Κάνε το Τεστ
Θυμός, Έχω πολύ θυμό μέσα μου, Καταπιεσμένος θυμός, Τι είναι ο θυμός, Οφέλη θυμού, Συνέπειες θυμού, Σωματικές επιδράσεις θυμού, Προβλήματα υγείας που προκαλεί ο θυμός, Υγιής έκφραση του θυμού, Εκρήξεις θυμού, Επιβλαβείς τρόποι έκφραση του θυμού, Πως να διαχειριστώ το θυμό μου

Συσσωρευμενος θυμός: όταν υπάρχει πολύ θυμός μέσα μας

Έχω πολύ θυμό μέσα μου

Ο θυμός είναι μια φυσική και αυτόματη αντίδραση στο πόνο, τον σωματικό ή τον ψυχικό. Ο θυμός συνήθως κάνει την εμφάνισή του όταν κάποιος δεν νιώθει καλά, βιώνει την απόρριψη, νιώθει απειλή ή βιώνει μια απώλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θυμός σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται μόνος του, αλλά μάλλον προηγούνται τα επώδυνα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ συσσωρευμένο θυμό μέσα τους.

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα πολύτιμο συναίσθημα όταν μπορούμε να τον διαχειριστούμε σωστά, καθώς μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και κίνητρο για αλλαγές. Από την άλλη πλευρά, ο θυμός είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα και αν δεν τον διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να οδηγεί σε συγκρούσεις, σωματική βία, διαφωνίες, προσβολές, νομικές περιπέτειες.

Το αν ο θυμός ενός ατόμου είναι πρόβλημα συνήθως προκύπτει από το εάν οι άλλοι (και ο νόμος) συμφωνούν ή όχι ότι ο θυμός και οι πράξεις που τον συνοδεύουν είναι δικαιολογημένες.

Οι θυμωμένοι άνθρωποι τις περισσότερες φορές πιστεύουν ότι ο θυμός τους είναι δικαιολογημένος. Ωστόσο, οι άλλοι άνθρωποι δεν συμφωνούν πάντα με αυτό. Η κοινωνική κριτική για το θυμό προκαλεί σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους με εκρήξεις θυμού. Ένα θυμωμένο άτομο μπορεί να δικαιολογεί τις επιθετικές πράξεις του, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι και ο νόμος δεν το βλέπουν έτσι, και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος φερθεί με θυμό σε έναν πελάτη τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει τη δουλειά του. Αν ένας άνθρωπος δεν συμφωνεί με τα ξεσπάσματα θυμού του/της συντρόφου του τότε ένας γάμος μπορεί να έχει προβλήματα.

Ποια είναι τα οφέλη και οι συνέπειες του θυμού;

Είτε είναι δικαιολογημένο ή όχι, το σαγηνευτικό συναίσθημα της δικαιοσύνης έχει σχέση με το θυμό και προσφέρει μια ισχυρή προσωρινή τόνωση της αυτοεκτίμησης.

 • Είναι πιο ικανοποιητικό να νιώθουμε θυμό από το να αναγνωρίζουμε τα επώδυνα συναισθήματα που έχουν σχέση με την ευαλωτότητα.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το θυμό για να μετατρέψουμε τα συναισθήματα της ευαλωτότητας και της αβοηθητότητας σε συναισθήματα ελέγχου και δύναμης.
 • Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ασυνείδητη συνήθεια και μετατρέπουν όλα τα συναισθήματά τους σε θυμό, και έτσι αποφεύγουν να τα αντιμετωπίσουν.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο θυμός αποσπά έναν άνθρωπο από το γεγονός ότι νιώθει ευάλωτος.

 • Ο θυμός δεν μπορεί να εξαφανίσει τον πόνο, μπορεί μονάχα να σας αποσπάσει από αυτόν.
 • Ο θυμός γενικά δεν μπορεί να επιλύσει ή να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που σας πληγώνουν και δημιουργεί επιπλέον θέματα κοινωνικά και συναισθηματικά.

Σωματικές επιδράσεις του θυμού

Ο θυμός προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής. Άλλα συναισθήματα που προκαλούν αυτή την αντίδραση περιλαμβάνουν το φόβο, τον ενθουσιασμό και το άγχος. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν στην κυκλοφορία του αίματος ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ο εγκέφαλος απομακρύνει το αίμα από το στομάχι και το διοχετεύει προς τους μύες ώστε το σώμα να είναι προετοιμασμένο για να παλέψει. Ο ρυθμός της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή αυξάνονται, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και το δέρμα ιδρώνει. Το μυαλό είναι συγκεντρωμένο και σε εγρήγορση.

