένα τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη και κακή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας-LDL). Αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται 45 ημέρες μετά την λήψη τζίντζερ και σε σύγκριση με ανθρώπους που έλαβαν placebo. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για την επίδραση του τζίντζερ στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες ενώσεις στο τζίντζερ (όπως η τζιντζερόλη) έχουν αντιβακτηριδιακή δράση, αν και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Οφέλη τσαγιού τζίντζερ

Το τσάι τζίντζερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους χειμερινούς μήνες. Μπορείτε να το καταναλώνετε μετά το φαγητό και να προσθέτετε μια φέτα λεμόνι ή λάιμ, και λίγο μέλι και να έχετε ένα τέλειο αφέψημα.

Υπάρχουν πολλά είδη τσαγιού με τζίντζερ διαθέσιμα στην αγορά και περιέχουν ξηρό τζίντζερ και άλλα βότανα. Το ξηρό έχει πολλά οφέλη όπως και το φρέσκο τζίντζερ,  αλλά  έχει πιο ήπια γεύση.

Το τζίντζερ είναι ασφαλές για όλους;

Αν και γενικά το τζίντζερ είναι ασφαλές, είναι ένα ισχυρό βότανο με φαρμακολογική δράση, για αυτό μπορεί να είναι ακατάλληλο για ανθρώπους:

  • Με ιστορικό με πέτρες στους νεφρούς
  • Με καούρες ή παλινδρόμηση των οξέων
  • Με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτά τα άτομα πρέπει να καταναλώνουν τζίντζερ με μέτρο επειδή μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Αν δεν γνωρίζετε αν το τζίντζερ είναι ασφαλές για εσάς καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Παρενέργειες τζίντζερ

Γενικά, το τζίντζερ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, όπως η χρήση του σε φαγητά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Σε υψηλές δόσεις, όπως αυτές που υπάρχουν στα συμπληρώματα διατροφής, το τζίντζερ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη και η ασπιρίνη πρέπει να καταναλώνουν προσεκτικά τζίντζερ.

Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν τζίντζερ με μέτρο στο φαγητό τους αλλά δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με υψηλή συγκέντρωση τζίντζερ.

Το τζίντζερ έχει πολλά οφέλη στην υγεία 

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό με πολλά οφέλη στην υγεία μας όταν το καταναλώνουμε με μέτρο. Προσθέτει γεύση στο φαγητό και συνοδεύει άψογα το τσάι άψογα. Στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής το τζίντζερ έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες.

Για περισσότερα οφέλη μπορείτε να βάλετε εναλλακτικές μεθόδους στη ζωή σας, όπως την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ αλλά και τεχνικές όπως ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ που όλα συμβάλλουν στην ευεξία.