Κάνε το Τεστ
σελήνιο, οφέλη σεληνίου στην υγεία, τροφές που περιέχουν σελήνιο, παρενέργειες σεληνίου

Σελήνιο: τα οφέλη του στην υγεία

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο , που υπάρχει φυσικά στο νερό και σε κάποιες τροφές. Οι άνθρωποι χρειάζονται πολύ μικρό ποσοστό σεληνίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

Γιατί είναι σημαντικό το σελήνιο;

Το σελήνιο έχει προσελκύσει την προσοχή λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Οι μελέτες  δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σεληνίου ίσως να μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Μεταξύ των υγιών ανθρώπων, η ανεπάρκεια του σεληνίου είναι ασυνήθιστη. Αλλά κάποιες καταστάσεις, όπως ο HIV, η νόσος του Crohn και άλλες, συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Οι άνθρωποι που θρέφονται ενδοφλέβια έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου.

Οφέλη σεληνίου

Αντιοξειδωτική δράση

Το σελήνιο αποτελεί συμπαράγοντα για πολλά αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, της οποίας ο κύριος ρόλος είναι να προστατεύει τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη. Το σώμα μας χρειάζεται σελήνιο για να  μπορεί να ωφεληθεί από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή και τις ελεύθερες ρίζες.

Υγεία ανοσοποιητικού συστήματος

Το σελήνιο επίσης βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σελήνιο είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των ουδετερόφιλων, των μακροφάγων, των ΝΚ κυττάρων, των Τ-λεμφοκυττάρων, και άλλων μηχανισμών του ανοσοποιητικού. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Υγεία του θυρεοειδή

Το σελήνιο βοηθά το σώμα στο μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδή, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της πέψης και της διάθεσης. Οι άνθρωποι με προβλήματα στο θυρεοειδή λαμβάνουν σελήνιο σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ώστε να μειωθούν τα αντισώματα του ανοσοποιητικού έναντι του θυρεοειδή. Επίσης το σελήνιο βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδή μετά τον τοκετό.

Καταπολέμηση του καρκίνου

Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτική δράση και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου. Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικά έχει αποδειχθεί ότι το σελήνιο μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου και βοηθά στη διατήρηση της συνολικής υγείας στους άνδρες.

Πηγές σεληνίου

Τα ποσοστά του σεληνίου στις τροφές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το ποσοστό του σεληνίου που υπάρχει στο χώμα που μεγαλώνει το φυτό. Τα φυτά που παίρνουν το σελήνιο από το έδαφος, επηρεάζουν και το ποσοστό του σεληνίου στα ζώα που καταναλώνουν αυτά τα φυτά. Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι γενικά καλές πηγές σεληνίου. Τα θαλασσινά και τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο αν και υπάρχει στο ψωμί, στα δημητριακά, στο κόκκινο κρέας και στα αυγά. Τροφές που περιέχουν σελήνιο περιλαμβάνουν:

  • Βραζιλιάνικα φιστίκια
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Βοδινό κρέας
  • Γαλοπούλα
  • Κοτόπουλο
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά
  • Ψωμί ολικής άλεσης
  • Φασόλια, φακές

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην πρόσληψη σεληνίου;

  • Παρενέργειες : η φυσιολογική πρόσληψη σεληνίου συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Όμως η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή, πυρετό και ναυτία όπως και προβλήματα στο ήπαρ, στους νεφρούς και στην καρδιά.
  • Αλληλεπιδράσεις: το σελήνιο μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής , όπως τα αντιόξινα, κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα κορτικοστεροειδή, την νιασίνη, τις στατίνες που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και τα αντισυλληπτικά χάπια.