Κάνε το Τεστ
Πονόλαιμος, Ερεθισμένος λαιμός, Ερεθισμένος λαιμός αντιμετώπιση, Συμπτώματα πονόλαιμου, Αιτίες πονόλαιμου, Πόνος στο λαιμό όταν καταπίνω, Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης πονόλαιμου, Φάρμακα για τον πονόλαιμο, Αντιβιοτικά για τον πονόλαιμο, Πως να ανακουφίσω τον πόνο στο λαιμό

Πονόλαιμος, ερεθισμένος λαιμός – αντιμετώπιση

Πονόλαιμος, ερεθισμένος λαιμός - αντιμετώπιση

Ο πονόλαιμος μπορεί να προκαλεί πόνο, ξηρότητα και φαγούρα στο λαιμό. Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που καταγράφονται κάθε χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα κάποιας ιογενής ή μικροβιακής λοίμωξης, ή συμβαίνει λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως ο ξηρός αέρας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πονόλαιμου, ανάλογα με το τμήμα του λαιμού που επηρεάζεται:

 • Η φαρυγγίτιδα προκαλεί πρήξιμο και πόνο στο λαιμό.
 • Η αμυγδαλίτιδα είναι το οίδημα και η ερυθρότητα στις αμυγδαλές, τον μαλακό ιστό στο πίσω μέρος του στόματος.
 • Η λαρυγγίτιδα είναι το οίδημα και η ερυθρότητα στο λάρυγγα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πονόλαιμου;

Ο πονόλαιμος μπορεί να προκαλεί πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουμε, ξηρότητα και φαγούρα. Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, ενός κρυολογήματος (ίωσης), αλλεργιών ή άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, αν και μπορεί να οφείλεται σε ιούς ή βακτήρια, συχνά έχει παρόμοια συμπτώματα.

Μερικές φορές τα ακόλουθα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς:

 • Βήχας
 • Καταρροή
 • Βραχνάδα
 • Επιπεφυκίτιδα

Γενικά, τα συμπτώματα μιας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Πόνο στην κατάποση
 • Πονόλαιμο που ξεκινά πολύ γρήγορα
 • Πρησμένες και κόκκινες αμυγδαλές
 • Λευκά σημάδια και πύον στις αμυγδαλές
 • Μικροσκοπικά, κόκκινα σημάδια στον ουρανίσκο
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες στην πρόσθια πλευρά του λαιμού

Ποιες είναι οι αιτίες του πονόλαιμου;

Οι αιτίες του πονόλαιμου περιλαμβάνουν:

 • Ιούς, όπως αυτούς που προκαλούν το κρυολόγημα ή τη γρίπη
 • Βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος
 • Αλλεργίες
 • Κάπνισμα ή παθητικό κάπνισμα

Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου. Ωστόσο, οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στο λαιμό και στις αμυγδαλές προκαλούνται από βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια ανήκουν στην ομάδα Α του στρεπτόκοκκου (Streptococcus pyogenes).

Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις

Ο πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις και βελτιώνεται μόνος του χωρίς θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, ο πονόλαιμος που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά για την αποτροπή των επιπλοκών.

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή αν ο πονόλαιμος διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Πονόλαιμος, Ερεθισμένος λαιμός, Ερεθισμένος λαιμός αντιμετώπιση

Πόνος στο λαιμό όταν καταπίνω-αντιμετώπιση

Αν εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Διαφορετικά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο.

1. Ζεστά και κρύα υγρά

Μπορείτε να πίνετε ζεστά υγρά όπως το τσάι ή μια κοτόσουπα ή να δοκιμάσετε κρύο νερό. Ανάλογα με το τι σας βοηθά και σας ανακουφίζει.

Τα υγρά κρατούν καθαρούς τους βλεννογόνους, διατηρούν τη ροή των υγρών και προλαμβάνουν την ιγμορίτιδα. Η ζέστη μειώνει το βήχα. Καλό είναι να κάνετε δοκιμές στο ζεστό και στο κρύο για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

2. Γαργάρες

Μπορείτε να διαλύσετε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες με το διάλυμα που φτιάξατε , χωρίς φυσικά να το καταπιείτε , κάθε τρεις ώρες για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο.  Το αλατόνερο βοηθά στη μείωση του οιδήματος και του ερεθισμού στο λαιμό.