Προβλήματα υγείας που προκαλεί ο θυμός

Η συνεχής ροή των ορμονών του στρες και οι μεταβολικές αλλαγές που προκαλούν μαζί με τον συνεχή θυμό μπορεί τελικά να βλάπτουν σοβαρά το σώμα και την υγεία μας.

Μερικά από τα βραχυχρόνια και τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που συνδέονται με το θυμό περιλαμβάνουν:

Έκφραση του θυμού με υγιείς τρόπους

Μπορείτε να εκφράσετε το θυμό σας με υγιείς τρόπους, όπως:

 • Αν νιώθετε εκτός ελέγχου, απομακρυνθείτε για λίγο, μέχρι να ηρεμήσετε.
 • Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και κομμάτι της ζωής.
 • Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τις ακριβείς αιτίες του θυμού σας.
 • Από τη στιγμή που θα έχετε αναγνωρίσει το πρόβλημα, σκεφτείτε διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
 • Κάντε άσκηση, τρέξιμο , ξεκινήστε ένα σπορ.
 • Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας.

Επιβλαβείς τρόποι διαχείρισης του θυμού

Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν το θυμό τους με επιβλαβείς τρόπους, που περιλαμβάνουν:

 • Εκρήξεις θυμού: μερικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστο έλεγχο του θυμού τους και τείνουν να έχουν έντονα ξεσπάσματα οργής ή ακόμα και αμόκ. Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να οδηγεί σε σωματική βία ή κακοποιητικές συμπεριφορές. Ένα άτομο που δεν μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του μπορεί να απομονώνεται από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Μερικοί άνθρωποι με εκρήξεις θυμού έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρησιμοποιούν την οργή τους για να χειραγωγήσουν τους άλλους και να νιώθουν ισχυροί.
 • Καταπίεση θυμού: κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο θυμός είναι ένα ακατάλληλο συναίσθημα ή ένα "κακό" συναίσθημα και επιλέγουν να τον καταπιέσουν. Ωστόσο, ο συσσωρευμένος θυμός συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη και άγχος. Μερικοί άνθρωποι ξεσπούν τον καταπιεσμένο θυμό τους σε αθώες ψυχές, στα παιδιά ή στα κατοικίδιά τους.

Αντιμετώπιση του θυμού

Όταν έχετε μια διαφωνία με κάποιον, είναι εύκολο να θυμώσετε ή να αναστατωθείτε. Αν δεν λύσετε μια διαφωνία με το άλλο άτομο που βλέπετε συχνά, αυτό μπορεί να είναι μια πολύ άβολη εμπειρία.

Το να συζητήσετε για την διαφωνία μπορεί να είναι βοηθητικό ή όχι. Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε την κατάσταση. Μείνετε ήρεμοι και επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά.

Αν ένα άτομο είναι βίαιο ή κακοποιητικό, μπορεί η καλύτερη λύση να μην είναι η άμεση προσέγγιση. Μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση από το τηλέφωνο για να βρείτε μια λύση στη διαφωνία σας, αν νιώθετε ασφαλείς να το κάνετε. Μπορεί να είναι καλό να ζητήσετε από κάποιον να είναι μαζί σας, να σας υποστηρίζει στη διάρκεια και μετά το τηλεφώνημα.

Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο άλλο άτομο πως νιώθετε, αλλά αποφύγετε να του υποδείξετε πράγματα. Είναι επίσης πιθανό, να συμφωνείτε ότι διαφωνείτε. Ίσως να χρειάζεστε κάποιον άλλο για να επιλύσετε τις διαφωνίες σας.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες σας:

 • Αυτό θα σας προσφέρει την αίσθηση του επιτεύγματος και έτσι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
 • Θα νιώθετε πιο ήρεμοι, υγιείς, χαλαροί και θα κοιμάστε καλύτερα.
 • Θα έχετε πιο ισχυρές σχέσεις.
 • Θα νιώθετε ευτυχισμένοι.

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ το θυμό μου;

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τον θυμό μας μπορεί να αλλάξει. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα ξεσπάσματα θυμού, και προσπαθήστε να κατανοήσετε πως και γιατί εξοργίζεστε.
 • Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.
 • Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία.
 • Κάντε άσκηση τακτικά.

Διαχείριση θυμού και εκρήξεων θυμού 

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να έχει πολλά οφέλη αλλά και σοβαρές συνέπειες. Στην περίπτωση των εκρήξεων θυμού είναι ανάγκη να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αιτίες που σας οδηγούν στις εκρήξεις θυμού και να μάθετε υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων σας. Παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, το EMDR συμβάλλει στην επίλυση όλων των ψυχικών τραυμάτων που μπορεί να οδηγούν στις εκρήξεις θυμού.