Κάνε το Τεστ
ταμιφλου, χαπια, tamiflu, γριπη, κρυολογημα

TAMIFLU – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

Tamiflu και ο ιός της γρίπης

Το Tamiflu ("ταμιφλού") είναι ένα αντιϊκό φάρμακο και συγκεκριμένα ένας αναστολέας της νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη/oseltamivir) ο οποίος στόχο έχει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού της γρίπης στον οργανισμό (ιοί γρίπης Α και Β), βοηθώντας έτσι στην πρόληψη εμφάνισης ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης και της συνοδού συμπτωματολογίας (κακουχία, αδυναμία, φαρυγγαλγία, βήχας, ρινική συμφόρηση, κα) μικραίνοντας την περίοδο ανάρρωσης κατά 1-2 ημέρες, σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας Roche.

Πότε παίρνει κανείς Tamiflu;

Το Tamiflu χρησιμοποιείται

  • σε ασυμπτωματικούς ασθενείς (προφύλαξη) ή
  • σε όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης για 2 ημέρες ή λιγότερο (θεραπεία).

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πόνους, βήχα και πονόλαιμο. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα μέχρι βαριά πνευμονία και άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων.

Το Ταμιφλού δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο της γρίπης. To Tamiflu μπορεί να ληφθεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης (το εμβόλιο παρέχει αντισώματα κατά του ιού και το Tamiflu δεν μεταβάλει την αποτελεσματικότητά του).

Λήψη Tamiflu

Το Tamiflu χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική συνταγή.

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Tamiflu 75mg, Tamiflu 45mg και Tamiflu 30mg. Η αγωγή είναι για 5 ημέρες. Συνήθως για τους ενήλικες λαμβάνεται σε δοσολογία των 75mg πρωϊ και βράδυ, ενώ για τα παιδιά η δόση είναι μικρότερη καθοριζόμενη από το βάρος του παιδιού.

Μορφή Tamiflu mg Τιμή
Κάψουλες CAPS TAMIFLU 75MG BTx10 15,78 ευρώ
Κάψουλες CAPS TAMIFLU 40MG BTx10 15,51 ευρώ
Κάψουλες CAPS TAMIFLU 30MG BTx10 9,52 ευρώ

Το Tamiflu πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα είναι για ενημερωτικούς σκοπούς.

tamiflu ταμιφλου 30 mg 40 75 χαπια γριπη

Αποτελεσματικότητα Tamiflu

Το ταμιφλού χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1. Έκτοτε το Tamiflu έχει δεχτεί σημαντική κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Το 2014 έγκυρη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Tamiflu δεν μειώνει αποτελεσματικά τις νοσηλείες, και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη μείωση των επιπλοκών της γρίπης. Ακολούθησαν και άλλες μετα-αναλύσεις που κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη σε εκείνους που είναι κατά τα άλλα υγιείς, δεν είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο/ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Συνήθως οι προσδοκίες του κοινού για το Tamiflu είναι συχνά πολύ υψηλές. Όμως οι περισσότερες θετικές μελέτες δείχνουν ότι Tamiflu μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων μόνο κατά 12 έως 24 ώρες. Εάν ξεκινήσει κανείς τη λήψη του Tamiflu μετά από δύο ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, δεν βοηθά καθόλου. Το Tamiflu χρησιμοποιείται συνήθως για ασθενείς που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως η πνευμονία ή σε ασθενείς με επιβαρυντικούς παράγοντες (ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, ηλικία άνω των 65 ετών, κα).

Επίσης έχει αμφισβητηθεί το αν μειώνει το ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου ακόμα και στους ασθενείς υψηλού κινδύνου. To 2017 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [1] υποβίβασε το Ταμιφλου στη λίστα με τα "απαραίτητα φάρμακα", στην κατηγορία των "συμπληρωματικών φαρμάκων" με την ένδειξη "in critically ill hospitalized patients" (νοσηλευόμενους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση), ανταποκρινόμενος στα νεότερα δεδομένων σχετικά με την μειωμένη αποτελεσματικότητα του Tamiflu

Επίσης, τo Tamiflu δεν είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος.

Tamiflu και κορονοϊός

Σημειώνουμε πως για το Tamiflu δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα δεδομένα από κλινικές δοκιμές και μέτα-αναλύσεις για το αν είναι αποτελεσματικό ή όχι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού [2].

ταμιφλου, χαπια, tamiflu, γριπη, κρυολογημα

Παρενέργειες Tamiflu

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του ταμιφλού είναι ο εμετός, διάρροια, κεφαλαλγία, ίλιγγος, κοιλιακό άλγος, ρινορραγία και διαταραχές του ύπνου.

Άλλες σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tamiflu (ιδίως σε παιδιά και εφήβους) αφορούν σε νευροψυχιατρική συμπτωματολογία, όπως σύγχυση, μη-φυσιολογική συμπεριφορά, κρίσεις επιληψίας, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, κα. Δεδομένου αυτών των παρενεργειών, οι παιδίατροι και οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση του.

Σπάνιες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών δερματικών εξανθημάτων, έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που λαμβάνουν Tamiflu.

Φύλλο οδηγιών - χρήσης Tamiflu

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες φύλλο οδηγιών του Tamiflu (SPC).

Αντενδείξεις για το Tamiflu

Τροποποίηση της δοσολογίας του Tamiflu μπορεί να χρειάζεται σε όσους έχουν νεφρικά προβλήματα/δυσλειτουργία.

Γενόσημα φάρμακα: Ebilfumin
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ταμιφλου, tamiflou.
Άλλα αντιϊκά φάρμακα: Relenza (ζαναμιβίρη / zanamivir)

Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Η γρίπη είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί χρειάζεται να ακολουθούνται με προσοχή και σεβασμό.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Για την περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν φυσικές και εναλλακτικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ, όπως και συμπληρώματα και βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C) που μπορείτε να πάρετε με ασφάλεια. Υγιείς ενήλικες χωρίς υποκείμενα προβλήματα, με ήπια συμπτώματα, πιθανώς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γρίπη με φυσικά μέσα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΚΟΠΩΣΗ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ Depon, Algofren Εχινάκεια, Tonotil Epresat, Floradix Gelsemium Arsenicum album
ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ Depon, Algofren Καλέντουλα, Πρόπολη Hepar sulphur
ΠΥΡΕΤΟΣ Depon, Algofren Belladonna, Aconitum
ΒΗΧΑΣ Mucosolvan, Trebon-N Διάφορα φυτικά σιρόπια: Uncadep, Grintuss Kali bichr., Antimonium tart. Spongia, Drosera
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ Depon, Algofren Eupatorium, Rhus tox, Bryonia
ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ Otrivin, Dexaris, Dexarhina spray, Comtrex cold Physiomer σταγόνες Allium cepa, Euphrasia

Πηγές:

[1] WHO decision to downgrade Tamiflu 'comes far too late' argues expert, BMJ 2017,DOI: 10.1136/bmj.j3266
[2] Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of oseltamivir (Tamiflu) in the treatment of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 10.1371/journal.pone.0277206. eCollection 2022