Κάνε το Τεστ
τοξικές σχέσεις, τοξικοί φίλοι, τοξικοί σύντροφοι

Τοξικές σχέσεις

Τοξικές Σχέσεις

Μια σχέση είναι ο τρόπος με τον οποίο δύο ή περισσότεροι άνθρωποι ή ομάδες αλληλεπιδρούν και συμπεριφέρονται μεταξύ τους.  Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα όντα. Για αυτό, και οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Όταν είμαστε σε υγιείς σχέσεις, νιώθουμε αμοιβαία αισθήματα και οι δύο πλευρές ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Οι σχέσεις αποτελούν πηγή υποστήριξης, χαράς, αγάπης και ανταμοιβής αλλά αν μια σχέση σας κάνει δυστυχισμένους, αγχωμένους, δεν υπάρχει σεβασμός και στη χειρότερη περίπτωση σας κακοποιούν, τότε υπάρχει έλλειψη ισορροπίας στη σχέση και οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται επαρκώς. Τα θεμέλια κάθε σχέσης είναι ουσιαστικά στοιχεία για την υγιή συντήρηση και την επιβίωση. Οι σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη, τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση, τα όνειρα, τη συνεργασία, την συγχώρεση, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι φοβερά τοξικές.

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων  παρουσιάζουν διακυμάνσεις και για αυτό χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όταν σε μια σχέση ο ένας παίρνει περισσότερα από ότι ο άλλος ή δεν σέβεται τον άλλο, η σχέση δεν είναι ισότιμη και μπορεί να γίνει ανθυγιεινή και μερικές φορές τοξική. Μια τοξική σχέση είναι η σχέση που είναι καταστροφική για εσάς ή τους άλλους. Οι τοξικές σχέσεις αποτρέπουν τους ανθρώπους να βιώσουν μια ευτυχισμένη, υγιή και πλήρη ζωή.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα τοξικών σχέσεων και πως μπορείτε να τα αναγνωρίσετε.

Φιλίες

Οι υγιείς φιλίες απαιτούν σεβασμό, πίστη, ειλικρίνεια και φροντίδα. Αυτοί οι φίλοι σας επιτρέπουν να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και να νιώθετε υποστήριξη. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν συμβαίνει ή δεν υπάρχει ισορροπία, μπορεί να προκαλέσει πίεση στη φιλία και πιθανώς πίεση και σε εσάς. Ένα παράδειγμα τοξικής φιλίας είναι όταν το ένα άτομο θέλει συνέχεια προσοχή ή είναι προσκολλημένο και οι ανάγκες του είναι πάντα σε προτεραιότητα στη σχέση με τις δικές  σας χωρίς να αφήνει καθόλου χώρο για εσάς. Αυτό σας αποστραγγίζει από ενέργεια και χρόνο , πράγμα το οποίο είναι εξουθενωτικό και σας αφήνει εξαντλημένους, με αποτέλεσμα η σχέση να είναι τοξική.

Οι υγιείς φιλίες πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην ανοιχτή επικοινωνία για αυτό πρέπει και οι δύο να είστε αληθινοί και αυθεντικοί μεταξύ σας. Αν ένας φίλος δεν είναι ανοιχτόμυαλος , αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη σχέση καθώς δεν είναι πρόθυμος να σκεφτεί τις ανάγκες σας ή την άποψή σας.

Ένα καλό τεστ για να δείτε αν η φιλία σας λειτουργεί είναι να παρατηρήσετε πως νιώθετε πριν και μετά τη συνάντηση με ένα φίλο σας. Αν νιώθετε συμπτώματα μουδιάσματος ή νιώθετε χειρότερα αφού τους συναντήσετε, αυτό είναι μια καλή ένδειξη για το εάν η φιλία σας εξυπηρετεί ή όχι, και αν έχει χαθεί η ισορροπία. Το τέλος σε μια φιλία μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αλλά για να μείνετε σε μια σχέση χρειάζεται το άλλο άτομο να βγάζει τον καλύτερο σας εαυτό και να υπάρχει ισορροπία στο πάρε δώσε. Ή μπορεί να νιώθετε ότι η φιλία είναι μονόπλευρη και δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε. Μερικές φορές , οι φιλίες μπορεί να αλλάξουν ή να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς και εσείς αλλάζετε, για αυτό χρειάζεται να σκεφτείτε αν μπορεί να συμβεί κάτι και αν ο φίλος σας είναι πρόθυμος να αλλάξει. Το κλειδί είναι η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία για να δείτε αν μπορείτε τουλάχιστον να βρείτε μια μέση λύση.

