Κάνε το Τεστ
φαρυγγίτιδα, συμπτώματα φαρυγγίτιδας, αιτίες φαρυγγίτιδας, θεραπεία φαρυγγίτιδας, αντιμετώπιση φαρυγγίτιδας, ομοιοπαθητική και φαρυγγίτιδα, τι να κάνω για να αντιμετωπίσω τον πονόλαιμο

Φαρυγγίτιδα

Φαρυγγίτιδα

Η φαρυγγίτιδα είναι η λοίμωξη στο φάρυγγα, που προκαλεί πονόλαιμο. Γενικά, η φαρυγγίτιδα αποτελεί ένα σύμπτωμα, παρά μια κατάσταση. Συνήθως, η κύρια αιτία της είναι οι ιοί και/ή τα βακτήρια, όπως ο ιός της γρίπης και του κρυολογήματος, ή το βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η φαρυγγίτιδα μπορεί να συνυπάρχει με την λοιμώδη μονοπυρήνωση, μια ιογενή λοίμωξη.

Η φαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε μύκητες σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής ή χρόνιας χρήσης κορτιζόνης και αντιβιοτικών. Μερικές φορές, οι αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να προκαλούν πονόλαιμο. Όταν ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους είναι ξηρός και όταν κάποιος αναπνέει από το στόμα, ειδικά το χειμώνα, μπορεί να εμφανίζει πονόλαιμο, ειδικά το πρωί μετά το ξύπνημα. Η μυϊκή καταπόνηση που έχει σχέση με τη φωνή μπορεί να προκαλεί πονόλαιμο παρόμοιο με αυτό της φαρυγγίτιδας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλεί χρόνιο πονόλαιμο επειδή τα οξέα του στομάχου ερεθίζουν το λαιμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας;

Τα πιο συχνά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • πόνο στο λαιμό
  • ξηρότητα και φαγούρα στο λαιμό
  • πόνο κατά την κατάποση
  • πόνο κατά την ομιλία

Άλλα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με την αιτία της κατάσταση. Αυτά περιλαμβάνουν την κόπωση, την αδιαθεσία, τους μυϊκούς πόνους, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, ειδικά όταν συνυπάρχει με την γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Ποιες είναι οι αιτίες της φαρυγγίτιδας;

Οι περισσότερες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Η φαρυγγίτιδα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις: οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και η βακτηριακή ιγμορίτιδα είναι παραδείγματα βακτηριακών λοιμώξεων που μπορεί να έχουν σχέση με την φαρυγγίτιδα.
  • Αλλεργίες: οι αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη, στη σκόνη, στη μούχλα προκαλούν ξηρότητα και φαγούρα στο λαιμό. Ο πονόλαιμος που έχει σχέση με αλλεργίες προκύπτει από τα φλέματα (την βλέννα από τη μύτη που καταλήγει στο πίσω μέρος του λαιμού). Η βλέννα ερεθίζει το λαιμό και προκαλεί πόνο.
  • Αμυγδαλίτιδα: οι αμυγδαλές είναι μάζες λεμφικού ιστού που εντοπίζονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της άμυνας του οργανισμού, καθώς παγιδεύουν τα μικρόβια που μας αρρωσταίνουν. Η αμυγδαλίτιδα συμβαίνει όταν οι αμυγδαλές εμφανίζουν λοίμωξη. Τα βακτήρια και οι ιοί μπορεί να προκαλούν αμυγδαλίτιδα.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: οι άνθρωποι που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν αίσθηση καύσου και πόνο στο λαιμό. Αυτός ο πόνος, γνωστός ως καούρα, συμβαίνει όταν τα οξέα από το στομάχι κινούνται προς τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το λαιμό στο στομάχι.
  • Ερεθιστικοί παράγοντες: όταν κάποιος φωνάζει μπορεί να ερεθίζει το λαιμό του. Επίσης, τα πικάντικα φαγητά, το κάπνισμα ερεθίζουν το λαιμό.
  • Αναπνοή από το στόμα: κάποιος μπορεί να έχει πονόλαιμο αν αναπνέει από το στόμα και όχι από τη μύτη όταν κοιμάται.

