Κάνε το Τεστ
breadcrumbing, τι είναι το breadcrumbing, σημάδια breadcrumbing, αιτίες breadcrumbing, πως θα αναγνωρίσω έναν breadcrumber

Breadcrumbing

Breadcrumbing

Το breadcrumbing είναι ένας όρος που περιγράφει τη συμπεριφορά ενός ατόμου που προσφέρει ψίχουλα (ηλεκτρονικής) επικοινωνίας σε ένα άλλο άτομο, αλλά ποτέ δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική δέσμευση. Τέτοια άτομα μπορεί να πατούν like στις ιστορίες σας στο Instagram ή να κάνουν σχόλια κάτω από τις selfie και τις φωτογραφίες σας. Ωστόσο, μόλις δούνε ότι υπάρχει ανταπόκριση από εσάς, διακόπτουν κάθε επικοινωνία. Επίσης μπορεί να σας στέλνουν τακτικά μηνύματα, μετά να εξαφανίζονται και στη συνέχεια να εμφανίζονται ξανά. Δημιουργούν την εντύπωση ότι θέλουν περισσότερα από εσάς, αλλά στην ουσία δεν τους ενδιαφέρει η δέσμευση.

Τα social media και τα ηλεκτρονικά μέσα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για συμπεριφορές όπως το breadcrumbing. Πρόκειται ουσιαστικά για συναισθηματικά χειριστικές στρατηγικές, με σκοπό να σας κάνουν να εξαρτηθείτε συναισθηματικά. Εάν προσθέσετε στην εξίσωση και το ghosting και το gaslighting, οι σχέσεις στις μέρες μας μοιάζουν άγνωστες περιοχές. Ακόμη και όταν ένα άτομο θέλει να κάνει γνωριμίες με πιθανούς συντρόφους, χρειάζεται να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε όλες αυτές τις συμπεριφορές.

Ποια είναι τα σημάδια του breadcrumbing;

Υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια όπως:

1. Έχουν υποκριτική συμπεριφορά.

Όπως συμβαίνει και με το gashlighting, χειραγώγούν και παραπλανούν το θύμα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Όταν είναι λοιπόν στη φάση της συνεχούς επικοινωνίας, προσποιούνται ότι ασχολούνται με όσα σας αρέσουν. Σας αρέσει ο χορός; Έχουν ξεκινήσει και αυτοί πρόσφατα χορό. Σας αρέσει να ζωγραφίζετε; Μαντέψτε, άρχισαν να μαθαίνουν πρόσφατα να ζωγραφίζουν. Καλλιεργούν την αίσθηση ότι έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και ευαισθησίες.

2. Ασαφή σχέδια και υποσχέσεις.

Καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες, έτσι αν υπάρχει κάποιο άτομο στη ζωή σας που συνεχώς χρησιμοποιεί φράσεις όπως "Πρέπει να το κάνουμε μαζί αυτό μια μέρα", αλλά ποτέ τελικά δεν το προτείνει πραμγατικά.

3. Δεν ξέρετε τι σχέση έχετε μαζί τους.

Οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια, και αυτό εξηγεί το γιατί έχουν δύο όψεις, από τη μία κάποιος να είναι υπέροχος και ρομαντικός, και από την άλλη απρόσιτος και απόμακρος. Η ευαλωτότητα και η ειλικρίνεια είναι τα θεμέλια για κάθε υγιή σχέση. Έτσι, αν κάποιος δεν έχει ξεκάθαρες προθέσεις για εσάς, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

4. Η επικοινωνία είναι προβληματική και μονομερής

Δεν είναι συνεπείς στην επικοινωνία και δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, πέρα από σύντομες, τυπικές ερωτήσεις.

5. Δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή σας και τα προβλήματά σας

Αν συνεχώς κάνετε συζητήσεις με ένα άτομο, αλλά τελικά βομβαρδίζεστε με πληροφορίες και σπάνια έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για τη δική σας ζωή και συναισθήματα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι του breadcrumbing. Θέλουν να έχουν προσοχή σας, αλλά ουσιαστικά δεν θα δείξουν κανένα ενδιαφέρον για τη δική σας ζωή. Με απλά λόγια, σας χρησιμοποιούν για να κερδίσουν την προσοχή ή για να σας κρατήσουν κοντά προς όφελός τους.

6. Δεν περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας

Αν ζητάτε από ένα άτομο να περάσετε χρόνο μαζί, χωρίς ποτέ αυτό να γίνεται, τότε μάλλον δέχεστε breadcrumbing. Η αλήθεια είναι, ότι αν κάποιος πραγματικά θέλει να περάσει χρόνο μαζί σας, θα το κάνει, δεν θα βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό στο breadcrumbing είναι ότι εξαφανίζονται ξαφνικά, διακόπτουν την επικοινωνία χωρίς καμία εξήγηση και στη συνέχεια σας προσεγγίζουν ξανά. Αν έχετε εβδομάδες να ακούσετε νέα από κάποιον, και έχει εξαφανιστεί από παντού, τότε δεν είναι άξιο της εμπιστοσύνης και της αγάπης σας.

Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες του breadcrumbing;

Η ψυχολογία πίσω από το breadcrumbing είναι πολύπλοκη και δεν υπάρχει μόνο μια εξήγηση. Παρακάτω αναλύουμε πιθανούς λόγους για τους οποίους κάποιος συμπεριφέρεται έτσι:

1. Δεν θέλει να δεσμευτεί ή φοβάται τη δέσμευση

Ίσως αυτό το άτομο να μην είναι σίγουρο ότι θέλει να δεσμευτεί μαζί σας. Ίσως να του αρέσετε, αλλά να έχει αμφιβολίες για το αν η σχέση σας θα αντέξει στο χρόνο. Αλλά αντί να σας αφήσει να προχωρήσετε, συνεχίζει να παρεμβαίνει στη ζωή σας.

Φυσικά, μπορεί να του αρέσετε αλλά να αντιμετωπίζει θέματα δέσμευσης . Ίσως και να μπορούσατε να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση αν δεν φοβόταν τη δέσμευση. Όμως δεν θέλει και να σας χάσει από τη ζωή του. Ελπίζει ότι ίσως, μια μέρα, ξεπεράσει τα θέματα του και εσείς θα περιμένετε αυτή τη στιγμή. Έτσι κρατά επικοινωνία μαζί σας για να εξασφαλίσει την παρουσία του στη ζωή σας.

2. Δεν θέλουν να επενδύουν χρόνο και ενέργεια

Τα ραντεβού είναι από μόνα τους μια δέσμευση χρόνου, σωματικής και συναισθηματικής ενέργειας, προσοχής. Οι άνθρωποι αυτοί επενδύουν το λιγότερο δυνατό χρόνο σε εσάς ενώ πάντα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθείτε, να κοιμηθείτε μαζί ή να δεσμευτείτε κάποια μέρα. Ή μπορεί να θέλουν να κάνετε εσείς όλη τη δουλειά, να τους διεκδικήσετε. Θέλουν να οργανώνετε τα ραντεβού (ακόμη και αν βρίσκουν δικαιολογίες να μην έρθουν). Ουσιαστικά, θέλουν να τους κάνετε τη ζωή εύκολη.

3. Μια σχέση δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς

Μπορεί να μην ψάχνουν για σοβαρή σχέση τη δεδομένη στιγμή. Να έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους όπως η καριέρα, η υγεία, η κοινωνική ζωή ή τα όνειρα. Μπορεί να φλερτάρουν και να βγαίνουν ραντεβού, αλλά δεν θέλουν κάτι περισσότερο, δεν θα διεκδικήσουν πραγματικά μια σύντροφο, απλά θα τη κάνουν να νιώσει ρομαντικά.

4. Βγαίνουν ραντεβού και με άλλους ανθρώπους

Το breadcrumbing είναι ένας τρόπος με τον οποίο κάποιος κρατά ανοιχτές τις επιλογές του, καθώς συνήθως βγαίνει πολλά ραντεβού ταυτόχρονα. Ίσως να του αρέσει περισσότερο κάποια σύντροφος και να έχει ελπίδες για μια σχέση. Αλλά μέχρι αυτό να γίνει βεβαιότητα και τα πράγματα να γίνουν επίσημα, δεν θέλει να ρισκάρει να διακόψει τις σχέσεις με τις υπόλοιπες συντρόφους. Θέλει να κρατά ανοιχτές τις επιλογές του σε κάθε περίπτωση.

5. Χρησιμοποιούν τα ραντεβού για να τονώσουν τον εγωϊσμό τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν την προσοχή των άλλων. Είναι όμορφο να νιώθουν επιθυμητοί, ότι κάποιος νοιάζεται για αυτούς. Όμως όταν κάποιος θέλει μόνο την προσοχή ώστε να θρέφει τον εγωϊσμό και την αυτοπεποίθησή του, τότε αυτό είναι τοξικό για τους άλλους με τους οποίους συνδέονται.

6. Δεν αντέχουν τη μοναξιά

Όταν νιώθουν μοναξιά, στέλνουν μηνύματα σε πολλούς ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα πάρουν κάποιες απαντήσεις και έτσι πιστεύουν ότι έχουν κάποιον στη ζωή τους τη συγκεκριμένη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τα συναισθήματα της μοναξιάς και ταυτόχρονα τρέφουν τον εγωϊσμό τους.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το breadcrumbing;

Το breadcrumbing είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί ανασφάλεια και μοναξιά. Υπάρχουν βέβαια, αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

1. Κάντε ξεκάθαρα τα όριά σας. Ο καλύτερος τρόπος για προστατευτείτε είναι να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Όταν ένα τέτοιο άτομο λέει ψέματα για να σας προσεγγίσει ή σας εμπαίζει, η σχέση δεν μπορεί να είναι υγιής.

2. Μην ανταποκρίνεστε. Μην παρασύρεστε στο ρομαντισμό, δεν θα είναι μια ιδεατή σχέση, αλλά πολύ κακοποιητική για εσάς. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθείτε είναι να κόψετε κάθε επικοινωνία μαζί. Αν είναι δύσκολο να αγνοήσετε τα μηνύματα και τις κλήσεις, τότε μπορείτε να μπλοκάρετε τον αριθμό του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3. Μην παίρνετε την κατάσταση προσωπικά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση και να έχουν τον έλεγχο στα συναισθήματα ενός ατόμου. Να έχετε αυτοπεποίθηση, κατανοήσετε ότι η προβληματική συμπεριφορά τους δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με βαθύτερα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Όλοι μας αξίζουμε υγιείς σχέσεις 

Σε μια εποχή που τα social media κυριαρχούν, οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες. Αν έχετε τραυματικές εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις σας μπορείτε να επουλώσετε τα τραύματά σας με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR. Το παρελθόν δεν χρειάζεται να καταστρέφει το μέλλον σας.