Ραντεβού

Τα ραντεβού μπορεί να είναι διασκεδαστικά και να σας γεμίζουν ενθουσιασμό όταν και οι δύο νιώθετε μια αμοιβαία έλξη και ενδιαφέρον για να γνωριστείτε καλύτερα. Η επικοινωνία είναι ουσιαστική για μια υγιή σχέση ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ξεκάθαρες για τις προθέσεις και τις προσδοκίες τους. Αυτό προλαμβάνει τυχόν παρεξηγήσεις στη συνέχεια.

Δύο άνθρωποι χρειάζεται να είναι στην ίδια φάση της ζωής τους και με σεβασμό να ξέρουν τι θέλουν από μια σχέση. Στην αρχή μια ρομαντικής σχέσης,  που ο ένας γνωρίζει τον άλλο, όπου όλα είναι νέα και λαμπερά , είναι ανάγκη να μιλήσετε για τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες όσο πιο νωρίς γίνεται.

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά για τα υγιή ραντεβού και οι δύο πρέπει να επιτρέπουν ο ένας στον άλλο να έχει το χώρο του και το χρόνο του. Όταν είστε συνέχεια μαζί μπορεί να νιώθετε ότι πνίγεστε και με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπετε στη σχέση να ανασάνει. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ένα σύντροφος ίσως να είναι περισσότερο προσκολλημένος από ότι ο άλλος , να θέλει να περνάτε χρόνο μαζί και είναι πολύ σημαντικό να βρείτε την ισορροπία που να λειτουργεί και για τους δύο. Αντίθετα, ένα άτομο ίσως να έχει ανάγκη περισσότερο χώρο , για αυτό υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής , που και οι δύο προσπαθούν να βρουν τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς. Αν νιώθετε ότι το άτομο που βγαίνετε ραντεβού είναι πολύ προσκολλημένο πάνω σας ή το αντίθετο, είναι πολύ απόμακρο, ίσως να χρειάζεται να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν αυτό το άτομο είναι το σωστό για εσάς και αν θέλετε να συνεχίσετε να βγαίνετε ραντεβού μαζί. Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και αυτό θα σας δώσει μια ξεκάθαρη ένδειξη για το τι είναι σωστό για εσάς.

Τα υγιή ραντεβού προϋποθέτουν ενεργή ακρόαση, υποστήριξη, ενθάρρυνση και σεβασμό. Απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό, να είστε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του άλλου και να μην τον κάνετε να νιώθει άσχημα.  Αν συμβαίνει κάτι που δεν σας αρέσει είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Δουλειά

Παρόμοια θέματα προκύπτουν και στις εργασιακές σχέσεις όταν υπάρχει έλλειψη ειλικρίνειας και επικοινωνίας. Η κουλτούρα μιας οργάνωσης έχει τεράστια επιρροή στην επιτυχία της και στην αποτελεσματικότητά της. Αυτή καθορίζει το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα και καθορίζει το σύνολο των αξιών και των πεποιθήσεων που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος για την ενσωμάτωση των μελών της οργάνωσης. Αν η φιλοσοφία της είναι αρνητική, μπορεί να έχει συνέπειες στη γενική εικόνα και στην παραγωγικότητα και μπορεί να είναι τοξική ή αρρωστημένη.

Όταν υπάρχει έλλειψη ειλικρινούς επικοινωνίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις καθώς οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται κατάλληλα και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες και παρεξηγήσεις. Όταν μια εταιρεία δεν επενδύει στους εργαζόμενους, τότε αυτοί δεν έχουν κίνητρα , νιώθουν υποβιβασμένοι και οι εργασιακές σχέσεις είναι δύσκολες.

Τα στοιχεία ενός υγιούς, θετικού και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας περιλαμβάνουν σωστή επικοινωνία, επένδυση στους υπαλλήλους, δικαιοσύνη, καινοτομία και επικεφαλείς με σκοπό και όραμα. Όταν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες ή και όλοι δεν πληρούνται στο χώρο εργασίας, αυτό οδηγεί σε  χαμηλό ηθικό, έλλειψη κινήτρων, υψηλά ποσοστά παραιτήσεων και απουσίας τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την επιτυχία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού και τις εσωτερικές σχέσεις μέσα σε αυτά.

