Κάνε το Τεστ
μουσικοθεραπεία, θετικές επιδράσεις της μουσικής, οφέλη της μουσικής, μουσική και μείωση του στρες, μουσική και βελτίωση της διάθεσης, επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο. επίδραση της μουσικής στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου

Μουσικοθεραπεία – που βοηθάει;

Που βοηθάει η Μουσικοθεραπεία

Οι επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που φυσιολογικά δεν τις χρησιμοποιεί στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο μέσος άνθρωπος ακούει 25 τραγούδια την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ακούει κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι την ώρα. Η μουσική μπορεί να περιορίζει τον πόνο που νιώθουμε. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει επουλωτική επίδραση στο σώμα. Και φυσικά, βελτιώνει την διάθεσή μας. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη της μουσικοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί την μουσική ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.

Ποιες είναι οι επιδράσεις της μουσικής στην ψυχική μας υγεία; 

Η μουσική βελτιώνει την υγεία και την λειτουργία του εγκεφάλου μας με πολλούς τρόπους. Μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και παραγωγικοί. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε κουλτούρα και πολιτισμό. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώνονται με την μουσική. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των νευροεπιστημών, υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης της επίδρασης της μουσικής στον εγκέφαλο.

Το ενδιαφέρον γύρω από τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων πεδίων έρευνας όπως η νευρομουσικολογία, η οποία εξερευνά το πως αντιδρά το νευρικό μας σύστημα στη μουσική και η μουσικοθεραπεία.

Γιατί οι μουσικοί έχουν πιο υγιή εγκέφαλο;

Τα περισσότερα στοιχεία για το πως η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο προκύπτουν από ανθρώπους που έχουν σχέση με τη μουσική. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που έχουν σχέση με τη μουσική είναι διαφορετικός από τον εγκέφαλο των ανθρώπων που δεν είναι μουσικοί.

Οι μουσικοί έχουν μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο εγκέφαλο, εξαιρετική λειτουργική μνήμη, ακουστικές δεξιότητες και πνευματική ευελιξία. Επιπλέον, οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και την επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών είναι μεγαλύτερες. Οι μουσικοί έχουν επίσης μεγαλύτερο μεσολόβιο, τη ζώνη νευρικών ινών που μεταφέρει πληροφορίες ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Πώς η μουσική επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο; 

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η μουσική επηρεάζει τη διάθεση είναι μέσω του σχηματισμού συγκεκριμένων ενώσεων στον εγκέφαλο. Όταν κάποιος ακούει μουσική αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που μας δίνει κίνητρο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι υπεύθυνη για τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουμε όταν τρώμε σοκολάτα, κάνουμε σεξ.

Όταν κάποιος ακούει μια λίστα με τραγούδια, μπορεί να αυξάνει επιπλέον τα επίπεδα της ντοπαμίνης επιλέγοντας τη λειτουργία τυχαίας αναπαραγωγής.  Όταν ξαφνικά ακούει ένα αγαπημένο τραγούδι τότε η ντοπαμίνη αυξάνεται περισσότερο.

Αν ένα άτομο παίζει μουσική μαζί με άλλους ή απολαμβάνει την ζωντανή μουσική τότε διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως ορμόνη της αγάπης καθώς συμβάλλει στη δημιουργία σύνδεσης και στην καλλιέργεια της εμπιστοσύνης με τους άλλους.

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής; 

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ακούμε μουσική όταν νιώθουμε λύπη ή χαρά. Όμως ποια είναι τα οφέλη της μουσικής; Η μουσική έχει πανίσχυρη επίδραση πάνω μας καθώς μπορεί να μειώνει το στρες, να καταπολεμά την κατάθλιψη και να μας δίνει κουράγιο και δύναμη.

Ανεξάρτητα με τον τρόπο που υπάρχει η μουσική στη ζωή μας, τα οφέλη της είναι πολλά και αποδεδειγμένα.

Βελτίωση της διάθεσης

Όταν ακούμε μουσική τότε τα επίπεδα του στρες υποχωρούν και νιώθουμε πιο χαρούμενοι. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ακούμε μουσική ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη , "την ορμόνη της χαράς", την οποία έχουμε τόσο ανάγκη. Αυτή η ορμόνη μας κάνει να νιώθουμε καλά και μας χαρίζει ευεξία.

