Κάνε το Τεστ
Στρεπτόκοκκος. Τι είναι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, Ομάδες στρεπτόκοκκου, Συμπτώματα στρεπτόκοκκου, Συμπτώματα στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, Θεραπεία στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Στρεπτόκοκκος

Στρεπτόκοκκος

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν κάθε λοίμωξη από όλα τα βακτήρια της ομάδας του στρεπτόκοκκου.

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών στρεπτόκοκκων , οι οποίοι προκαλούν συμπτώματα όπως μια ήπια αναπνευστική λοίμωξη μέχρι απειλητικές λοιμώξεις στο αίμα και στα όργανα. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με στρεπτόκοκκο, από τα μωρά, τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους.

Η θεραπεία για τις περισσότερες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι τα αντιβιοτικά. Οι κατηγορίες των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

  • Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α
  • Στρεπτόκοκκο της ομάδας Β
  • Στρεπτόκοκκο της ομάδας C
  • Στρεπτόκοκκο της ομάδας G

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS), γενικά επηρεάζει το λαιμό και το δέρμα. Οι άνθρωποι μπορεί να φέρουν τον ιό χωρίς να εκδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα. Οι περισσότερες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α προκαλούν σχετικά ήπια νόσο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγούν σε σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Η μετάδοση των στρεπτόκοκκων της ομάδας Α μπορεί να γίνει μέσω της άμεσης επαφής με τη βλέννα από τη μύτη ή το λαιμό των μολυσμένων ατόμων ή μέσω της επαφής με μολυσμένα τραύματα ή πληγές. Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκους της ομάδας Α;

Γενικά, προκαλούν ήπια νόσο ,το στρεπτοκοκκικό λαιμό, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο που εμφανίζεται πολύ γρήγορα, πόνο όταν κάποιος καταπίνει, πυρετό, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές (κάποιες φορές έχουν λευκά σημάδια ή πύον), μικρές κόκκινες κηλίδες στον ουρανίσκο, και διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να συνοδεύονται από πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, ναυτία ή εμετό, ειδικά στα παιδιά. Η νόσος τυπικά εκδηλώνεται μέσα σε 2-5 ημέρες μετά την έκθεση.

Φυσικά, ένας γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη απλά με την κλινική εξέταση, για αυτό είναι αναγκαία τα διαγνωστικά τεστ. Υπάρχουν διαθέσιμα τεστ για τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα ιογενών λοιμώξεων, στις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις η αιτία είναι τα βακτήρια. Για αυτό το λόγο η θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά.

Αυτού του τύπου οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι πι συχνές στα παιδιά σχολικής ηλικίας από 5-15 ετών. Οι γονείς και οι ενήλικες που έρθουν σε επαφή με παιδιά αυτών των ηλικιών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωσταίνουν.

Οστρακιά

Η οστρακιά είναι μια ήπια ασθένεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν τον κόκκινο λαιμό, ένα κόκκινο εξάνθημα που έχει αίσθηση γυαλόχαρτου και την κόκκινη γλώσσα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, τους διογκωμένους αδένες στο λαιμό, έντονο κόκκινο δέρμα στις μασχάλες, στους αγκώνες ή στη βουβωνική χώρα.

Η νόσος τυπικά ξεκινά με πυρετό και πονόλαιμο. Το εξάνθημα, προκαλείται από μια τοξίνη από τα βακτήρια της ομάδας Α. Η εμφάνισή του συνήθως συμβαίνει μία ή δύο ημέρες αργότερα, αν και μπορεί να ξεκινά πριν τη νόσο ή και μέχρι επτά ημέρες αργότερα.

Η οστρακιά είναι πολύ μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Τα βακτήρια ταξιδεύουν μέσα σε μικρά σταγονίδια στον αέρα. Μπορεί κάποιος να αρρωστήσει αν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια ή αν αγγίξει κάτι που έχει πάνω του σταγονίδια και στη συνέχει αγγίξει τη μύτη ή το στόμα του.  Μπορεί κάποιος πίνει από το ίδιο ποτήρι ή τρώει από το ίδιο πιάτο με έναν άρρωστο με οστρακιά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης. Είναι επίσης πιθανό κάποιος να εμφανίσει πληγές στο δέρμα από την οστρακιά.

Η οστρακιά θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Οι επιπλοκές που κάποιες φορές προκαλεί μπορεί να περιλαμβάνουν αποστήματα γύρω από τις αμυγδαλές, διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Άλλες πιο σπάνιες επιπλοκές μπορεί να επηρεάζουν την καρδιά, και περιλαμβάνουν το ρευματικό πυρετό και τη νεφροπάθεια.

Η οστρακιά είναι πιο συχνή στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, ειδικά στις ηλικίες 5-15 ετών. Η στενή επαφή με κάποιον που έχει τη νόσο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την οστρακιά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να προστατεύονται με καλή υγιεινή, καλύπτοντας το στόμα τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται, πλένουν τα χέρια τους συχνά, χρησιμοποιούν αντισηπτικά.

