Κάνε το Τεστ
seropin, σεροπιν

SEROPIN – τι είναι; Δράση και παρενέργειες

SEROPIN - τι είναι; Δράση και παρενέργειες

Το SEROPIN (σεροπίν) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Seropin (κουετιαπίνη, quetiapine) ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά), όπως και άλλα φάρμακα (Zyprexa, Abilify, Risperdal). Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Seropin δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (όπου δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, η κουετιαπίνη είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Δόση Seropin 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Seropin υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια 150-750mg/ημέρα, Διπολική διαταραχή 400-800mg/ημέρα. Το Seropin θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας. Το Seropin συνταγογραφείται και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, συνήθως σε μια μικρή δοσολογία (25mg - 100mg).

Μορφή  mg και πoσότητα Seropin Τιμή
Χάπια SEROPIN F.C.TAB 25MG BTx60 10,50
Χάπια SEROPIN F.C.TAB 100MG BTx60 19,51
Χάπια SEROPIN F.C.TAB 200MG BTx60 30,21
Χάπια SEROPIN F.C.TAB 300MG BTx30 19,24

Πληροφορίες συνοπτικά: Seropin

Φάρμακο: SEROPIN
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσικά στοιχεία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία
Πρωτότυπο φάρμακο: Seroquel

Παρενέργειες Seropin

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Seropin είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Seropin πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Seropin μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Seropin δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Η κουετιαπίνη σε μορφή XR (βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης, όπως στο Seroquel XR) έχει λιγότερες παρενέργειες.

seropin, χαπια, σεροπιν

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Seropin;

To Seropin πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Seropin μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Quetiapine, Quepin, Seropin, Secuelia, Tiaquel, Etiapin, Megazon, Etiaben
Συχνά ορθογραφικά λάθη: κουεπιν.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Seropin;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Seropin .

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Seropin δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.