Κάνε το Τεστ
paxlovid, τι είναι το paxlovid, σε ποιους ασθενείς χορηγείται το paxlovid, παρενέργειες του paxlovid, εμβόλια για τον COVID-19 και paxlovid

Paxlovid

Πληροφορίες για το Paxlovid

Το Paxlovid της Pfizer είναι ένα αντιϊκό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Το συγκεκριμένο φάρμακο περιέχει συνδυασμό δύο φαρμάκων, της νιρματρελβίρης και της ριτοναβίρης , που αποτελούν και τα δύο αντιϊκά φάρμακα. Η ριτοναβίρη είναι ευρέως γνωστή για την χρήση της κατά του HIV. Δεν είναι ενεργή κατά του COVID-19 αλλά δρα ως ενισχυτικός παράγοντας που αυξάνει τα επίπεδα της νιρματρελβίρης στο σώμα που καταπολεμά τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Μπορεί κάποιος ασθενής να λάβει το Paxlovid αν δεν έχει συμπτώματα; 

Η χορήγηση του Paxlovid  κατά του COVID-19 ξεκινά στα πρώιμα στάδια της νόσου, μέσα σε πέντε ημέρες από ένα θετικό τεστ (μοριακό ή rapi test). Η φαρμακευτική αγωγή αφορά τους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα (ακόμη και αν αυτά είναι ήπια). Αν και η απόφαση για την θεραπεία είναι αποκλειστικά του ασθενή, καλό είναι να κατανοεί τις επιλογές του.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν λάβει το Paxlovid έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αυτό όμως μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ασθενή ή στην οικογένειά του για αυτό είναι καλό να λάβει υπόψη όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής για το φάρμακο. Αυτά τα φάρμακα είναι αρκετά αποτελεσματικά και ασφαλή, και αποτρέπουν την σοβαρή νόσο ή την ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ακόμη και αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για την νόσο COVID-19 χρειάζεται να μένετε σε καραντίνα σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες.

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 από τη στιγμή που υπάρχουν θεραπείες;

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης και διασποράς του ιού. Τα χάπια δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια επειδή δεν προλαμβάνουν τη νόσο COVID-19 απλά την θεραπεύουν.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με την βοήθεια των εμβολίων, των μασκών και της κοινωνικής απόστασης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της σοβαρής νόσου. Αν ένα άτομο αρρωστήσει τότε τα φάρμακα αποτελούν μια πιθανή σωτήρια θεραπεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα χάπια και στα μονοκλωνικά αντισώματα για τον COVID-19;

Η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια ενδοφλέβια θεραπεία που τροφοδοτεί το σώμα με αντισώματα για την καταπολέμηση του COVID-19. Αν και τα αντιϊκά χάπια και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τον COVID-19, ο μηχανισμός δράσης τους είναι τελείως διαφορετικός.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού ή σε άλλες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού. Έτσι, παρεμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Τα αντιϊκά χάπια δρουν στο εσωτερικό των κυττάρων και αναστέλλουν την αντιγραφή του ιού.

Η χορήγηση και των δύο θεραπειών πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά από ένα θετικό τεστ για τον κορωνοϊό , αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς η χορήγησή τους μπορεί να γίνει μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η χορήγηση των αντιϊκών χαπιών πρέπει να γίνει σε διάστημα πέντε ημερών.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Paxlovid;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν Paxlovid δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας:

 • κνίδωση
 • δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
 • πρήξιμο στο στόμα, τα χείλη ή στο πρόσωπο
 • σφίξιμο στο λαιμό
 • εξάνθημα
 • βραχνάδα

Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • μειωμένη αίσθηση της γεύσης
 • διάρροια
 • αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • μυϊκούς πόνους
 • κοιλιακό άλγος
 • ναυτία
 • αδιαθεσία

Η απομάκρυνση του Paxlovid γίνεται από τους νεφρούς για αυτό χρειάζεται μια δόση προσαρμογής για τους ασθενείς με ήπια ως σοβαρή νεφρική νόσο. Οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο ή σοβαρή ηπατική νόσο, δεν μπορούν να λάβουν Paxlovid ,καθώς μπορεί να συμβεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του φαρμάκου , η οποία προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Όσοι λαμβάνουν Paxlovid πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους αν εμφανίζουν συμπτώματα  που υποδηλώνουν πρόβλημα στο ήπαρ, όπως η απώλεια όρεξης, το κίτρινο χρώμα στο δέρμα, τα σκουρόχρωμα ούρα, τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα, η φαγούρα στο δέρμα ή ο πόνος στην κοιλιά.

Αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 

Τα αντιϊκά χάπια συμβάλλουν στην αποτροπή της σοβαρής νόσου και της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν αποτελούν επιλογή για όλες τις ομάδες ασθενών. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τα εμβόλια, να θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με εναλλακτικές επιλογές όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.