Κάνε το Τεστ
διαφορές γρίπης τύπου Α και γρίπης τύπου Β, γρίπη Α, γρίπη Β, συμπτώματα γρίπης Α, συμπτώματα γρίπης τύπου Β, συχνότητα γρίπης τύπου Α, συχνότητα γρίπης τύπου Β, θεραπεία γρίπης τύπου Α, θεραπεία γρίπης τύπου Β, πρόληψη γρίπης, πρόληψη γρίπης τύπου Α, πρόληψη γρίπης τύπου Β. ποια γρίπη είναι πιο σοβαρή, για πόσες μέρες είναι μεταδοτική η γρίπη, πόσες μέρες διαρκεί η γρίπη Α

Διαφορές: Γρίπη τύπου Α και Γρίπη τύπου Β

Γρίπη τύπου Α και Γρίπη τύπου Β

Η "γρίπη" είναι ένας ευρύς όρος που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λανθασμένα για να περιγράψουν ένα μεγάλο εύρος παθήσεων. Ωστόσο, η γρίπη αναφέρεται συγκεκριμένα σε τέσσερις ιούς γρίπης (A, B, C, D) με τους πιο συχνούς τύπους να είναι η γρίπη τύπου Α και η γρίπη τύπου Β.

Η γρίπη τύπου Α επηρεάζει τους ανθρώπους και τα ζώα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζονται εποχικές επιδημίες. Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί υπότυποι. Από την άλλη πλευρά η γρίπη τύπου Β έχει δύο υποτύπους, και συνήθως προσβάλλει μόνο τους ανθρώπους,  μεταλλάσσεται πιο αργά, και δεν αποτελεί κίνδυνο για πανδημίες.

Αιτίες γρίπης

Γρίπη τύπου Α

Η πιο συχνή μορφή μετάδοσης της γρίπης Α είναι μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων που προκύπτουν όταν ένα μολυσμένο άτομο μιλά, φτερνίζεται, βήχει ή αναπνέει έντονα. Επίσης, η γρίπη τύπου Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω κάποιου μολυσμένου ζώου, όπως ένα πουλί ένα γουρούνι. Η γρίπη μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων αν ένα άρρωστο άτομο ακουμπήσει σε αυτά, όπως το πόμολο της πόρτας.

Γρίπη τύπου Β

Όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης τύπου Α, έτσι και η γρίπη τύπου Β μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο (βήχας, φτέρνισμα). Τα ζώα δεν είναι ευαίσθητα στη γρίπη τύπου Β, για αυτό γενικά δεν θεωρούνται φορείς.

Επιπολασμός

Γρίπη τύπου Α

Η γρίπη τύπου Α είναι η πιο συχνή μορφή γρίπης. Αποτελεί το 75% των ιογενών λοιμώξεων, και είναι η πιο συχνή αιτία της εποχικής γρίπης.

Η γρίπη τύπου Α περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες ανάλογα με την παρουσία 2 πρωτεϊνών στην επιφάνεια του ιού , την αιμοσυγκολλητίνη και την νευραμινιδάση. Οι υπότυποι αυτών των δύο πρωτεϊνών οδηγούν σε  πολλούς διαφορετικούς πιθανούς συνδυασμούς και μοναδικούς ιούς της γρίπης τύπου Α. Οι μικρές γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν αλλαγές στις πρωτεΐνες επιφάνειας μπορεί με τον καιρό να επιτρέπουν σε αυτά τα στελέχη να βελτιώνουν την ικανότητα μόλυνσης των ανθρώπων σε όλες τις εποχές. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την πρόβλεψη της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης ώστε τα εμβόλια να γίνονται πριν την έξαρση της γρίπης. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην επικράτηση της γρίπης τύπου Α κάθε εποχή.

