Κάνε το Τεστ
ολιστική ιατρική, ολιστική αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αμινοξέα και κατάθλιψη, βιταμίνες Β και κατάθλιψη, ροδιόλα και κατάθλιψη, βιταμίνη D και κατάθλιψη, ψευδάργυρος και κατάθλιψη, κρόκος Κοζάνης και κατάθλιψη, εναλλακτικές επιλογές για την θεραπεία της κατάθλιψης

Διατροφική προσέγγιση της κατάθλιψης

Διατροφική προσέγγιση της Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπευτικές επιλογές. Η ολιστική προσέγγιση επικεντρώνεται στο πως θα θεραπεύσετε το σώμα και το πνεύμα σας ώστε να νιώσετε καλύτερα. Η ισορροπημένη και ολιστική διατροφή, η άσκηση, η ψυχοθεραπεία, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν επιλογές της ολιστικής ιατρικής, που μαζί με τη αντικαταθλιπτική αγωγή (εφόσον χρειάζεται λόγω της σοβαρότητας της κατάθλιψης) μπορούν να επιταχύνουν την βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Αμινοξέα και κατάθλιψη

Η ολιστική ιατρική δίνει μεγάλη σημασία στη διατροφή. Και αυτό γιατί το άγχος και η κατάθλιψη σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκύπτουν από ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ και το γλουταμικό οξύ. Πολλά γνωστά αντικαταθλιπτικά και συμπληρώματα διατροφής δρουν αποκαθιστώντας την ισορροπία στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.  Τα αμινοξέα τρυπτοφάνη και 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP) είναι πρόδρομες ενώσεις της σεροτονίνης, η οποία είναι πρόδρομος της μελατονίνης. Τα αμινοξέα φαινυλαλανίνη και τυροσίνη είναι πρόδομοι της ντοπαμίνης , η οποία είναι πρόδρομος της νορεπινεφρίνης. Τα συμπληρώματα διατροφής (όπως το Tonotil Plus) που στοχεύουν στα αμινοξέα μπορεί να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Το αμινοξύ θεανίνη είναι ανταγωνιστής του γλουταμικού, ενός διεγερτικού νευροδιαβιβαστή.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει αν κάποιο άτομο μπορεί να ωφεληθεί από την 5-HTP , την τυροσίνη, την θεανίνη ή τον συνδυασμό τους.

Μια εναλλακτική επιλογή στη θεραπεία που στοχεύει στα αμινοξέα είναι η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν διαφορετικά αμινοξέα σε σημαντικές ποσότητες.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι πρόδομος των αμινοξέων L-κυστεΐνη και της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα από τα πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στο σώμα και ουσιαστική για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την  προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία, και ενισχύει τα επίπεδα της γλουταθειόνης στον οργανισμό.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών κυτοκινών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η ιντερλευκίνη-6 και ο TNF-α. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βιταμίνες Β και κατάθλιψη

Το βιοχημικό μονοπάτι μέσω του οποίου η 5-HTP μετατρέπεται σε σεροτονίνη και η τυροσίνη σε ντοπαμίνη απαιτεί βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (συνένζυμα) που διευκολύνουν τις ενζυμικές αντιδράσεις, όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που δρουν ως συμπαράγοντες σε πολλά βιοχημικά μονοπάτια. Τα συμπληρώματα με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία μπορεί να ωφελούν κάποιους ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη.

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία και στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι βιταμίνες Β περιλαμβάνουν το φολικό οξύ, την βιταμίνη Β12 και την βιταμίνη Β6. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες  για την παραγωγή και την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ και η ντοπαμίνη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και τα συμπληρώματα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Τα συμπληρώματα φολικού οξέος φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της ανθεκτικής κατάθλιψης στα παιδιά και στους ενήλικες.

Τα συμπληρώματα με βιταμίνη Β12 επίσης φαίνεται να μειώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε μείζονα κατάθλιψη όταν χρησιμοποιούνται μαζί με την αντικαταθλιπτική αγωγή.

Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η τρυπτοφάνη και μια μορφή της βιταμίνης Β3 που ονομάζεται νικοτιναμίδη.

