Πού χρησιμοποιείται το Tamiflu;

Χρήση του Tamiflu

Το Tamiflu (προφέρεται ταμιφλού) είναι ένα αντιϊκό φάρμακο. Το Tamiflu είναι συγκεκριμένα ένας αναστολέας της νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη / oseltamivir) ο οποίος στόχο έχει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού της γρίπης στον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη εμφάνισης ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης (κακουχία, αδυναμία, φαρυγγαλγία, ρινική συμφόρηση, κα) μικραίνοντας την περίοδο ανάρρωσης κατά 1-2 ημέρες σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής Roche. Το Tamiflu χρησιμοποιείται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή σε όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα για 2 ημέρες ή λιγότερο.

Το Ταμιφλού δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο της γρίπης. To Tamiflu μπορεί να ληφθεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης (το εμβόλιο παρέχει αντισώματα κατά του ιού και το Tamiflu δεν μεταβάλει την αποτελεσματικότητά του).

Λήψη Tamiflu

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Tamiflu 75mg, Tamiflu 45mg και Tamiflu 30mg. Η αγωγή είναι για 5 ημέρες. Συνήθως για τους ενήλικες λαμβάνεται σε δοσολογία των 75mg πρωϊ και βράδυ, ενώ για τα παιδιά η δόση είναι μικρότερη καθοριζόμενη από το βάρος του παιδιού.

Το Tamiflu πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα είναι για ενημερωτικούς σκοπούς.

Το Tamiflu χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική συνταγή.

Αποτελεσματικότητα Tamiflu

Το ταμιφλού χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1. Έκτοτε το Tamiflu έχει δεχτεί σημαντική κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Το 2014 έγκυρη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Tamiflu δεν μειώνει αποτελεσματικά τις νοσηλείες, και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη μείωση των επιπλοκών της γρίπης. Ακολούθησαν και άλλες μετα-αναλύσεις που κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη σε εκείνους που είναι κατά τα άλλα υγιείς, δεν είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο/ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Επίσης έχει αμφισβητηθεί το αν μειώνει το ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου ακόμα και στους ασθενείς υψηλού κινδύνου. To 2017 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [1] αφαίρεσε το Ταμιφλου από τη λίστα με τα “απαραίτητα φάρμακα”, ανταποκρινόμενος στα νεότερα δεδομένων σχετικά με την μειωμένη αποτελεσματικότητα του Tamiflu.

Επίσης, τo Tamiflu δεν είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος.

Tamiflu και κορονοϊός

Σημειώνουμε πως το Tamiflu ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παρενέργειες Tamiflu

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του ταμιφλού είναι ο εμετός, διάρροια, κεφαλαλγία, ίλιγγος, ρινορραγία και διαταραχές του ύπνου.

Άλλες σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tamiflu (ιδίως σε παιδιά και εφήβους) αφορούν σε νευροψυχιατρική συμπτωματολογία, όπως σύγχυση, μη-φυσιολογική συμπεριφορά και κρίσεις επιληψίας. Δεδομένου αυτών των παρενεργειών, οι παιδίατροι και οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση του.

Αντενδείξεις για το Tamiflu

Τροποποίηση της δοσολογίας toy Tamiflu μπορεί να χρειάζεται σε όσους έχουν νεφρικά προβλήματα/δυσλειτουργία.

Γενόσημα φάρμακα: Ebilfumin
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ταμιφλου, tamiflou.
Άλλα αντιϊκά φάρμακα: Relenza (ζαναμιβίρη / zanamivir)

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν οι πιο φυσικές και εναλλακτικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ, όπως και βιταμίνες και συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε.

Πηγές:
[1] bmj.com/company/newsroom/who-decision-to-downgrade-tamiflu-comes-far-too-late-argues-expert

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more