Γρίπη τύπου Β

Φυσικά, οι αριθμοί και τα ποσοστά μπορεί να διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Για παράδειγμα, η γρίπη τύπου Β μπορεί να είναι η επικρατούσα στην αρχή του χειμώνα ειδικά στα παιδιά. Βέβαια, τα περισσότερα χρόνια κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α. Αυτό συμβαίνει επειδή η γρίπη τύπου Β δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και μεταλλάσσεται πολύ πιο αργά. Κατά μέσο όρο, η γρίπη τύπου Β αντιστοιχεί στο 25% των περιπτώσεων γρίπης.

Συμπτώματα

Γρίπη τύπου Α

Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α περιλαμβάνουν συνάχι, καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, πόνους στο σώμα (μυαλγία), κόπωση και ρίγος.

Η κύρια διαφορά είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της γρίπης Α είναι πιο δυνατά και μερικές φορές είναι αναγκαία η νοσοκομειακή περίθαλψη.

Γρίπη τύπου Β

Η γρίπη τύπου Β έχει παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω, αλλά είναι συνήθως πιο ήπια. Ωστόσο, μπορεί να είναι σοβαρά και να είναι αναγκαία η νοσοκομειακή περίθαλψη, ειδικά σε παιδιά.

Διάγνωση

Γρίπη τύπου Α

Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα. Αν ο γιατρός αναγνωρίσει τα σημάδια και τα συμπτώματα της γρίπης και υπάρχει έξαρση γρίπης στην κοινότητα, τότε μπορεί να είναι ανάγκη να γίνει ένα τεστ για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Υπάρχουν αρκετά rapid test για την διάγνωση της γρίπης που δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε 10-15 λεπτά, αλλά είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα τεστ που κάνουν οι γιατροί.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του μοριακού ελέγχου που χρειάζεται περισσότερο χρόνο αλλά είναι πιο αξιόπιστη από τα rapid tests , αν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα για ψευδώς αρνητικά ή θετικά αποτελέσματα.

Γρίπη τύπου Β

Όπως και με τη γρίπη τύπου Α, η διάγνωση ξεκινά με την κλινική εξέταση, και η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με rapid test ή με μοριακό έλεγχο.

Θεραπεία

Γρίπη τύπου Α

Η υποστηρικτική φροντίδα είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της γρίπης. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά μένουν σπίτι τους , ξεκουράζονται, πίνουν πολλά υγρά, παίρνουν παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων , τα οποία δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα, τα οποία ούτε αυτά είναι ικανά να εξαλείψουν τον ιό της γρίπης. Ουσιαστικά, μειώνουν την σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων περίπου κατά μία ημέρα, και απαιτείται η άμεση χορήγησή τους σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, ηλικιωμένοι) ή έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Αν και τα αντιϊκά φάρμακα δεν εξαλείφουν τον ιό, είναι πολύ σημαντικά γιατί μειώνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών. Επίσης, αποτρέπουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται , τα αντιϊκά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο του θανάτου. Η έναρξη της λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα σε δύο ημέρες από την έκθεση στον ιό. Το Tamiflu είναι ένα πολύ γνωστό αντιϊκό φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε ενήλικες και παιδιά από 14 ημερών. Επιπλέον, έχει προφυλακτική δράση σε άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Γρίπη τύπου Β

Οι θεραπείες για τη γρίπη τύπου Β είναι ίδιες με αυτές για την γρίπη τύπου Α. Βέβαια, η πιο συχνή θεραπεία είναι ο ασθενής να μένει σπίτι, να καταναλώνει πολλά υγρά να ξεκουράζεται και να παίρνει παυσίπονα.

Επειδή η γρίπη τύπου Β είναι λιγότερο σοβαρή, μπορεί να μην απαιτεί αντιϊκή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι μια επιλογή για τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου

Γρίπη τύπου Α

Η γρίπη τύπου Α είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για το μέσο όρο των ανθρώπων. Μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω), τα παιδιά, τις εγκύους, τους ανθρώπους με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα (όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού ή το άσθμα).