φαρυγγιτιδα

Θεραπεία της φαρυγγίτιδας

Φυσικά, η θεραπεία της φαρυγγίτιδας είναι ανάλογη με την αιτία της. Για παράδειγμα, αν ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος τότε μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει κάποια φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πονόλαιμου. Αν υπάρχει κάποια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, τότε ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο αντιβιοτικό για την βακτηριακή λοίμωξη. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αντιϊσταμινικά φάρμακα: τα φλέματα από τις αλλεργίες μπορεί να προκαλούν πονόλαιμο. Τα αντιϊσταμινικά συμβάλλουν στη διάλυση της βλέννας.
  • Αντιόξινα φάρμακα: τα αντιόξινα βοηθούν στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλεί καούρα και πονόλαιμο. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο.

Τι μπορώ να κάνω για τον πονόλαιμο;

Οι παστίλιες ή οι καραμέλες για το λαιμό ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τα εξής για την βελτίωση των συμπτωμάτων:

  • Ζεστά ροφήματα: μπορείτε να πίνετε ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι. Επίσης, οι ζεστές σούπες συμβάλλουν στην ανακούφιση της ξηρότητας στο λαιμό.
  • Υγραντήρας: για να προσθέσετε υγρασία στο περιβάλλον και να μην είναι ξηρό, ειδικά το υπνοδωμάτιο σας, ο υγραντήρας βοηθά στην αποφυγή της ξηρότητας στο λαιμό.
  • Ξεκούραση: αν η φαρυγγίτιδα είναι αποτέλεσμα της συνεχούς καταπόνησης της φωνής σας (διδασκαλία, τραγούδι, ομιλίες) τότε είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τη φωνή σας. Καλό είναι να μην παραμελείτε τον ύπνο σας, και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ.
  • Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων: το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, τα πικάντικα φαγητά και τα πολύ καυτά ροφήματα ερεθίζουν και επιδεινώνουν τον πονόλαιμο. Αν καπνίζετε είναι μια καλή ευκαιρία να το κόψετε.

Πώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου;

Οι περισσότερες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα κάποιας βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης. Για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάσταση και να ανακουφίσετε από τον πονόλαιμο μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Να καταναλώνετε πολλά υγρά.
  • Να ξεκουράζεστε περισσότερο.
  • Να χρησιμοποιείτε υγραντήρες.
  • Να αποφεύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες.
  • Να ξεκουράζετε τη φωνή σας.

Ίσως η φαρυγγίτιδα να ξεκινά με ένα γαργαλητό στο λαιμό. Στη συνέχεια αυτό μπορεί να γίνει πόνος και κυριολεκτικά να μην μπορείτε να καταπιείτε το φαγητό σας ή να μιλήσετε. Οι περισσότερες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας συμβαίνουν εξαιτίας βακτηριακών ή ιογενών λοιμώξεων και συνήθως υποχωρούν σε μια εβδομάδα. Αν η λοίμωξη είναι βακτηριακή τότε τα αντιβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε απλά πράγματα στο σπίτι ώστε να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για την ιογενή φαρυγγίτιδα. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ειδικά διαλύματα. να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιπυρετικά. Η υπερβολική χρήση των σπρέι για το λαιμό μπορεί να κάνει ακόμη πιο έντονο τον πονόλαιμο.

Είναι σημαντικό να μην παίρνετε αντιβιοτικά απλά για την φαρυγγίτιδα αν δεν γνωρίζετε ότι η λοίμωξη είναι μη ιογενής. Γιατί τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν κανένα όφελος στις ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης μπορεί να κάνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας ( όπως στη λοιμώδη μονοπυρήνωση), οι λεμφαδένες στο λαιμό μπορεί να είναι πρησμένοι. Ο γιατρός σας μετά από την κλινική εξέταση μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ξένους εισβολείς (βακτήρια και ιούς). Η ισορροπημένη διατροφή και η λήψη βιταμινών, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους καταπόνησης του οργανισμού. Στις μέρες μας,  υπάρχουν επίσης εναλλακτικές θεραπείες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ. Επιπλέον , σε περιόδους στρες το σώμα μας είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις για αυτό είναι ανάγκη να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και του LIFE COACHING.