Κάνε το Τεστ
ροδιόλα, τι είναι η ροδιόλα, οφέλη ροδιόλας, παρενέργειες ροδιόλας

Ροδιόλα: τα οφέλη της στην υγεία

Ροδιόλα

Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται στο ψυχρό κλίμα των βουνών της Ευρώπης και της Ασίας. Οι ρίζες του είναι προσαρμογόνες (adaptogens), προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, δηλαδή προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι κάτι άλλο. Επίσης ονομάζεται χρυσή ρίζα ή Αρκτική ρίζα και η επιστημονική της ονομασία είναι Rhodiola rosea.

Οι ρίζες της περιέχουν πάνω από 140 ενεργά συστατικά, και τα πιο γνωστά είναι η ροσαβίνη και η σαλιδροσίδη. Στη Ρωσία και στις Σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιούν τη ροδιόλα για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.

Οφέλη ροδιόλας

1. Μειώνει το στρες

Η ροδιόλα είναι προσαρμογόνα, και φυσικά αυξάνει την αντοχή του σώματος στο στρες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε τις δύσκολες καταστάσεις καλύτερα. Βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους, όπως η κόπωση και η ανησυχία μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της εξουθένωσης, που είναι εμφανίζονται λόγω χρόνιου στρες.

2. Μειώνει την κόπωση

Το στρες, η ανησυχία και ο ανεπαρκής ύπνος είναι μόνο μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κόπωση, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σωματικής και ψυχικής κούρασης. Εξαιτίας των προσαρμογόνων ιδιοτήτων της, η ροδιόλα βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης. Επίσης βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και την προσοχή.

3. Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή αλλά σοβαρή νόσος που επηρεάζει αρνητικά το πως αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης πολλές φορές χορηγείται αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

Η ροδιόλα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, την αϋπνία και τη συναισθηματική σταθερότητα. Η ροδιόλα έχει παρόμοια δράση με αυτή των αντικαταθλιπτικών, ενώ ταυτόχρονα έχει λιγότερες παρενέργειες.

4. Βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να ανταποκριθεί στην ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι άνθρωποι με διαβήτη κάνουν ενέσεις ινσουλίνης ή παίρνουν φάρμακα για να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη ώστε να είναι φυσιολογικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, προκαλώντας βλάβη στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα β-κύτταρα είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος σε απόκριση στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η βλάβη στα β-κύτταρα δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση της γλυκόζης. Η σαλιδροσίδη που υπάρχει στη ροδιόλα δρα σαν φυσικό αντιοξειδωτικό στο σώμα και προστατεύει τα β-κύτταρα από το  οξειδωτικό στρες.

5. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η σαλιδροσίδη, ένα κύριο συστατικό της ροδιόλας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ουροδόχο κύστη, στο παχύ έντερο, στο μαστό και στο ήπαρ. Φυσικά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την διερεύνηση της αντικαρκινικής της δράση.

Παρενέργειες ροδιόλας

Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες χρειάζονται πολλές μελέτες για να αποδειχθούν, οι τυχλον παρενέργειες της ροδιόλας είναι ήπιες, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •  Ζαλάδα
  •  Ξηροστομία
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Νευρικότητα

Η νευρικότητα είναι ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο άγχος και χρειάζονται μεγαλύτερη δοσολογία ροδιόλας. Επίσης έχει ήπια διεγερτική δράση και για αυτό δεν συστήνεται σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή ή που λαμβάνουν άλλα διεγερτικά.

Λήψη ροδιόλας

Γενικά συστήνεται η λήψη της με άδειο στομάχι 30 λεπτά πριν το πρωινό ή το μεσημεριανό. Καλό είναι να αποφεύγετε η λήψη της το απόγευμα αν θέλετε να σας βοηθήσει στις διαταραχές ύπνου το βράδυ.

Η ροδιόλα είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή. Μια δόση 200-600 mg την ημέρα είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.