Κάνε το Τεστ
ενδοοικογενειακή βία, τι είναι η ενδοοικογενειακή βία, σημάδια ενδοοικογενειακής βίας, αναγνώριση ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας

Ενδοοικογενειακή βία

Ενδοοικογενειακή Βία

Οι γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας συχνά νιώθουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Οι φίλοι και η οικογένειά τους νιώθουν απελπισία επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν για να βοηθήσουν. Για αυτό η αναγνώριση των συμπτωμάτων της ενδοοικογενειακής βίας είναι σημαντικό για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει κάθε βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι, και τυπικά περιλαμβάνει την κακοποίηση της συζύγου/συντρόφου, και σε πολλές περιπτώσεις και των παιδιών. Κάθε μορφή σωματικής ή σεξουαλική κακοποίησης και συναισθηματικού ελέγχου ή χειραγώγησης μπορεί να αποτελέσει ενδοοικογενειακή βία.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια ενός ατόμου να κυριαρχήσει και να ελέγξει ένα άλλο άτομο. Η ενδοοικογενειακή βία έχει μόνο ένα σκοπό, το άτομο να κερδίσει και να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο πάνω σας. Ένα κακοποιητικό άτομο χρησιμοποιεί το φόβο, τις ενοχές, τη ντροπή και τον εκφοβισμό για να κάνει το θύμα να νιώθει άσχημα και υπό τον έλεγχό του.

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί στον καθένα, δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, τις εθνικότητες και τις οικονομικές τάξεις. Και καθώς οι γυναίκες είναι πιο συχνά τα θύματα, και οι άνδρες βιώνουν κακοποίηση, ειδικά λεκτική και συναισθηματική. Οι κακοποιητικές συμπεριφορές δεν είναι ποτέ αποδεκτές, είτε αφορούν γυναίκες, είτε παιδιά, είτε ηλικιωμένους (και κάποιες φορές, άντρες). Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το σεβασμό και την ασφάλεια.

Η ενδοοικογενειακή βία συχνά κλιμακώνεται. Ξεκινά με απειλές και λεκτική κακοποίηση και εξελίσσεται σε σωματική βία. Και αν και η σωματική βία είναι ο πιο προφανής κίνδυνος, οι συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας είναι εξίσου σοβαρές. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να καταστρέψει την αξία που νιώθετε για τον εαυτό σας, να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, και να σας κάνει να νιώθετε μόνοι και αβοήθητοι. Κανένας δεν χρειάζεται να νιώθει αυτό τον πόνο και το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείτε είναι να αναγνωρίσετε ότι η σχέση είναι κακοποιητική.

Προειδοποιητικά σημάδια ενδοοικογενειακής βίας

Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος βιώνει ενδοοικογενειακή βία είναι κάποιες φορές ορατά, όπως κάποιο σημάδι από χτύπημα αλλά μπορεί να υπάρχουν και ενδείξεις λιγότερο προφανείς.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι λιγότερο προφανή από τα σωματικά. Το θύμα μπορεί να νιώθει αναστάτωση στην παρουσία του κακοποιητικού ατόμου ή όταν κάποιος προσπαθεί να του μιλήσει για αυτό το θέμα. Μερικά παραδείγματα συναισθηματικών αποκρίσεων περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές στον ύπνο: το θύμα μπορεί να βλέπει εφιάλτες ή να έχει αϋπνία.
  • Κατάθλιψη: κάποιο άτομο που απολάμβανε την κοινωνική ζωή και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις ξαφνικά απομονώνεται. Τα παιδιά σταματούν να τρώνε, κλαίνε όταν τα χωρίζουν από τα άτομα με τα οποία νιώθουν ασφάλεια ή προσκολλώνται σε ένα νέο πρόσωπο σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τον κακοποιητικό γονέα. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινή ενούρηση.
  • Ξαφνική, ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος: τα άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία μπορεί να στερούνται το φαγητό σαν μορφή τιμωρίας. Μπορεί επίσης να έχουν χάσει την όρεξή τους λόγω του άγχους που προκαλεί αυτή η κατάσταση. Έτσι σταδιακά χάνουν βάρος.

