Κάνε το Τεστ
quepin, κουεπιν, χαπια, 300, quepin 25 mg, quepin τι ειναι

QUEPIN – τι είναι; Δράση και παρενέργειες

QUEPIN - τι είναι; Δράση και παρενέργειες

Το QUEPIN (κουεπίν) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Quepin (κουετιαπίνη, quetiapine) ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά). Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Quepin δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (όπου δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, η κουετιαπίνη είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Δόση Quepin 

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Quepin 25mg, Quepin 100mg, Quepin 200mg, Quepin 300mg.

Μορφή  mg και πoσότητα Quepin Τιμή
Χάπια QUEPIN F.C.TAB 25MG BTx60 10,50
Χάπια QUEPIN F.C.TAB 100MG BTx60 19,51
Χάπια QUEPIN F.C.TAB 200MG BTx60 30,21
Χάπια QUEPIN F.C.TAB 300MG BTx30 19,24

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Quepin υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια 150-750mg/ημέρα, Διπολική διαταραχή 400-800mg/ημέρα. Το Quepin θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Quepin και ύπνος

Το Quepin συνταγογραφείται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, συνήθως σε μια μικρή δοσολογία (25mg - 100mg). Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, μπορεί ένας ψυχίατρος να προτιμήσει το Quepin για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε περιπτώσεις που δεν προτιμάται η χρήση βενζοδιαζεπινών ή αν υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία μέσα στο 24ωρο.

Πληροφορίες συνοπτικά: Quepin

Φάρμακο: QUEPIN
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσικά στοιχεία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία
Πρωτότυπο φάρμακο: Seroquel

Αναλυτικές πληροφορίες Quepin

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το φύλλο οδηγιών του Quepin για το κοινό και το SPC του Quepin, όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, quepin, κουεπιν

Παρενέργειες Quepin

Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες του Quepin είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Quepin πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Quepin μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Quepin δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία (εξωπυραμιδικά συμπτώματα).

Η κουετιαπίνη σε μορφή XR (βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης, όπως στο Seroquel XR) έχει λιγότερες παρενέργειες.

quepin, κουεπιν, χαπια, 300, quepin 25 mg, quepin τι ειναι

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Quepin;

To Quepin πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Quepin μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: κουεπιν.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Quepin;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Quepin.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Quepin δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.