Όταν νιώθετε δυσαρεστημένοι ή απογοητευμένοι στο χώρο εργασίας, αυτό επηρεάζει και άλλες πτυχές της ζωής σας και άλλες σχέσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν σωματικά συμπτώματα όπως οι διαταραχές του ύπνου, το άγχος και η πεσμένη διάθεση σαν συνέπεια του άσχημου εργασιακού περιβάλλοντος.

Είναι βασικό να ξεκαθαρίσετε πως νιώθετε για τη δουλειά σας και αν νιώθετε ότι έχετε κίνητρα και οι ανάγκες σας καλύπτονται, ή αν νιώθετε ότι είναι η στιγμή για μια αλλαγή ή για να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας στο διευθυντή σας.

Οικογένεια

Η οικογένεια είναι μία από τις πιο πολύπλοκες σχέσεις που υπάρχουν. Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και έχει τη δική της μοναδική σύνθεση, αξίες, λειτουργίες και πεποιθήσεις. Οι δυναμικές σε κάθε οικογένεια διαφέρουν. Κάποια χαρακτηριστικά των υγιών οικογενειών περιλαμβάνουν τη δέσμευση, τον ποιοτικό χρόνο, την επικοινωνία, το θαυμασμό και τις δεξιότητες διαχείρισης των προκλήσεων. Οι μη-υγιείς οικογένειες οι οποίες έχουν φτωχές ικανότητες ακρόασης και επικοινωνίας, συχνά αντιμετωπίζουν θέματα έλλειψης σεβασμού  τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην πιθανή κατάρρευση της δομής της οικογένειας.

Γάμος

Οι υγιείς γάμοι χρειάζονται προσοχή και φροντίδα και από τους δύο συντρόφους για να επιβιώσουν , οι οποίοι μέσα στη σχέση θα διατηρούν τη δική τους ταυτότητα, τους στόχους και την υποστήριξη που χρειάζονται. Ο γάμος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους για να ευημερήσει. Πολλοί γάμοι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα , μετά την καριέρα, τα παιδιά και τα οικονομικά , χάνετε ο ρομαντισμός, η οικειότητα και η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων.

Ένα σύμπτωμα ενός ανθυγιεινού γάμου είναι όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους γίνεται γονέας για τον άλλο σύντροφο και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και αναλαμβάνει και την ανατροφή των παιδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και δυσαρέσκεια στο σύντροφο που έχει αναλάβει το ρόλο του ʺγονέαʺ στο γάμο καθώς νιώθει ότι κάνει και δίνει περισσότερα. Η ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για ένα γάμο, ώστε να λειτουργεί με υγιή τρόπο και οι ευθύνες να είναι ισότιμα μοιρασμένες.

Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως να παρατηρείται απουσία του ενός συντρόφου που είναι ʺεκτόςʺ γάμου είτε συναισθηματικά ή σωματικά. Αυτό αφήνει τον άλλο σύντροφο με την αίσθηση της εγκατάλειψης και της απομόνωσης. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να στρέφονται στα παιδιά για υποστήριξη και για να καλύψουν το κενό του απόντα συζύγου.

Μερικές φορές, ίσως να υπάρχουν θέματα εξαρτήσεων από αλκοόλ ή με τυχερά παιχνίδια , που μπορεί να προσθέτουν πίεση στο γάμο σας αφήνοντας τον άλλο σύντροφο να κουβαλά το φορτίο και τις ευθύνες για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του σπιτιού. Αν υπάρχουν θέματα ψυχικής υγείας τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, ο ένας σύντροφος ίσως να νιώθει απομονωμένος και αδύναμος να υποστηρίξει τον άλλο, και αυτό να οδηγεί σε συναισθήματα απόγνωσης και μοναξιάς στο γάμο.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο ένας από τους δύο συντρόφους ίσως να κακομεταχειρίζεται τον άλλο μέσω συναισθηματικής, λεκτικής ή σωματικής κακοποίησης. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και αν συμβαίνει στη σχέση σας , είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Να θυμάστε, οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στο σεβασμό, στην ανοιχτή επικοινωνία και στα σαφή όρια. Για να έχετε υγιείς και λειτουργικές σχέσεις αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία. Η διατήρηση υγιών σχέσεων απαιτεί προσπάθεια ,ώστε οι σχέσεις  να εξελιχθούν και να ανθίσουν.

c280