3. Παυσίπονα

Τα αντιϊσταμινικά μπορεί να ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Η παρακεταμόλη (Depon), η ιβουπροφαίνη (Algofren) και η ναπροξένη (Naprosyn) επίσης βοηθούν στον πονόλαιμο που εντοπίζεται πιο βαθιά, στους αδένες και άλλα τμήματα του λαιμού.

4. Ατμός και υγρασία

Ένα ζεστό μπάνιο πάντα βοηθά. Όταν συσσωρεύεται ο ατμός, αναπνεύστε βαθιά και ο λαιμός θα ανοίξει. Ο ατμός διαλύει τη βλέννα και ενυδατώνει και ανακουφίζει τον πονόλαιμο.

5. Ξεκούραση

Βάλτε το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι και μείνετε ξαπλωμένοι με τα μάτια κλειστά. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεται το σώμα και η φωνή σας.

6. Μέλι

Το μέλι αποτελεί μια φυσική λύση για τον πονόλαιμο. Καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τι πρέπει να αποφεύγω όταν έχω πονόλαιμο;

Καλό είναι να αποφεύγετε όσα ερεθίζουν το λαιμό σας, όπως για παράδειγμα:

Πόσο διαρκεί ο πονόλαιμος;

Συνήθως η διάρκεια του πονόλαιμου εξαρτάται από την αιτία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος υποχωρεί μέσα σε 3-10 ημέρες αν προκαλείται από κάποια ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Στις βακτηριακές λοιμώξεις ή στις αλλεργίες, ο πονόλαιμος μπορεί να διαρκεί περισσότερο αν δεν λάβετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;

Καλό είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν:

 • Έχετε έντονο πονόλαιμο, που διαρκεί μέρες και δεν βελτιώνεται ή αντανακλά στο αυτί σας.
 • Δυσκολεύεστε στην κατάποση, στην αναπνοή.
 • Έχετε φλέματα με αίμα.
 • Έχετε υψηλό πυρετό.
 • Έχετε χάσει τη φωνή σας για περισσότερο από μία ως δύο εβδομάδες.

Φαρμακευτική αγωγή για τον πονόλαιμο

Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί μπορείτε να πάρετε κάποια φάρμακα που θα ανακουφίσουν τον ερεθισμένο σας λαιμό ή θα θεραπεύσουν την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση του πονόλαιμου περιλαμβάνουν:

Δεν πρέπει να δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, καθώς συνδέεται με μια σπάνια και σοβαρή κατάσταση, το σύνδρομο Reye.

Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο με:

 • ειδικά σπρέι που περιέχουν αντισηπτικά που προκαλούν μούδιασμα όπως η φαινόλη ή συστατικά όπως η μενθόλη και ο ευκάλυπτος
 • σιρόπια για το βήχα
 • παστίλιες για το λαιμό (Strepsils)

Πότε χρειάζομαι αντιβιοτικό;

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος. Δεν έχουν καμία επίδραση στις ιογενείς λοιμώξεις.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις απαιτούν την χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία τους ώστε να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα και ο ρευματικός πυρετός.

Συνήθως οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά περίπου 10 ημέρες και πρέπει να μην διακόπτουν την αγωγή ακόμη και αν νιώθουν καλύτερα. Η πρόωρη διακοπή των αντιβιοτικών μπορεί να αφήσει κάποια βακτήρια ζωντανά, με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν ξανά. Η αντοχή στα αντιβιοτικά, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την θεραπεία των λοιμώξεων.

Οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις , όπως επίσης και οι ερεθιστικοί παράγοντες, προκαλούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων πονόλαιμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, η ξεκούραση, οι γαργάρες, τα ζεστά υγρά και τα παυσίπονα βοηθούν στην ανακούφιση του πονόλαιμου.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός μπορεί να κάνει τεστ (πχ τεστ στρεπτοκόκκου - Strep Test) για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τις υποψίες του για στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Αντιμετώπιση πονόλαιμου με φυσικό τρόπο

Αρκετές φορές η ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει τη λύση στο πονόλαιμο και στις διάφορες ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα (όπως το Hepar sulphur) μπορούν να προσφέρουν πολλά, πάντα υπό τις οδηγίες του ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού σας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ο πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από ιούς και βακτήρια. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να καταπολεμά αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.