Ενίσχυση της μνήμης

Σας έρχεται στο μυαλό μια ανάμνηση ενώ ακούτε ένα τραγούδι; Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική δημιουργεί αναμνήσεις και μας βοηθά να θυμόμαστε πράγματα που είχαμε ξεχάσει.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η μουσική επίσης βοηθά στη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Για αυτό είναι πολύ βοηθητική σε ανθρώπους που έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι ή έχουν πάθει εγκεφαλικό. Ο ήχος της μουσικής βοηθά να θυμόμαστε παλιές αναμνήσεις, να δημιουργούμε νέες και να επουλωνόμαστε γρήγορα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν κάποιος παίζει δύσκολα μουσικά κομμάτια χρειάζεται γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες. Ο μουσικός δεν είναι ανάγκη να δίνει προσοχή μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να νιώθει τα βαθιά συναισθήματα ενός τραγουδιού. Οι μουσικοί έχουν ενισχυμένη μνήμη λόγω της πολυπλοκότητας της δουλειά τους, και αυτό τους δίνει την ικανότητα να δημιουργούν, να αποθηκεύουν και να ανακαλούν αναμνήσεις πιο αποτελεσματικά από τους άλλους.

Καλύτερος ύπνος

Θυμάστε τη μαμά σας να σας τραγουδάει ένα νανούρισμα πριν από τον ύπνο; Η μουσική είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού μας συστήματος και επιτρέπει στο σώμα μας να χαλαρώνει. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, και έτσι απελευθερώνουμε το στρες πριν από τον ύπνο.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ενστικτωδώς την ηρεμιστική δράση της μουσικής. Ίσως η μουσική να τους βοηθά να αντιμετωπίζουν την αϋπνία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κλασσική μουσική πριν τον ύπνο έχει χαλαρωτική επίδραση.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Γνωρίζατε ότι η μουσική είναι ένα φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού; Οι μελέτες δείχνουν πως όταν ακούμε μουσική αυξάνεται η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης Α. Αυτή μας βοηθά να καταπολεμούμε τους ιούς και να μειώνουμε την ανησυχία, το στρες και την κατάθλιψη.

Αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων

Οι λεπτές κινήσεις που κάνει ένα άτομο όταν παίζει μουσική ενισχύουν τη σύνδεση ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και δημιουργούν μια γέφυρα μεταξύ τους. Το αριστερό ημισφαίριο περιλαμβάνει τις γνωστικές και μαθηματικές ικανότητες, ενώ το δεξί ημισφαίριο αφορά κυρίως τη δημιουργικότητα. Το μεσολόβιο, το μικρό τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει τα δύο ημισφαίρια, όταν κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο τότε μεταφέρονται περισσότερα μηνύματα από το ένα ημισφαίριο στο άλλο και  δημιουργούνται πιο περίπλοκα μοτίβα. Για αυτό το λόγο οι μουσικοί έχουν την ικανότητα να λύνουν πιο εύκολα τα προβλήματα που προκύπτουν, με πιο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους.

Μείωση του στρες

Η ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης με την μουσική συμβάλλει στην ανακούφιση από το άγχος. Υπάρχουν πολλές μορφές άγχους, όπως το οξύ και το χρόνιο άγχος. Ανάλογα με την κατάσταση, το οξύ στρες μπορεί να είναι βοηθητικό και να μας δίνει κίνητρο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Το στρες γίνεται πρόβλημα όταν μετατρέπεται σε χρόνιο. Το χρόνιο στρες προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε πονοκεφάλους, αϋπνία, και άλλα σωματικά συμπτώματα.

Όταν κάποιος ακούει μουσική τακτικά ανακουφίζει το οξύ στρες και έτσι αποτρέπει την εμφάνιση του χρόνιου στρες.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους 

Η μουσική έχει τη δύναμη να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει τις προκοινωνικές συμπεριφορές. Όπως για παράδειγμα, τη συμπόνια, την ευγένεια, τη γενναιοδωρία, και τη συνεργασία.  Η μουσική φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, ειδικά σε ομάδες χορού ή μουσικής.  Aποτελεί ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Βέβαια, εκτός από την μουσικοθεραπεία, υπάρχουν και άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.