Ροδιόλα και κατάθλιψη

Το άγχος προκύπτει αρχικά από μια υποκείμενη ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές ή οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (προβλήματα στην οικογένεια, στη σχέση, στη δουλειά). Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα καθορίζονται από τον υποθάλαμο. Το στρες συχνά συνδέεται με μια ανισορροπία στη λειτουργία  των επινεφριδίων. Σε πολλούς ανθρώπους με χρόνιο άγχος παρατηρείται η κόπωση των επινεφριδίων ως συνέπεια του στρες. Τα προσαρμογόνα είναι βότανα τα οποία βοηθούν στην ισορροπία της λειτουργίας των επινεφριδίων. Η ροδιόλα είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα βότανα  για το άγχος και την κατάθλιψη. Πολλά συμπληρώματα περιέχουν συνδυασμό προσαρμογόνων βοτάνων.

Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που συνδέεται με πολλά οφέλη στην υγεία. Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτιώνει την απόκριση στο στρες και βοηθά το σώμα να αποκριθεί σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Η ροδιόλα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες καθώς έχει την ικανότητα να ενισχύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και να μειώνει τον υπερδραστήριο άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων.

Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο άγχος. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο υπερδραστήριος άξονας μπορεί να συνδέεται με την μείζονα κατάθλιψη.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με ροδιόλα ωφελούν κάποιους ανθρώπους με κατάθλιψη.

Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει δειχθεί ότι η ροδιόλα είναι λιγότερο αποτελεσματική από το αντικαταθλιπτικό σερτραλίνη, αλλά έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κατάθλιψη

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να συνδέονται με την φλεγμονή και την ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε η φλεγμονή και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού είναι πρόδρομες καταστάσεις ή συνέπεια του άγχους. Μερικά άτομα με άγχος και κατάθλιψη νιώθουν καλύτερα όταν λαμβάνουν συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το EPA και το DHA. Το EPA είναι πρόδρομος ένωση για ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση όπως οι προσταγλαδίνες και τα λευκοτριένια. Ο λιναρόσπορος περιέχει ALA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ το οποίο είναι πρόδρομος ένωση του EPA και του DHA.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.  Η βιταμίνη D δεν είναι στην πραγματικότητα βιταμίνη, το ανθρώπινο σώμα την συνθέτει στο δέρμα από την χοληστερόλη όταν εκτίθεται στην UVB ακτινοβολία. Το αντηλιακά με δείκτη SPF 15 μπλοκάρουν σε ποσοστό 97% την μετατροπή της χοληστερόλης σε βιταμίνη D. Κάποια άτομα με άγχος και κατάθλιψη έχουν χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D. Η λήψη βιταμίνης D βοηθά στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη (όπως οι βιταμίνες Α, Ε και Κ) και είναι τοξική σε υπερβολικά αυξημένα ποσοστά.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, και σε αυτούς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα ή έλλειψη βιταμίνης D. Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από το γενικό πληθυσμό, και οι άνθρωποι με έλλειψη έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η βιταμίνη D βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω πολλών μηχανισμών, όπως η μείωση της φλεγμονής, η ρύθμιση της διάθεσης και η προστασία από νευρολογικές διαταραχές.

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, της ποιότητας ζωής και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων  της νόσου.

Ψευδάργυρος και κατάθλιψη

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και την ρύθμιση των μονοπατιών των νευροδιαβιβαστών. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μαζί με την αντικαταθλιπτική αγωγή βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Κρόκος Κοζάνης (σαφράν) και κατάθλιψη

Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα μπαχαρικό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή κροκίνη και κροκετίνη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Αν και ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει δεν είναι γνωστός, ίσως το σαφράν να αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και έτσι να διατηρεί διαθέσιμα τα επίπεδά της στον εγκέφαλο περισσότερο.

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ολιστικά

Η ολιστική ιατρική έχει ως στόχο την αναγνώριση και την θεραπεία της ρίζας της κάθε κατάστασης. Τα συμπληρώματα διατροφής, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ συμβάλλουν  στην αντιμετώπιση του ΑΓΧΟΥΣ και της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.