Γρίπη τύπου Β

Οι παράγοντες κινδύνου για την γρίπη τύπου Β και οι επιπλοκές είναι όμοιες με αυτές της γρίπης τύπου Α, αν και η γρίπη τύπου Β είναι πιο συχνή στα παιδιά.

Πρόληψη

Γρίπη τύπου Α

Μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της γρίπης είναι ο περιορισμός στην έκθεση στον ιό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την επαφή με άρρωστα άτομα και να απολυμαίνουμε τις μολυσμένες επιφάνειες. Κάθε άτομο που έχει γρίπη καλό είναι να μένει σπίτι του και να χρησιμοποιεί τον αγκώνα του όταν θέλει να φτερνιστεί ή να βήξει.

Πέρα από αυτά, η πιο αποτελεσματική γραμμή άμυνας είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης. Όλα τα εμβόλια προστατεύουν και από τους τέσσερις ιούς της γρίπης. Αρχικά, το εμβόλιο της γρίπης σχεδιάστηκε για να προστατεύει μόνο από τρεις ιούς της γρίπης. Την γρίπη τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) και την γρίπη τύπου Β. Όμως,  τα σύγχρονα εμβόλια προστατεύουν και από ένα ακόμη στέλεχος του ιού της γρίπης Β. Επίσης, προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία ενάντια στην εποχική γρίπη.

Τα στελέχη του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2) μπορούν και μεταλλάσσονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα εποχικά εμβόλια κατά της γρίπης να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του ιού της γρίπης Α.

Γρίπη τύπου Β

Και στην περίπτωση του ιού της γρίπης Β ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις (πλύσιμο των χεριών κλπ.). Το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό κατά του ιού της γρίπης Β, αν και μπορεί να μειώνεται η αποτελεσματικότητά του στα νέα στελέχη.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν μολύνει τους ανθρώπους με τον ιό της γρίπης. Τα εμβόλια περιέχουν νεκρούς ιούς ή μια πρωτεΐνη του ιού της γρίπης, που δεν είναι ικανά να μολύνουν έναν άνθρωπο.

Πότε πρέπει να μιλήσω με το γιατρό μου;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεπερνά την γρίπη στο σπίτι με ήπια ως μέτρια συμπτώματα. Αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο κάποιος να κάνει μια επίσκεψη στο γιατρό του. Όταν ένα άτομο έχει υποκείμενα θέματα υγείας πρέπει  να επικοινωνεί με το γιατρό του ώστε να βεβαιωθεί ότι η κατάσταση δεν θα γίνει πιο σοβαρή.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν για πολλές μέρες ή ένα άτομο εμφανίζει δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ξαφνική ζαλάδα, εμετό, δυσκαμψία στον αυχένα είναι σημαντικό να επικοινωνεί με το γιατρό του.

Ποια μορφή γρίπης είναι η πιο σοβαρή;

Αν και ο ιός της γρίπης Α και ο ιός της γρίπης Β έχουν πολλές ομοιότητες, γενικά η γρίπη τύπου Α είναι πιο συχνή και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα, επιδημίες και πανδημίες.

Πόσο διαρκεί η γρίπη τύπου Α;

Τα συμπτώματα τυπικά διαρκούν 5-7 ημέρες, αν και μπορούν να παραμείνουν ως δύο εβδομάδες. Τα αντιϊκά φάρμακα βοηθούν στη μείωση της διάρκειας της νόσου.

Για πόσες μέρες είναι μεταδοτική η γρίπη;

Οι άνθρωποι που έχουν γρίπη μεταδίδουν τον ιό μια μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πέντε ημέρες μετά.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Είναι πολύ σημαντικό να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας και να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας, ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν με φυσικούς τρόπους , αλλά αν παρατηρείτε επιδείνωση είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με το γιατρό σας. Φυσικά, η ψυχική μας υγεία παίζει τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση της γρίπης. Το άγχος πολλές φορές υπονομεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για αυτό εκτός από τη σωματική μας υγεία, είναι ανάγκη να φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε το στρες με υγιείς τρόπους, όπως με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.