Κάνε το Τεστ
ολιστική ψυχιατρική, θεραπεία με ολιστική ψυχιατρική, θεραπευτικές παρεμβάσεις ολιστικής ψυχιατρικής

Θεραπευτικές παρεμβάσεις της ολιστικής ψυχιατρικής

Ολιστική Ψυχιατρική

Τις τελευταίες δεκαετίες, το επίκεντρο της ψυχιατρικής έχει μετατοπιστεί από την πραγματική “θεραπεία” σε "φαρμακοθεραπεία". Δηλαδή η συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων έχει μετατραπεί πλέον στην αυτόματη, “αυτονόητη” και αδιάκριτη επιλογή θεραπείας, χωρίς όμως να είναι κατανοητό γιατί εμφανίζονται οι διαταραχές σε βιοχημικό επίπεδο ή χωρίς να υπολογίζονται τα ψυχοπιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής στην ζωή του.

Τα περισσότερα φάρμακα στην ψυχιατρική σαφώς και έχουν θετικές επιδράσεις στα συμπτώματα, όμως αυτές είναι προσωρινές και συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα φάρμακα δεν στοχεύουν στο πραγματικό πρόβλημα, αλλά στις εκδηλώσεις αυτού. Όμως υπάρχουν πολλές διαφορετικά αίτια και παράγοντες κατάθλιψης ή άγχους, και πρέπει αυτά να αναγνωριστούν αν θέλουμε ουσιαστική και μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στη χημική ανισορροπία νευροδιαβιβαστών, από την ανεπάρκεια των βιταμινών μέχρι τις ορμονικές διαταραχές, τα ψυχολογικά μοτίβα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας, τις συνθήκες τις ζωής μας, και τα ψυχοτραυματικά γεγονότα. Όλα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων και των άλλων ενδοκρινών οργάνων και εν τέλει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όμως πέρα από τα συμπτώματα, τίποτα άλλο δεν βελτιώνεται με την φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με την ολιστική ψυχιατρική, τα συμπτώματα είναι ένα μήνυμα του σώματος ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται προσοχή. Αν συνεχίζουμε να αγνοούμε τις αιτίες και να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα αποκλειστικά με τα φάρμακα, δεν θα βρείτε ποτέ την πραγματική αιτία του προβλήματος ώστε να μπορέσετε να το επιλύσετε.

Ένας ολιστικός ψυχίατρος εξερευνά τα πραγματικά αίτια των συμπτωμάτων και μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα δρόμο που θα φέρει την πραγματική υγεία, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Από τη στιγμή που διορθώνετε την υποκείμενη ανισορροπία, η σύνδεση μυαλού και σώματος είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να επουλώσει και να επιδιορθώσει μόνη της οποιοδήποτε πρόβλημα.

Με την ολιστική ψυχιατρική δημιουργούνται εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα που συνδυάζουν μεθόδους της δυτικής και ανατολικής ιατρικής, τα οποία έχουν τη δύναμη να προάγουν τη συναισθηματική υγεία αξιοποιώντας τη σύνδεση μυαλού και σώματος. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στο ιατρείο μας περιλαμβάνουν:

Η μοντέρνα ψυχιατρική γνωρίζει ότι υπάρχουν οφέλη στα φάρμακα, αλλά και πως αυτά αποτελούν μόνο κομμάτι της λύσης και όχι την ίδια τη λύση. Η προσπάθεια ενός ολιστικού ψυχιάτρου είναι να εντοπίσει τη ρίζα των προβλημάτων, και να θεραπεύσει το άτομο ως ολότητα. Το κλειδί της ολιστικής ψυχιατρικής είναι ο συνδυασμός θεραπευτικών μέσων, η ψυχοθεραπεία, και η τέχνη της φαρμακευτικής “μετριοφροσύνης”. Με απλά λόγια, ένας ολιστικός ψυχίατρος έχει τις ικανότητες και τις γνώσεις ώστε να αντιλαμβάνεται πότε οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, και πότε υπάρχουν και πιο ήπιες θεραπευτικές διαθέσιμες επιλογές.

Ολιστική Ιατρική

Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της ολιστικής ιατρικής προσέγγισης επεκτείνονται πολύ πέρα από τους περιορισμούς της παραδοσιακής συμβατικής ψυχιατρικής.