Κάνε το Τεστ
atarax αταραξ

ATARAX – αντιαλλεργικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ATARAX / Υδροξιζίνη

Το ATARAX (προφέρεται "αταράξ") είναι ένα αντιαλλεργικό φάρμακο, με ηρεμιστικές και αντιχολινεργικές ιδιότητες (αντιϊσταμινικό). Η κύρια χρήση του ATARAX (υδροξιζίνη, hydroxyzine) είναι για την αντιμετώπιση αλλεργιών. Χρησιμοποιείται όμως και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους, χωρίς να έχει τις παρενέργειες των βενζοδιαζεπινών (αγχολυτικά).

Λήψη Atarax

Κυκλοφορεί σε χάπια των Atarax 25 mg και σε αλοιφή.

Μορφή ATARAX mg Τιμή
Πόσιμο διάλυμα ATARAX ORAL.SOL 10MG/5ML 150 ML 1,74 ευρώ
Χάπια ATARAX F.C.TAB 25MG ΒΤΧ25 1,69 ευρώ

Δόση Atarax

Η συνήθης δόση είναι Atarax 25mg, μία έως τέσσερις φορές την ημέρα. Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας to Atarax χορηγείται το βράδυ πριν τον ύπνο, ενώ για την αντιμετώπιση του άγχους, επί άγχους/κατ' επίκληση.

Πληροφορίες συνοπτικά: Atarax

Φάρμακο: ATARAX
Δραστική Ουσία: ΥΔΡΟΞΙΖΙΝΗ / Hydroxyzine
Συνήθης δόση: 25-100 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 100 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιϊσταμινικό
Κύρια χρήση: Αλλεργίες, κνησμός
Δευτερεύουσα χρήση: Αϋπνία, Ηρεμιστικό, Άγχος
Γενόσημα φάρμακα: Iremofar

Παρενέργειες Atarax

  • Εάν η υδροξυζίνη συνταγογραφείται σε ηλικιωμένους ασθενείς, παρότι δεν συνιστάται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 50 mg.
  • Στους ενήλικες, η μέγιστη ημερήσια δόση θα πρέπει να είναι 100 mg.
  • Σε παιδιά με σωματικό βάρος έως 40 κιλά, η μέγιστη ημερήσια δόση θα πρέπει να είναι 2 mg/κιλό/ημέρα.
  • Η υδροξυζίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα θεραπείας.

Το Atarax όπως όλα τα αντιϊσταμινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ήπια υπνηλία, νωθρότητα, κόπωση και εξάντληση, για αυτό απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση και το χειρισμό μηχανημάτων.

Αντενδείξεις Atarax

  • Απαιτείται προσοχή κατά τη θεραπεία ασθενών που λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα που επάγουν υποκαλιαιμία και βραδυκαρδία.
  • Η υδροξυζίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς με γνωστή επίκτητη ή συγγενή παράταση του διαστήματος QT ή με γνωστό παράγοντα κινδύνου για παράταση του διαστήματος. Στα παραδείγματα των παραγόντων κινδύνου για παράταση του διαστήματος QT περιλαμβάνονται τα εξής:

Γενόσημα φάρμακα: Iremofar
Συχνά ορθογραφικά λάθη: αταραξ, αταραχ
Άλλα αντιισταμινικά φάρμακα: Xozal, Bilargen, Aerius

Αντιμετώπιση της αϋπνίας

Το Atarax μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα είδη θεραπείας ή να συνδυαστεί παράλληλα με αυτά. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του Atarax για την καταπολέμηση της αϋπνίας αναλόγως την περίπτωση, όπως και συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τον ύπνο (πχ Valmane).

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση στα προβλήματα της αϋπνίας και των αλλεργιών. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.