Μολυσματικό κηρίο

Αυτή είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και τυπικά εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισχωρούν σε πληγές, γρατζουνιές. Συνήθως η αιτία είναι ο Staphylococcus aureus αλλά μπορεί κάποιες φορές η αιτία να είναι και οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α. Είναι κάτι σύνηθες στα παιδιά ηλικίας 2-6 ετών.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με κνησμό ή σπυράκια-πληγές με κόκκινο χρώμα. Αυτές οι πληγές μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και είναι γεμάτα με πύον.

Το μολυσματικό κηρίο είναι μεταδοτικό και η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με τις πληγές ή τις ρινικές εκκρίσεις ενός άρρωστου ατόμου και η θεραπεία περιλαμβάνει τα αντιβιοτικά.

Στρεπτόκοκκος, Συμπτώματα στρεπτόκοκκου, Μετάδοση στρεπτόκοκκου

Μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα

Αυτή η νόσος επηρεάζει τους νεφρούς μετά από μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα λοίμωξης των νεφρών από τον στρεπτόκοκκο. Είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά την λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Επίσης, η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα συνήθως συμβαίνει 10 ημέρες μετά την οστρακιά και περίπου 3 εβδομάδες μετά την λοίμωξη στο δέρμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Σκούρα, κόκκινα-καφέ ούρα
  • Οίδημα στο πρόσωπο , στα χέρια και στο σώμα
  • Μειωμένη ποσότητα ούρων ή μειωμένη ανάγκη για ούρηση

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με την διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης του αλατιού και του νερού, και η λήψη φαρμάκων για το οίδημα. Τα αντιβιοτικά επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου.

Συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί μια χρόνια βλάβη στους νεφρούς, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Β

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει βακτήρια που προκαλούν νόσο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ωστόσο, προκαλούν μια πιο σοβαρή στα νεογέννητα, και οδηγούν στη σήψη, στην πνευμονία και στη μηνιγγίτιδα. Στους ενήλικες, συνήθως αυτά τα βακτήρια προκαλούν ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις στο δέρμα, λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος, πνευμονία, λοιμώξεις στα μαλακά μόρια, λοιμώξεις στα οστά και στις αρθρώσεις.

Στα μωρά, οι λοιμώξεις από τα στελέχη της ομάδας Β εμφανίζουν πρώιμη ή όψιμη έναρξη. Η πρώιμη έναρξη συμβαίνει συνήθως στα μωρά που είναι μικρότερα της μιας εβδομάδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λοίμωξη συνήθως περνά από τη μητέρα στο μωρό στη διάρκεια του τοκετού. Τα συμπτώματα στα νεογέννητα συνήθως εμφανίζονται στις πρώτες ώρες ή ημέρες μετά τη γέννηση και περιλαμβάνουν μη ανταπόκριση, κακή σίτιση, συριγμό κατά την αναπνοή, και ασυνήθιστα γρήγορη ή αργή αναπνοή και ρυθμό της καρδιάς.

Τα αντιβιοτικά που λαμβάνει η μητέρα στη διάρκεια του τοκετού μπορεί να αποτρέψουν την μετάδοση της λοίμωξης στο μωρό.

Η όψιμη έναρξη της λοίμωξης στα μωρά συμβαίνει όταν είναι 1 εβδομάδας έως 3 μηνών. Η λοίμωξη μπορεί να περνά από τη μητέρα στο παιδί, αλλά μπορεί να προέρχεται και από άλλη πηγή.

Οι λοιμώξεις με πρώιμη έναρξη είναι οι πιο συχνές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα νεογέννητα, αλλά λόγω των προληπτικών μέτρων, είναι σε χαμηλά ποσοστά.

Βέβαια, στους ενήλικες οι λοιμώξεις της ομάδας Β του στρεπτόκοκκου είναι λιγότερο συχνές από ότι στα μωρά. Όμως, μπορεί να επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Η πηγή της λοίμωξης στους ενήλικες παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, τα βακτήρια που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και στο ουρογεννητικό σύστημα μπορεί να είναι η πηγή της λοίμωξης.

Αν η λοίμωξη οδηγεί στη σήψη ή στην πνευμονία, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Περίπου 1 στους 20 ενήλικες με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β πεθαίνουν. Οι νέοι ενήλικες που δεν έχουν άλλα θέματα υγείας έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν.

Στρεπτόκοκκος της ομάδας C και της ομάδας G

Αυτές οι δύο ομάδες του στρεπτόκοκκου είναι λιγότερο κατανοητές από τις ομάδες Α και Β επειδή οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι λιγότερο συχνές.

Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας C και G συνήθως ζουν στα ζώα όπως τα άλογα και τα βοοειδή. Η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει στους ανθρώπους μέσα από το γάλα ή την επαφή με αυτά τα ζώα. Τα βακτήρια αυτά επίσης ζουν στο λαιμό των ανθρώπων και στο δέρμα, ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν έκζεμα ή βλεννώδεις επιφάνειες, όπως ο κόλπος και το έντερο.

Οι λοιμώξεις αυτές αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες όταν τα βακτήρια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού 

Για την πρόληψη και την αποφυγή των λοιμώξεων είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές φυσικές επιλογές για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.

Ωστόσο, αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει κάποια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.