ενδοοικογενειακή βία, τι είναι η ενδοοικογενειακή βία, σημάδια ενδοοικογενειακής βίας, αναγνώριση ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας

Αναγνώριση ενδοοικογενειακή βίας

Είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει. Κανένας δεν θέλει να έχει αυτό το στίγμα. Όμως η αναγνώριση των συμπεριφορών που αποτελούν κακοποίηση και βία είναι το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείτε από αυτή την κατάσταση.

Αν ο σύζυγός σας, ο σύντροφός σας ή ο γονέας σας έχει τις ακόλουθες συμπεριφορές, τότε μπορεί να είναι ένδειξη ενδοοικογενειακής βίας:

  • Σας απειλεί ότι θα σας χτυπήσει ή ότι θα σας σκοτώσει.
  • Σας στερεί πράγματα που είναι αναγκαία όπως η τροφή, τα ρούχα και η ιατρική περίθαλψη.
  • Σας εγκαταλείπει σε μέρη που δεν σας είναι οικεία.
  • Σας απειλεί με όπλο.
  • Σας χτυπά, σας τραβά τα μαλλιά, σας κλωτσά.
  • Σας εξαναγκάζει να κάνετε σεξ.
  • Αρνείται να χρησιμοποιήσει προφυλάξεις ή σας απαγορεύει να παίρνετε αντισυλληπτικά, ακόμη και όταν το θέλετε.
  • Σας απαγορεύει να επικοινωνείτε με τους φίλους ή την οικογένειά σας.
  • Δεν σας επιτρέπει να έχετε σχέσεις με άλλους.
  • Ελέγχει την πρόσβασή σας στα χρήματα.

Οι άνθρωποι που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία συχνά νιώθουν απομονωμένοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φόβο της απόρριψης από τους άλλους ή στα αντίποινα από το κακοποιητικό άτομο και για αυτό δεν ζητούν άμεσα βοήθεια. Δυστυχώς, η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το μετατραυματικό στρες.

Αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τα θύματα δεν φεύγουν από αυτές τις σχέσεις. Όμως όταν κάποιος είναι μέσα σε μια τέτοια σχέση, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το τέλος μια σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν κάποια γυναίκα έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια και τους φίλους της, ψυχολογικά δεν είναι καλά, είναι οικονομικά εξαρτημένη και απειλείται η σωματική του ακεραιότητα.

Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν πρέπει να μείνετε ή να φύγετε από μια κακοποιητική σχέση, μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι, τρομοκρατημένοι και αβέβαιοι. Μπορεί ακόμη να ελπίζετε ότι η κατάσταση θα αλλάξει ή να φοβάστε την αντίδραση του συντρόφου σας όταν ανακαλύψει ότι τον έχετε εγκαταλείψει. Τη μια στιγμή μπορεί να θέλετε απελπισμένα να φύγετε και την επόμενη να μείνετε. Μπορεί να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την κακοποίηση ή να νιώθετε αδύναμοι και ντροπιασμένοι που έχετε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση. Μην παγιδεύεστε από την σύγχυση, τις ενοχές ή την ντροπή. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η ασφάλειά σας.

Αν βιώνετε κακοποίηση, να θυμάστε:

  • Δεν φταίτε εσείς για την κακοποίηση.
  • Δεν προκαλείτε εσείς την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου σας.
  • Αξίζετε να σας φέρονται με σεβασμό.
  • Αξίζετε μια ασφαλή και ευτυχισμένη ζωή.
  • Τα παιδιά σας αξίζουν μια ευτυχισμένη και ασφαλή ζωή.
  • Δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια

Υπάρχουν πολλές κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν ώστε να σταθείτε ξανά στα πόδια σας, και σύλλογοι κακοποιημένων γυναικών (τηλ 15900) και παιδιών.

Μιλήστε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλες τις ανησυχίες και να προχωρήσετε στη ζωή σας.