Κάνε το Τεστ
Seroquel, Seroquel xr, Σεροκουελ, Παρενεργειες, Ενδειξεις, Seroquel 25mg, Seroquel για υπνο

SEROQUEL – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

SEROQUEL και SEROQUEL XR - δράση, παρενέργειες

Το SEROQUEL (σεροκουέλ) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Seroquel ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά), όπως και άλλα φάρμακα (Zyprexa, ολανζαπίνη, Abilify, αριπιπραζόλη, Risperdal, ρισπεριδόνη). Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Seroquel δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (στην τελευταία περίπτωση δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, το Seroquel (κουετιαπίνη, quetiapine) είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Λήψη Seroquel

Κυκλοφορεί σε δύο μορφές (χάπια Seroquel και δισκία Seroquel XR βραδείας αποδέσμευσης), σε διάφορες δόσεις:

Μορφή mg και ποσότητα Τιμή
Χάπια SEROQUEL F.C.TAB 25MG BTx60 16,15
Χάπια SEROQUEL F.C.TAB 100MG BTx60 30,03
Χάπια SEROQUEL F.C.TAB 200MG BTx60 46,47
Χάπια SEROQUEL F.C.TAB 300MG BTx30 29,58
Χάπια XR* SEROQUEL XR PR.TAB 50MG BTx30 5,51
Χάπια XR* SEROQUEL XR PR.TAB 150MG BTx30 22,50
Χάπια XR* SEROQUEL XR PR.TAB 200MG BTx30 14,11
Χάπια XR* SEROQUEL XR PR.TAB 300MG BTx30 32,29
Χάπια XR* SEROQUEL XR PR.TAB 400MG BTx30 42,30

* πρόκειται για χάπια παρατεταμένης αποδέσμευσης (XR), τα οποία δεν πρέπει να κόβονται.

Δόση Seroquel

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Seroquel υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια χορηγείται στα 150-750mg/ημέρα, στη Διπολική διαταραχή στα 400-800mg/ημέρα. Το Seroquel θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Seroquel και ύπνος

Το Seroquel χορηγείται και για προβλήματα ύπνου, συνήθως σε χαμηλή δόση, για παράδειγμα Seroquel 25mg το βράδυ (ιδίως στους ηλικιωμένους).

Πληροφορίες συνοπτικά: Seroquel

Φάρμακο: SEROQUEL
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσικά στοιχεία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία
Γενόσημα φάρμακα: Quetiapine, Quepin, Seropin, Secuelia

Παρενέργειες Seroquel

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Seroquel είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Seroquel πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Seroquel μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Serοquel δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Η κουετιαπίνη σε μορφή XR (βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης) έχει λιγότερες παρενέργειες.

Αναλυτικές πληροφορίες Seroquel

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Seroquel για το κοινό, και το SPC του Seroquel όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις. SEROQUEL spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ζολοτριν σεροκουελ ενδειξεις

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Seroquel;

To Seroquel πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Seroquel μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Quetiapine, Quepin, Seropin, Secuelia, Tiaquel, Etiapin, Megazon, Etiaben
Συχνά ορθογραφικά λάθη: σεροκουελ.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Seroquel;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Seroquel.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Seroquel δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.